Hírek

2016.09.10. 09:25

A kombinációk, lehetőségek játéka, amelyből a jövő héten rendeznek versenyt

Egy „t” betűn múlt az interjúnk. Őszinte leszek: a tarot kártyáért nem tettem volna egy lépést sem, de a tarokkozás felkeltette az érdeklődésemet. Utóbbi nem jóslással összefüggő, hanem kombinatorikán alapuló kártyajáték.

Pogács Mónika

Sárváron dr. Gerbert Ottóné most tarokkbajnokságra is várja a játékosokat az egész országból. Második alkalommal rendeznek találkozót jövő szombaton. A sárvári Tinódi Fogadóban adnak egymásnak randevút a különleges kártyajáték szerelmesei.

Dr. Gerbert Ottóné, Judit negyven éve tarokkozik. Magával ragadó személyiség. Kortalan, energikus, derű árad belőle, jó a közelében lenni. Jó hallgatni őt és jó beszélgetni vele. A teraszrendezés után épp a kosárlabda programját ütemezte, mikor odaértem otthonába.

- Aki nem akar megöregedni, az tarokkozzon - hangzott el az alapvetés vendéglátómtól, mikor a játék lényegéről kérdeztem.

Csupán csipetnyi mintát venni indultam a tarokkról, és megtudni: mi szerethető benne. A csaknem kétszáz éves kártyajátékot leginkább Közép-Európában játsszák. Családilag öröklődik a tudás - lehet így is fogalmazni. Na nem azért, mert titkos köröké, keveseké a kiváltsága. Inkább az a magyarázat, hogy ehhez idő kell. Gyakori, hogy a szülők, nagyszülők ismertetik meg a szabályokat a gyermekekkel.

Mikor arról kérdeztem a szervezőt, hogy lehet megtanulni ezt a játékot, az időfaktort nevezte meg a legfontosabb alapként.

Dr. Gerbert Ottóné szerint a tarokkot nehéz megtanulni, leginkább több hónapos kibicelés után érdemes a játékasztalhoz ülni Fotó: Szendi Péter

- Mindenképpen kell hozzá kártyás előélet. No nem csapdlecsacsizás. Logikai, gondolkodóképességet igénybe vevő kártyamúlt. De ez csak az alap. Kibicként ott kell ülni a játékosok mellett. Néhány hónapot, egy évet is talán. Ebből sokat lehet tanulni - törte le a tarokk gyors megértéséhez fűzött reményeimet vendéglátóm.

De hát ilyen az élet. Jó esetben, ha valamibe sok munkát fektetünk, az meghálálja a rá szánt időt. Ez a tarokkra is vonatkozik. Ahogy dr. Gerbert Ottóné a kártya szabályairól beszélt, hangosan meg is jegyeztem: hisz ez maga az élet.

- A játék lényege valóban az: a lehetőségekből, a kapott lapokból a legjobbat kihozni. Rossz lapokból is a lehető legkevesebb veszteséggel kijönni. Jó lapok esetén a legnagyobb nyereséggel végezni. Kellemes szórakozás, minden agysejtet megmozgató program és tényleg az élet játéka is egyben - helyeselte meglátásomat Judit.

Vendéglátóm azt is elmondta: két ága van a játéknak. A Paskievics- és az illusztrált tarokk.

- 20 éves korom óta a Paskievics-alaptarokkot játszottam. Az illusztrált tarokkal tavaly ismerkedtem meg. Megtetszett. Sokkal többet lehet gondolkodni abban, pedig a Paskievicsben se keveset - jegyezte meg vendéglátóm jelenlegi játékfavoritjáról.

Mivel még az alapszabályokkal sem voltam tisztában, a magas labdát, hogy mi a különbség a két játékfajta között, nem ütöttem le. Inkább összpontosítottam a paklira, amelyet közben kihozott házigazdám.

Az átlagos kártyaméretnél nagyobb, római számokkal, figurákkal teli színes lapokból állt a csomag. Próbáltam bennük a szabályszerűséget meglátni. Dr. Gerbert Ottóné látva igyekezetemet segítségemre sietett. Három meghatározó lapot, a honőröket, a Skízt, a Pagátot és a XXI-est mutatta.

