Hírek

2017.05.01. 13:50

A jó házasság a hosszú élet titka – A 90 éves Szabó Endrét köszöntötték

Celldömölk - Szabó Endrét 90. születésnapja alkalmából otthonában köszöntötte Farkas Gábor jegyző.

Gyuricza Imre

Endre bácsit  szinte mindenki ismeri a járási székhelyen, de Csöngén és  környékén is. Ami külön öröm, hogy kedves felesége, Ilona néni is ott ülhet mellette. 67 éve házasok, és jövőre Ilona nénit is köszöntheti a város – egy hasonlóan szép kerek évforduló alkalmából.

Mi a hosszú élet titka? Mosolyog a kérdésen. Mi más lenne a titok, mint a jó házasság: lám, mindketten jól vannak, és itt vannak a jeles évfordulón. Sokáig Csöngén, a szülőfaluban éltek, 1977-ben költöztek Celldömölkre, hosszú ideig a „kontyosban” laktak, hat éve élnek a celldömölki belváros csendes utcájának szép családi házában.

Endre bácsi élete a mezőgazdaságról szól, és ez bizony nem volt könnyű élet, meg is edződött rendesen, ma sem okoz neki gondot a napi munka, mindig talál elfoglaltságot a ház körül, amelyen meg is látszik a gondoskodó kéz munkája.

Fotó: Gyuricza Imre

Beszélgetés közben felidézi a gyerekkort, természetesen ismerte Weöres Sándort, közel laktak a mai emlékházhoz.

Életét tragédiák is és örömök is kísérték. Édesapját tragikus körülmények között veszítette el, amelynek részletei nem egy jubileumi köszöntésről szóló írásba kívánkoznak. Borzasztó volt az apjától örökölt gazdaságtól megválni, és nem nagy örömmel - a termelőszövetkezetben munkát vállalni. Aztán jött az állami gazdaság, végül Nagysimonyi – s ebből a gazdaságból vonult nyugdíjba 1988-ban.

Minden baj, nehézség ellenére szerencsés embernek vallja magát. Hiszen van három lánya, négy lányunokája (a „nőuralom” nem zavarja) és végre, a két dédunoka közül az egyik fiú – így teljes az öröm számára.

A rendszerváltás idején három ciklusra közéleti szerepet vállalt, a választók megtisztelték bizalmukkal, tagja lehetett a képviselőt testületnek.

Mára maradt a csendes, nyugodt élet a ház körüli munkákkal, a televízióba is bele-belenéz, le-leteremti a helytelenkedő politikusokat, akik szerencséjükre, mit sem hallanak ebből. Sokat olvas, és békességben élnek Ilona nénivel. Ha minden jól alakul, egy éven belül Ilona néni tiszteletére, ismét meg kell kóstolni kitűnő körtepálinkáját, melynek alapanyaga Acsádról származik. Isten éltesse Endre bácsi, tegye a dolgát olyan tartással és méltósággal, ahogy tette ezt egész életében!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!