Hírek

2013.11.25. 10:15

A hadisírok gondozásáért

Budapest - Kiskós Ferencnek, a Vas Megyei Temetkezési Kft. vezetőjének a német hadisírok gondozásában végzett munkáját oklevéllel köszönte meg Németország budapesti nagykövetségén a Hadisírgondozó Népi Szövetség.

Rékai Zoltán

A háborúkban elesettek emlékének megőrzése és nyughelyeik gondozása mindannyiunk megkerülhetetlen kötelessége, mondta a kitüntetés ünnepségen Kovács Imre nyugalmazott ezredes, a Hadisírgondozó Szövetség magyar képviselője. A Német Hadisírgondozó Népi Szövetség 1919 novembere óta végzi, önként vállalt feladatként ezt az emlékmentő munkát, s a szervezet az államközi megállapodás alapján, Magyarországon is aktív tevékenységet folytat.

Feladatuk az ország területén elesett, mintegy 59 ezer német katona felkutatása, végső nyughelyük kialakítása, a katonatemető gondozása. Hazánkban Szegedtől Sopronig, Pécstől Székesfehérvárig tizenhat német katonatemető található. Az egyik ilyen német katonatemető Szombathelyen, a Ferenczy István utcában van. Itt négyszáznegyven, Vas megye harmincöt településén exhumált, áttemetett, német katona nyugszik.




Kiskós Ferenc, a kitüntetettFotó: Rékai Zoltán



Minden év novemberének harmadik vasárnapja Nemzeti gyásznap a Német Szövetségi Köztársaságban, amikor a háborúk és az erőszak áldozataira emlékeznek odahaza és külföldön. Az emlékezésen túl ekkor köszönik meg a temetők kialakításában és azok gondozásában jelentős részt vállalóknak a végzett munkát.

Ezt a feladatot nem csak kötelességként, hanem kellő elkötelezettséggel is végzi a szombathelyi temetőben Kiskós Ferenc, a Vas Megyei Temetkezési Kft. ügyvezető igazgatója. A Német Hadisírgondozó Népi Szövetség nevében Kovács Imre köszönte meg a temető gondozásában való részt vállalást, a közreműködő önkéntesek munkájának támogatását, valamint a kötelességen túli odafigyelést, gondoskodást, az elesettek emlékének megőrzésére tett intézkedéseit. Ennek elismeréseként Kiskós Ferenc a szövetség köszönő oklevelét vehette át Kovács Imrétől. Az ünnepi eseményt megtisztelte jelenlétével dr. Puskás Tivadar országgyűlési képviselő, Szombathely város polgármestere is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!