Hírek

2014.01.20. 10:50

A hangyák mindennapjait figyelik meg az Őrségben

Őrségi körkép – Az élővilág fontos része a hangyák társulata. Kísérleteket indítottak el az Őrségben, hogy tanulmányozzák ezeket a különös rovarokat.

Bajdó Bettina

Markovics Tibor, az Őrségi Nemzeti Park igazgatója elmondta, a hangyák fejlett társadalomban élnek, s különleges dolgokat visznek véghez.

– Sok olyan tetűfaj van, például a levéltetű, amelyeket a hangyák őrizgetnek – folytatta az igazgató. – Ez egy jól kialakult együttműködés. A hangyák védelmet biztosítanak az amúgy teljesen védtelen tetveknek, s cserébe ezért mézharmatot kapnak. Ez egy magas cukortartalmú végterméke a levéltetveknek, ezt fogyasztják a hangyák. Az élelemért cserébe nemcsak védelmet nyújtanak, hanem szállítják is a tetveket egyik hajtásról a másikra, hogy minél jobb táplálkozási feltételeket biztosítsanak a számukra. Megfigyelték, hogy amikor a hangya éhes, a csápjaival megpüföli a levéltetvek potrohát, ekkor kap táplálékot.

Tamaskó Szandra, a park munkatársa a hangyabolyt mutatja. Fotó: Szendi Péter

Az igazgató hozzátette, a hangyák maguknál sokkal nagyobb zsákmányokat is el tudnak ejteni, éppen azért, mert csoportosan dolgoznak.

– A hangyák fontos szerepet töltenek be az erdők, mezők élővilágában, segítenek abban, hogy ne szaporodjanak túl bizonyos fajok – emelte ki Markovics Tibor. – Vannak például olyan lepkék, melyek hernyói a hangyabolyban telelnek át. A kifejlődőben lévő kis lárvákat a hangyák cipelik be a bolyba, ott fejlődnek ki, majd innen kerülnek a szabadba. Ezzel kapcsolatban intenzív kutatások folynak egész Európában. Az Őrség a hangyaboglárkákban az egyik leggazdagabb terület. Érdekes kutatási programnak ad otthont, ugyanis nem tudjuk még pontosan, hogyan működik a különleges együttélés. Egy pályázat kapcsán próbáltunk néhány látványos hangyabolyt az Őrség egyes részein megjelölni. Kísérleteket indítottunk el, ennek része, hogy korlátokkal vettünk körbe a hangyabolyokat. Fizikailag is védeni kell, hiszen egy ilyen bolyban óriási mennyiségű fehérje található, s nagyon sok állat táplálkozik ezzel. A kísérletek elkezdődtek, kíváncsian várjuk az eredményeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!