Hírek

2011.04.09. 15:25

A James Bond sztori

Mindig elegáns, stílusos, szellemes, öntelt, állhatatos, provokatív, az irónia nagymestere. A martinit rázva szereti, nem keverve, nagyon szexi és nagyon brit.

Tóth Kriszta

A karaktert Ian Fleming alkotta meg 1953-ban, és számos regényt, novellát írt a kalandjairól. 1962-től napjainkig 22 (nem hivatalosan 23) film főszereplőjeként hódította meg a világot és a női szíveket. Aki még nem jött rá, annak most megsúgjuk, hogy a brit királynő legtitkosabb titkosügynökéről lesz szó a továbbiakban. A neve Bond. James Bond.
 
Az eredetileg regényhős kémet 1962-től összesen hat színész alakította a filmvásznon. Olykor felmerült, hogy amerikai színészt alkalmazzanak, de az idők során immár hagyománnyá vált, hogy a 007-es ügynököt kizárólag brit férfi játszhatja el. Az első filmekben Bondot a sármos Sean Connery testesítette meg nem kevesebb, mint hét epizódban (Dr. No, Oroszországból szeretettel, Goldfinger, Tűzgolyó, Csak kétszer élsz, Gyémántok az örökkévalóságnak, Soha ne mondd, hogy soha). Ő alapozta meg a mára kultikussá váló film sikerét, és ezért (is) sokan őt tartják az igazi James Bondnak, és talán a karakterhez valóban a skót színész alakja illett a legjobban.

Őt követte George Lazenby, aki a nézőknek nem igazán, a kritikusoknak viszont annál inkább elnyerte a tetszését. Ő csak egy rész erejéig (Őfelsége titkosszolgálatában) bújhatott a világ legismertebb kémjének bőrébe. A sorban Roger Moore következett, aki szintén a Bond legendák közé tartozik (sőt egyesek szerint még Connery-t is felülmúlta). Moore új szintre emelte a titkosügynök karakterét eleganciájával és humorával, persze sármnak ő sem volt híján. A színész hét részben kapott főszerepet (Élni és halni hagyni, Az aranypisztolyos férfi, A kém, aki szeretett engem, Holdkelte, Szigorúan bizalmas, Polipka, Halálvágta), majd 1985-ben (közel 60 évesen) bújt ki a ”kémbőrből”.

Timothy Dalton, a ”legkomorabb” Bond két részt tudhat magáénak (A halálos rémületben és A magányos ügynök). Nem tartották túl hitelesnek (bár irodalmi szempontból az volt), ám ez valószínűleg annak tudható be, hogy Dalton a 70-es években szinte kizárólag színházban játszott - főként drámákban -, így a 80-as évek végén, amikor a producereknek sikerült megszerezniük őt a 007-es szerepére, akkor neki az akciófilmes téma nem annyira feküdt.

Ezennel átlépünk a 90-es évekbe, amikor is megjelent a vásznon Pierce Brosnan, aki főként (de nem kizárólag) a fiatalabb generáció köreiben a legnépszerűbb Bondnak számít. Összesen négy epizódban kelti életre az ügynökök ügynökét (Aranyszem, A holnap markában, A világ nem elég, Halj meg máskor!), és vele zárul a Bond-filmek első negyven éve.

Rengetegen gondolják úgy, hogy a legújabb titkosügynök, Daniel Craig bizony tönkretette a gondosan felépített karaktert, hiszen nem rendelkezik a szükséges eleganciával és sármmal. Valóban nem illik be a sorba, de azért ne legyünk annyira elutasítók vele szemben sem. Eddig két filmben láthattuk (Casino Royale, A Quantom csendje) de már készül a 23. (vagy 24.) kémfilm, amiben szintén az övé lesz a főszerep.

Annak ellenére, hogy a középpontban nyilvánvalóan James Bond áll, nem egyedül övé az érdem, amikor sikerül legyőznie a főgonoszt, hogy a világban (vagy az Egyesül Királyságban) újra béke honolhasson, hiszen mindig ott állnak mögötte a segítői. A nem kevésbé elhanyagolható karaktereket is remek színészek alakították az évek során. Ott van például Bond főnöke M., a titkosszolgálat igazgatója, aki gyakran kerül összetűzésbe a 007-essel annak önfejűsége miatt. M.-et alakította Bernard Lee, Robert Brown és Judy Dench is a női egyenjogúság jegében.

Aztán ott van Q., aki ellátja Bondot mindenféle különleges kütyüvel, amit a bevetései során használhat, olyan színészek bújtak a bőrébe, mint Desmond Llewelyn, Peter Burton, Alec McCowen és John Cleese. Az ügynök amerikai segítője a CIA-s Felix Leiter, akit eddig összesen nyolc színész alakított. (Csak hogy néhány nevet említsünk: Jack Lord, Norman Burton, John Terry és Jeffrey Wright.)
 
A James Bond-filmek elmaradhatatlan szereplői a gyönyörű, kihívó és szexis nők: a Bond-lányok. Az évek folyamán több mint ötven szebbnél szebb hölgyet láthattunk a 007-es ügynök oldalán, voltak köztük angyali teremtmények és akadtak démonian gonosz nők is. Ismét csak néhány nevet említenénk: Honor Blackman, Diana Rigg, Kim Basinger, Teri Hatcher, Sophie Marceau, Halle Berry, Eva Green, Olga Kurylenko stb. 

Tulajdonképpen nem lehet tudni, hogy minek köszönheti a hatalmas sikert a világ minden táján ez a filmsorozat. Talán a remek színészi alakításoknak, az akciódús, szemet
gyönyörködtető jeleneteknek, a kiváló filmzenéknek, a sármőr főszereplőknek és a vonzó nőknek. Talán.

Számos oka lehet a sikernek, mindenesetre nagy szó, hogy egy filmnek ugyanolyan népszerűek a folytatásai, mint az első rész, ráadásul itt több mint 20 részről van szó. Sokáig találgathatnánk még, hogy vajon mi is az a bizonyos plusz, ami miatt már lassan 50 éve hatalmas rajongótábornak örvend egy ”egyszerű akciófilm”, de talán nem is kell rájönni a titokra. Csak élvezzük James Bond vonzerejét (lányok, ez nektek szól), kalandjait, poénjait, csábításait és tanuljunk tőle (ezt a srácoknak üzennénk). A pasi egyszerűen felülmúlhatatlan.

James Bond - A Quantum csendje trailer:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!