Hírek

2017.08.21. 16:20

A kor celebe volt Lobkovicz Poppel Éva a Batthyány család tagja

Főurakat és cselédeket egyaránt gyógyított, sokat tett a fűszernövények hazai elterjesztéséért. Rá is emlékeznek az új Vadászlakban.

Kozma Gábor

A Batthyány család férfi tagjai mellett a híres famíliába került asszonyok is meghatározó jelentőségűek voltak. Batthyány II. Ferenc felesége, Lobkovicz Poppel Éva például gyógyító nagyasszonyként vált ismertté, tanácsai nyomán gyógyultak a 17. századi főúri családok tagjai és ismert alakjai, többek között Pázmány Péter és Zrínyi György.

A Batthyány család az ország egyik legismertebb főúri famíliája volt évszázadokon keresztül. Kutatások szerint ők adták a legtöbb kiválóságot, meghatározó történelmi személyiséget az országnak, nevük a Széchenyi, Eszterházy és Rákóczi családokkal együtt említendő. A családba került asszonyok közül többen foglalkoztak gyógyítással, így Batthyány I. Ferenc felesége, Stekovics Kata és Batthyány II. Ferenc neje, a hangzatos nevű Lobkovicz Poppel Éva is. Utóbbi, a 17. század ismert gyógyító nagyasszonya volt, mellesleg a költő-hadvezér Zrínyi Miklóst is ő nevelte. Feljegyzések szerint tanultabb és keresettebb személyiség alig akadt nála a korban, többen fordultak hozzá levélben, mint a leghíresebb bécsi orvosokhoz.

Ismerkedés a gyógynövényekkel a nemrég átadott, impozáns Vadászlakban. Pataki Kristóf eligazodását a fűszeres világban Maár Margit segíti Lobkovicz Poppel Éva táblájánál Fotó: Jámbori Tamás

Maga is konzultált - postai úton - tanult doktorokkal és önkéntes gyógyászokkal. Thurzó György nádorispánnak a pozsonyi országgyűlésre személyesen szállított orvosságokat, gyógyította Zrínyi György fekélyes lábát és Pázmány Péter fulladásos bajait. Batthyány II. Ferencné Lobkovicz Poppel Éva elsősorban mégis a nőknek, szülő nőknek és gyermekágyas asszonyoknak nyújtott sok segítséget. Alig akadt főúri család, ahova ne ő küldött volna tapasztalt bábát, az ő receptjei szerint kezelték az újszülötteket, kisgyermekeket is. Magtalanság esetén is adott tanácsot, és a szüléstől független női bajokra is voltak gyógyszerei. A nagyasszony cselédeket ugyanúgy gyógyított, mint főurakat, udvarában külön gyógyfüvesasszonyokat és bábákat tartott, minden rászorulón igyekezett segíteni.

A nemrég megnyitott körmendi Vadászlakban is emléket állítanak Batthyány II. Ferencné Lobkovicz Poppel Évának. Nem véletlenül, hiszen az asszony természettudományi szempontból jelentős személy volt a híres történelmi famílián belül. Az általa használt gyógynövények, gyógyszeralapanyagok - például a zsálya, bodza, ruta, fodormenta, izsóp, kakukkfű, levendula, rozmaring - megszagolhatók, megtapinthatók a vadászlak interaktív gyűjteményében, egy tablót pedig az asszony bemutatásának, gyógyító tevékenységének szenteltek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!