Hírek

2013.10.16. 15:40

A helytörténet segít megőrizni az arculatot

Nagy értékeket rejtenek a kis falvak, főleg ott, ahol a helytörténetiség erős. Jó ez, mert segít megőrizni a falu eredeti arculatát.

Kozma Gábor

Pankaszon egy önkormányzati épületben fedezhetünk fel kincseket. Amint azt legutóbb tette a szombathelyi Éhen Gyula Kör. Az egyesület tagjai arra voltak kíváncsiak, hogy mit sikerült átmenteni a múltból, miként őrizhetők meg a közösségi eszközök, tárgyak. Mert csak ezek által mutathatók fel a régi munkakultúrák.

– A pankaszi helytörténeti gyűjteményt nagyrészt Kováts Béla tanító úr és Avas Irén néni alakította ki – mondta el a helyi gondnok, Lizom Erzsébet. – Kováts Béla évtizedekig tanított a faluban, az általa létrehozott röplabda csapat országos sikereket ért el. Ennek is itt van a lenyomata – mutatott a fiatal hölgy az egyik benyílóba, ahol a falon régi vörös sportzászlókat, kitüntetéseket és megsárgult, gyűrött fotókat láthattunk. Az akkori csinos sportoló tini lányok mára nagymamák, de emléküket éppen úgy megőrzi a helytörténetiség, mint a néhai paraszti munkaeszközöket.

Lizom Erzsébet (középen) mutatta be az értékes gyűjteményt a múltban ott van a jövőnk. (Fotó: Kozma Gábor)

– Amit lehetett, begyűjtöttek, még a nyolcvanas évek közepén. Akkor, amikor még nem szállták meg a vidéket az ország más részeiből érkező magángyűjtők – hallottuk.

S valóban: az Őrség máig kiheverhetetlen károkat szenvedett el az akkori idők padlásos lerámolásaiból, a pár száz forintért elvesztegetett, sorsokat őrző tárgyak miatt. Sem törvény, sem morál nem védte a portákat, a jóhiszemű őrségiek egy része pedig szívesen ajándékozott. Kováts Béláék pedig mentették, ami menthető. Ennek köszönhetően ma átfogó képet nyerhetünk az Őrség munkavilágából a pankaszi helytörténeti gyűjtemény révén. Láthatjuk a régi aratási, szántási, betakarítás eszközöket. Megcsodálhatjuk a konyhák felszerelését vagy a háziállatok tartásával kapcsolatos szerszámokat, eszközöket. A kópic sokak előtt ismert, a mángorló is, ott vannak a termekben. És hozzá dokumentumok, fotók, no meg egy kuriózum: egy, a második világháborúban lelőtt USA bombázó alkatrésze.

– Hasznos és tanulságos volt a látogatás – összegeztek a kör tagjai a tárlatvezetés után. Aggodalmaikat is megfogalmazták. Az önkormányzatok nehéz időket élnek, alig jut pénz a gyűjtemények fenntartására és gondozására. A pankaszi helytörténeti ház is kulcsos, vagyis nincs megszabott nyitva tartása, az önkormányzatnál kell érdeklődni. De látni kell, mert ebben a múltban ott van a jövőnk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!