Hírek

2013.05.13. 12:14

A Ják nemzetség sarja

A Ják nemzetség egyik sarja nagy szervezésbe fogott a jövő évi jubileum kapcsán.

Merklin Tímea

Az apátság alapításának 800. évfordulóján, 2014 tavaszán megrendezendő ünnep előzményeként hirdette meg a Ják nemzetségből való Szelestey-család - Az Árpádok kora, kontra XXI. század című pályázatot, a Mentsük meg együtt a jáki freskókat! programot. A vasi középiskolásoknak kiírt történelmi pályázat leadási határidejét május 15-ről május 20-ig meghosszabbították.

A feladat nagyon izgalmas: Magyarország Árpád-kori és mai európai megítélését kell összehasonlítani egy 4-5 oldalas esszében. Szelestey-Polgár Attilával, a Ják nemzetség leszármazottjával beszélgettünk, aki a családja történetét kutatja a vasi levéltárban, és a 800 éves jubileumra több napos programot tervez.  

Jövőre 800. évfordulója lesz a jáki bencés apátság alapításának; már most programszervezésbe fogott Szelestey-Polgár Attila, a Ják nemzetség leszármazottja. Szelestey-Polgár Attila az édesanyja révén tagja a Szelestey családnak. Nagyapja születésének 100. évfordulóján vette fel a nevet. 11 éve foglalkozik családja történetének kutatásával.




Szelestey-Polgár Attila a Ják nemzetség sarja a jáki templomnál (Fotó: Szelestey)  


- A nagyapám indított el ezen az úton, mikor kisgyermekkoromban annyit mondott: fiam, mi alsószelestei Szelesteyek vagyunk, jegyezd meg; iratainkat a szombathelyi levéltárban találod. Mindez közel ötven éve történt, és mint a történelmet mindig különösen szerető ember ez megmozgatta a fantáziámat. Már gimnazista koromban leveleztem a levéltárral, de mivel Veszprémben éltem, élek akkoriban nem volt lehetőségem a kutakodásra - meséli Attila.


- Több mint húsz év után sikerült beteljesíteni a gyermekkori vágyat. Kiderült: 800 évet tudok vizsgálni dokumentumok alapján; több ezer levelünk maradt meg a levéltárban. Sőt a Kézai krónika szerint 1000 előttről indul a család története, amikor a keresztnév mellett ez állt villa de Jaku mai szóval Ják falvai, más szóval Ják nembeli. A kutatással párhuzamosan elkezdtem a távolra szakadt családi, nemzetségi ágakat összehozni. A harmadik találkozónkat Jákon tartottuk a templom felszentelésének 750. évfordulóján 2006-ban, melyre meghívtam a Szelesteyeken kívül még élő másik két nemzetségi ágat, az egerszegi Keményeket és a Niczkyeket is.

Egy ismert oklevélre írt koraújkori bejegyzés alapján a Jáki bencés apátságot 1214-ben alapították. Jövő év tavaszán, Szent György nap utáni hétvégén, április 25-27. között ünneplik e nevezetes esemény 800 éves évfordulóját különböző programokkal. A civil kezdeményezés célja a családi összefogás kitágítása több napos, helyi értékeket megmutató, közösségi rendezvénnyé.

A család több ezer levele maradt meg a vasi levéltárban Szelestey-Polgár Attila célja a jáki 13. századi freskók megmentése. Önzetlenül, lelkesedésből segítőkkel dolgozik, a jubileumon neves előadók lépnek majd fel. Lesz 800 méteres futóverseny, 800 perces labdarúgás, 8000 méteres túra. Szeretnének felejthetetlen Szent György napi búcsút a jeles alkalomból.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!