Hírek

2006.02.17. 11:40

A H5-ös vírust mutatták ki a görög hattyúkon

Athén, Párizs  (MTI/AFP/Reuters) - A H5-ös vírust mutatták ki azon a három hattyún, amelyet Görögország északi részén találtak - közölte pénteken a mezõgazdasági minisztérium szóvivõje.

Mórocz Zsolt

Két hattyú tetemére Rodope tartományban bukkantak, míg a harmadikra Halkidiki térségében. A vérmintákat az Európai Unió nagy-britanniai laboratóriumába küldték annak megállapítására, hogy azokból kimutatható-e a madárinfluenza-vírus emberre veszélyes H5N1 altípusa.

rn

Görögországban február 11-e óta madárinfluenza-riadó van érvényben. Bevezették az Európai Bizottság által ajánlott óvintézkedéseket is azután, hogy a brüsszeli testület szombaton megerõsítette: a betegség erõsen fertõzõ, emberre is veszélyes H5N1 vírusa végzett három hattyúval az ország második legnagyobb városa, Szaloniki környékén. Az égei-tengeri Szkírosz szigetén egy elhullott lúd szervezetében ugyancsak a H5-vírustörzset mutatták ki az elsõ vizsgálatok.

rn

Franciaországban egy döglött hattyút találtak a kelet-franciaországi Lyon közelében - közölte a francia mezõgazdasági minisztérium. A tárca szóvivõje szerint várhatóan még péntek délután ismertté válik a gyorsvizsgálatok eredménye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!