Hírek

2014.09.11. 16:41

A határnyitás 25. évfordulójára emlékeztek

Körmend - Negyedszázada nyílt meg a magyar államhatár a keletnémetek előtt, ezen a napon megváltozott az európai történelem. Más lett a diplomácia és a rendvédelem is. Erről tanácskoztak csütörtökön a Rába parti városban.

Kozma Gábor

A Városházán Janza Frigyes vezérőrnagy szavaival nyílt meg az egynapos történeti konferencia, amelyet a Magyar Rendészettudományi Társaság (MRTT),  Körmend Önkormányzata és a Körmendi Rendészeti Szakközépiskola közösen rendezett. A téma a határnyitás, az osztrák-magyar kapcsolatok alakulása és a rendvédelem fejlődése volt. Az MRTT főtitkára bevezetőjében utalt arra, hogy a  25 évvel ezelőtt, szeptember 11-én megnyitott államhatár több tízezer NDK-beli állampolgárnak tette lehetővé a kijutást Ausztriába, a szabad világba. Mint mondta, a németek máig hálásak ezért. Bizonyítja ezt, hogy a német egység napját szeptember 11-re hozták előre az októberi, szokásos dátumról. Így is tisztelegve a magyarok akkori, bátor tette előtt.

Fotó: Szendi Péter

Ezt követően Bebes István polgármester kapott szót. Mint házigazda üdvözölte a csaknem száz résztvevőt, közte a 25 évvel ezelőtti események szereplőit, egykori határőröket, rendőröket, valamint az utánpótlást, a rendészetiben tanuló fiatalokat. - Határokra szükség van, de falakra nem - idézett, majd berlini élményeit osztotta meg a közönséggel. Mint mondta, több éve részt vesz egy ottani konferencián és jól látható a fejlődés. - Először a különbségek, mostanában pedig az egyezőségek tűntek, tűnnek fel. A két nép egyesítése sikeres, bár a gondolkodásban ma is akad különbség. Nekünk az igazi váltást az adta, amikor újra szabaddá vált a Körmend-Güssing, vagyis Németújvár út, a megszűnt határ nyomán. A 24 város együttműködése ékes bizonyítéka annak, hogy az egykori határnyitás döntő változásokat hozott - mondta. Ezt követően Harangozó Bertalan vasi kormánymegbízott méltatta az esemény jelentőségét, személyes élményeket is említve. Mint szentpéterfai, ő is megsínylette sokakkal a bezártságot, az önkényt. - Eltelt 25 év, felnőtt egy olyan generáció, amely nem tudja, mekkora érték a szabadság. Nekem az volt a szabadság, amikor ráléphettem a pinkavölgyi postaútra, amely elvitt Ausztriába - mondta.

A konferencián felszólalt Papp Károly altábornagy, országos rendőrfőkapitány is. Átfogó képet adott a rendészet szerepéről és helyzetéről, majd a határőrség integrációját elevenítette fel. Mint mondta, nem volt egyszerű folyamat, de sikerrel zárult. A jelent említve jegyezte meg, hogy ismét nagy szükség van a határok védelmére, immáron schengeni keretekben. A rendőrtábornok elmondta, hogy Szerbia felől nagy mértékben megnőtt az illegálisan hozzánk érkezők száma. - Nagyon sok a  család, a kisgyerek. Sokszor 15-20 fős migráns csapatok jönnek, havonta 3-400 embert fognak el határrendészeink- mondta. Bejelentette: a Készenléti Rendőrség, valamint a megyei rendőrkapitányságok tagjaival megerősítették a szerbiai határszakasz védelmét. Utalt rá, hogy a migránsok már olyan, eddig érintetlen területeken is megjelentek, mint Komárom-Esztergom megye. - Több mint 4 milliárd forintot költhetünk a védelemre, fejlesztésekre. Újabb járőrkocsikat, hőkamerákat vásárolunk és állítunk fel. Új határrendészeti képzési bázist alakítunk ki Szegeden és egy új helikoptert is vásárolunk - mondta.

Az  eseményen felszólalt Nováky Balázs nyugalmazott  határőr altábornagy, aki a páneurópai piknikkel kapcsolatban elmondta: véget kell vetni a legendáknak. Annak, hogy egyesek a saját emlékművüket építgetik. - Amikor a piknik megtörtént, nem volt már érvényben tűzparancs,  vagyis azt nem is adhatták volna  ki. Szögezzük le: a magyar fegyveres erők része volt a  határőrség és mint ilyennek, helye lenne egy szakirányú múzeumban- jelentette ki. Részletesen szólt a műszaki zár felszámolásáról, megerősítve azt a szóbeszédet, miszerint a Mock-Horn találkozóra vissza kellett állítani a vasfüggöny egy darabját - hogy legyen mit átvágni. - Olyan gyorsan dolgoztunk, hogy a tervezett időpontoknál sokkal korábban elbontottunk mindent. Ma már mindez történelem és kell egy kis távlat, hogy a dolgok a helyükre kerüljenek - fogalmazott.

Orbán Péter nyugalmazott altábornagy, volt országos és vasi  rendőrfőkapitány az osztrákokkal való kapcsolatrendszer kiépítését vázolta fel, oldott hangulatban. Mint mondta, ma úgy tűnik, hogy minden flottul ment akkor, pedig dehogy: nagy volt a zűrzavar. - Sok mindent nekünk kellett kitalálni, rögtönözni. Szerencsére  az osztrák társzervekkel nagyon hamar jó kapcsolatokat építettünk ki és ez ma is tart - hallottuk. Mindezt mnegerősítette a jelenlévő osztrák, burgenlandi tartományi rendőrparancsnok, Hans Peter Doskosil is. Végül Majthényi László országos üdülésügyi főtitkár  szólt a  nemzetközi kapcsolatokról, kiváltképp a vasi-szlovén  együttműködést nevezte példásnak, majd Ágfalva polgármestere szólt a mai hétköznapokról.

A konferencia végén a résztvevők a rendészeti szakközépiskolába mentek, ahol Papp Károly és Bebes István megnyitott a keletnémetek meneküléséről szóló, illetve a határőrizettel kapcsolatos szakkiállítást. A vendégeket itt Hollósi Gábor ezredes, az intézmény parancsnoka köszöntötte, hangsúlyozva: a rendészeti  iskola folytatja a korábbi  jó hagyományokat, s akik itt végeznek, azok a közösség tiszteletét és szolgálatát vihetik magukkal. A kiállítás október végéig tart nyitva és nyilvános.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!