Hírek

2009.02.24. 03:28

A háborgató természete

<b>Szombathely</b> - Lehet, hogy csak rossz természetű, de elképzelhető, hogy paranoid, pszichotikus jellegű személyiséggel bír. Egy biztos: a zaklatók gyógyítására nem sok esély van.

Nagy Ildikó

- A zaklatók egy része csupán antiszociális alkatú, rossz természetű ember. Erre a sajátos személyiségszerkezetre épülhetnek rá aztán rosszul feldolgozott életesemények, veszteségélmények, esetünkben a férfi sikertelen házassága, az édesanyja halála - véli dr. Buda Botond ideggyógyász, akinek elmeséltük a történetet. A szak-emberek tapasztalata szerint azonban a zaklató nemcsak valós, vélt vagy óhajtott párkapcsolatában ilyen összeférhetetlen, hanem az élet más területein is. Ők azok, akik apró-cseprő ügyekben is riadóztatják az összes hivatalt, sajtót, bűnüldöző és igazságszolgáltatási szervezeteket.

- Előfordul persze, hogy a zaklató személyisége nem egyszerűen szerencsétlen , hanem paranoid, pszichotikus jellegű. Rájuk jellemző igazán a megszállott igazságkeresés és a sértettség folyamatos érzése. Az ilyen típusú zaklatók céljai a valóságtól elrugaszkodottak. Mindenkit ellenségnek tekintenek, aki nem segíti őket igazuk, délibábos céljaik elérésében. Sokszor attól sem riadnak vissza, hogy a hatósági fellépést követően, folyamatban lévő eljárásuk dacára is folytassák a zaklatást - mondta el dr. Buda Botond.

- Ritkán ugyan, de meg-esik az is, hogy magában az agyban van olyan szervi elváltozás - daganat, fejlődési rendellenesség - amely részben felelős lehet az agresszív, zaklató viselkedésért, illetőleg magyarázhatja azt. A legnyugtalanítóbb azonban az, hogy a gyógyításra - ha lehet egyáltalán erről beszélni - nem sok esély van. A sértett reménye leginkább az lehet, hogy a zaklató előbb-utóbb más tárgyat, áldozatot talál magának, de bizony addig sokszor egész családok, közösségek életét tudja megkeseríteni - tette hozzá a szakember.

Elképzelhető, hogy a nyomozás során Zsuzsa zaklatójával kapcsolatban is kikérik majd az elmeorvosi szakértő véleményét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!