Hírek

2016.12.15. 17:51

A keresztény hite vezérelte

Körmend - A menekülteket befogadni keresztényi kötelesség. Németh Zoltán plébános azt mondja, nem tud máshogyan cselekedni, a hitét követi.

Budai Dávid

Egy levelet olvasott fel elcsukló hangon Németh Zoltán a plébánia épületében csütörtökön délelőtt a sajtó munkatársainak: „Jézus Krisztus urunk nevében jövünk most önökhöz, aki meghalt a bűneinkért. Kérjük, hallgassátok meg könyörgésünket. Migránsok vagyunk Magyarországon, ahol eddig voltunk, a kényelmes táborból átvittek bennünket egy sátorba a tél közepén. Most, hogy írok nektek, éppen, hogy meg nem halunk a hidegtől, mindezt úgy, hogy a mi kontinensünkön, Afrikában tél az nem létezik. Kérlek, gyertek ide és mentsetek meg, mielőtt itt meghalunk. Nagyon örülnénk, ha alázatos kérésünk meghallgatásra találna." Ez a levél volt az, ami arra késztette a körmendi Szent Erzsébet-templom plébánosát, hogy nyissa ki az egyház épületének  kapuit  a rászorulók előtt.

Ahogyan azt mi is megírtuk, a sátrakból kialakított menekülttábor lakói a téli hideg miatt kértek segítséget még december 13-án. Az ügy, ahogyan az várható volt, nagy port kavart. Az egyik oldalról támogató szavak sokaságát kapta Németh Zoltán, a másik oldalról pedig gyűlölködés vette körül. Sokan azzal vádolják, hogy nem a magyarokon segít, mások pedig az életét féltik. A plébános ezért úgy döntött, elejét veszi a találgatásoknak és a félreértéseknek. Ahogyan azt a tegnapi cikkünkben mi is megírtuk, a plébános most is hangsúlyozta: ők csupán melegedési lehetőséget biztosítanak a menekülteknek. A 22 menekültből az első éjszaka nyolcan, a második éjszaka öten aludtak a plébánia épületében. A migránsok mozgása egyébként nincs korlátozva, csupán 24 óránként be kell jelentkezniük a táborban, és ezt rendre meg is teszik.

- Az egyháznak nem feladata állami funkciók átvállalása, ez nem is volt célunk, amikor befogadtuk a szerencsétlen sorsú menekülteket, egyszerűen csak a keresztény hitünk vezérelt - hangsúlyozta a plébános, majd hozzátette: 2015 szeptember 9-e óta aktívan bekapcsolódnak a menekültek ellátásába. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a városban élő nehéz sorsú magyar testvéreiken ne segítenének. Segítenek. Éppen úgy, mint eddig. Sok olyan komment is megjelent, ahol a hozzászólók attól tartanak, hogy a plébános életére törnek majd a menekültek, vagy kirabolják.

Németh Zoltán emlékeztetett: éppen ma van Brenner János meggyilkolásának 59. évfordulója. - Ugyan a lábnyomába sem léphetek, de azt hiszem, ugyanezt tenné ő is, sőt ugyanezt tenné bármely más lelkipásztor is, pusztán véletlen, hogy én vagyok most itt Körmenden, ez nem az én érdemem - mondta a plébános, aki emlékeztetett rá: a szent családot is milyen nehezen fogadták be. „Felhívással fordulok minden európai plébániához, szerzetesközösséghez, monostorhoz és kegyhelyhez, hogy mutassa meg az evangélium konkrétságát, és fogadjon be egy menekült családot."

A katolikus egyházfő ezeket a mondatokat tavaly szeptember 6-án mondta. Három nappal később a körmendi plébánián volt az egyházközség testületi ülése, amelyen éppen a pápa kéréséről tanácskoztak. Sok képviselő elutasító volt, mások úgy vélték, őket itt a nyugati határszélen a kialakult helyzet nem érinti. 12 órával később megnyílt a körmendi menekülttábor.

A pápa korábban azt mondta, nem keresztényi cselekedet elutasítani egy olyan embert, akinek segítségre van szüksége. Az ilyen és hasonló kijelentései miatt sokan támadják a szentatyát, amit nem hívő emberektől még el is fogad a plébános, de hogy az egyházon belül is vannak ilyen hangok, azt már nehezebb megérteni - fejtette ki Németh Zoltán.

A csütörtöki sajtótájékoztatón a tervek szerint Écsy Gábor, a Katolikus Karitász igazgatója is részt vett volna, kért is engedélyt a táborba való belépésre, ám azt, nem tudni miért, megtagadták tőle, ezért úgy döntött nem jön. Az elutasítás okáról megkérdeztük ugyan a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalt, de lapzártánkig nem kaptunk választ, mint ahogyan arra sem, hogy miért kell sátorban lenniük a menekülteknek. Télen. 2016-ban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!