Hírek

2014.12.30. 15:45

A hóember is virslit eszik

Szombathely - Egész évben virslievők vagyunk, de szilveszter táján értelemszerűen megnő a forgalom, ahogyan a lencsén se múlhat a jövő évi szerencsénk. Értelemszerűen.

Ölbei Lívia

Kántor László üzletvezető azt mondja, a juhbeles és az emészthető beles virsli most a menő, és persze a bőrös sertéshúsok, füstölt áruk minden mennyiségben. Arról nem beszélve, hogy ez itt a kocsonyaszezon: körömből naponta egy mázsa is elmegy. A virslicsúcs két mázsa egy nap leforgása alatt, ebben az üzletben már karácsonykor érezni lehetett a vásárlási kedv növekedését, az év utolsó napjaiban pedig igazán fölpörgött a forgalom. A szolid kettő-négy-hat pár helyett kilószám viszik a vékony, praktikus, pépesített pároskolbászt, amelynek svájci-osztrák-német eredete alig több mint 200 évre nyúlik vissza, és akkor jó, ha 80 százaléknyi hús van benne, plusz 20 százalék adalékanyag. (Az első virslik borjúból készültek.) Jártunkban-keltünkben igazi virsliszakértővel is összefutunk, márkákat sorol és ízeket. Mint mondja, a gyerek a családban a sajtosra esküszik, sőt: rendszerint főzés nélkül kéri a virslit, és alig-főzéssel sem lehet becsapni. Akkor következik a mikrohullámú sütő, amiről meg eszünkbe jut, hogy a virsli nemcsak megfőzve jó, hanem sütve is; és nemcsak tormával-mustárral, hanem (német módra) káposztával is. A káposzta átvezet a korhelyleveshez, de ne siettessük az időt.

Kántor László üzletvezető nem panaszkodik a forgalomra Fotó: Szendi Péter

Nézzük a pezsgőket. Gyerekeknek Süsü jár, kölyökpezsgő gyümölcsízesítéssel, a komoly felnőttek körében a Törley a sláger (főleg az édes), de a betérő külföldiek előszeretettel veszik a néhány éve újra fölbukkant orosz pezsgőt, illetve hát a szovjetet, mert a címke szerint ez itt szovjetszkoje igrisztoje . És akkor január elsején tényleg jöhet a korhelyleves meg a lencse. Bereczk Zoltánnak öt éve van állandó helye a vásárcsarnokban, folyamatosan kínál lencsét, amely most szinte teljesen átvette az uralmat a standon, bár a lencséstálak mögött némi bab és sárgaborsó is fölragyog. A bőség-mágiához tulajdonképpen ez is, az is megfelel. A lencsébe szabad beletúrni, hadd peregjen; ez a minőség-ellenőrzés. Itt, úgy tűnik, nem lesz szükség Hamupipőkére, a lencse szép tiszta máris lehet áztatni.

A lencse, a pezsgő, és főleg a tél meg a virsli mindig előhív egy régi mesét: a Gőgös Gúnár Gedeonnak azt az epizódját, amelyben Bodri kutya és a hóember elmennek korcsolyázni, aztán jóízűen megesznek egy-egy pár virslit. A zárókérdés az, hogy vajon a hóember is várja-e a tavaszt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!