Hírek

2009.04.22. 02:27

A képalkotó ösztön kibontakozása: Karácsonyi László Attila kiállítása

Celldömölk - Talán nem is kellett volna bemutatkoznia Karácsonyi László Attilának, de előzékenyen megtette: öninterjúval indította kiállítását szülővárosában.

Budai Rózsa

Karácsonyi László Attila több mint tehetséges, ma már elismert képzőművész. Amit valaha felvetett képalkotó ösztöne , azt létre tudja hozni a valóságban. Művészeti akcióinak felsorolását kellemes öniróniával az 1981-es (ötéves kori!) tollseprűtánccal indítja, amelyet egy kemenesaljai ház tornácán mutatott be. Hosszabb idő telik el a következő nyilvános fellépésig: 1993-ban (17 éves gimnazistaként) szavalt, komédiában vett részt. Nem sokat kell várni a festői jelentkezésre sem: egy év múlva kiállítása nyílik a Berzsenyi gimnáziumban, a következő évben a Megyei Művelődési és Ifjúsági Központban. Az 1976-ban Celldömölkön született Karácsonyi László Attila útja az egri főiskolára vezet: 1997-98-ban a rajz-vizuális kommunikáció szakon tanul. Nem fejezi be, mert 1998-ban felveszik a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakára, 2003-ban veszi át oklevelét. 2001-től évente több kiállításon, képzőművészeti akción vesz részt önállóan is, barátaival, fiatal képzőművészek csoportjaival is.

Hazai, celldömölki kiállításán portrékkal bizonyít a konzervatív ízlésű közönségnek (ha bárki elvitatná tehetségét). És ízelítőt ad fantáziájának, képalkotó világának sokféleségéről. Korábbi bemutatók, vázlatok jelzik ötletgazdagságát, annak a bizonyos képalkotó ösztönnek jelenlétét, kitörni vágyását, amiről bemutatkozó írásában vallott.

A nagy témák, a nők, a szerelem, a barátság, az ember és a világ festőjének humora is van. Így történhetett meg, hogy a kiállításának címet adó festmény: Spirális kacskaringó-generátor nem látható, mert nem érkezett meg. Viszont kint van a Művészfűrész, valamint a Fogfájós véglény vizet keres a Sárkányhegyen, de csak egy üres pillepalackra bukkan, ami lehet, hogy méreggel van tele .

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!