- Ez itt a víg Pagát - emelte ki azt a lapot, melyen egy biedermeier stílusba öltözött hölgy, tükörképeként pedig egy bohócruhás férfi pózolt.

- A bohócruha ismétlődik a kártyákon. Például az úgynevezett Skíz a legnagyobb lap. Ha az van a kártyáid között, majdnem biztosan sikeres lesz a játékod. A tarokkban ugyanis a legnagyobb bemondás a XXI fogás. Ezt a lapot csak a Skíz üti. Ez a játék sava-borsa - kezdett alaptanításomba Judit.

A Skíz tehát egy kicsit amolyan jolly joker erejű lap, a játékban kedvelt, a legnagyobb ütő.

Ahogy a szabályokról tovább beszéltünk, egyre inkább éreztem: a célunk a beszélgetéssel nem lehet más, mint érdeklődést kelteni. A szabályok felismerésére, kombinálására csakis a játékasztal melletti kibicelés lehet az egyetlen mód.

A tarokk páros játék. Négyen ülnek az asztalnál. Az osztás és az úgynevezett bemondások alatt és után, néha csak egy két kör elteltével derül ki, hogy ki kinek a véletlenszerű kártyapartnere a másik kettővel szemben. Értelemszerűen a győzelem is párosan aratható.

A bemondások, laphívások alatt folyamatosan számolni, emlékezni kell milyen lapok mentek már ki és milyennek vannak a partner vagy ellenfél kezében. A tarokk játékidő alapja a 80 perces robber , amely 16 osztást jelent. A versenyek, így a jövő szombati sárvári is, négy robberesek, azaz minimum hat órán át tartanak.

- Egyszóval a tarokk figyelős játék, összpontosítás, kombinatorika, logika, stratégiaalkotás kell hozzá - zárta rövidre dr. Gerbert Ottóné, majd hozzátette: - Szerdától szombat reggelig biztos nagy partik lesznek majd a versenyre bemelegítésül a sárvári fürdőben és itthon.

Tavaly volt először bajnokság Sárváron, ami az Örömtarokk nevet kapta.

- Idén Víg Pagát Tarokk Kupa néven hirdettünk versenyt. A legkisebb honőr ihlette.Táncos kedvű víg pagát - édesanyámtól is sokat hallottam ezt a kifejezést. Igazi kártyás család voltunk. Ezt a lapot idézve kapta idén a bajnokság az elnevezését - mondta Judit. - Tavaly 36-an összejöttek. Én úgy számolom, idén 8 asztal lesz 32 emberrel.

A kérdésre, hogy kinek érdemes a tarokk megtanulásába belefogni, dr, Gerbert Ottónénak kész válaszai vannak:

- Tudjon kártyásan gondolkodni, legyen benne egyfajta versenyszellem. Érezzen, ha a lap a kezébe kerül, valami belső feszültséget, és akarjon győzni. Könyvből nem lehet megtanulni a játékot, de érdemes olvasni a szakirodalmat. Oda kell ülni és kibicelni. 42 lap van a pakliban. Hihetetlen variációk lehetősége. 40 éve játszom, de nem volt ugyanolyan kombinációm még soha. Igazi kombinációs készségfejlesztő játék!

,Juditot a folyamatos tenni akarás jellemzi. A kártyabajnokság előkészítésén legalább egy hónapja dolgozik.

- Ha elhatározok valamit, azt tűzön-vízen keresztül viszem, makacsul. De hangsúlyozom: Segítők nélkül semmi sem sikerülhetne úgy, mint velük .

Én pedig azzal az elhatározással csuktam be magam mögött a kaput, hogy ezek után lehet, hogy kipróbálom: milyen kibicnek lenni. Sárváron jövő szombaton 9-től a tarokk bajnokságon mindjárt meg is tehetem. Csatlakozni szabad.

Különleges tudás és hobbik

Apropó: különleges tudás és hobbik: Juditnak van egy-kettő ezekből. Helyhiány miatt nem térünk ki most az elektronikus formátumú kottaátírásra, amit avatottan gyakorol házigazdám, hisz két kórusban is énekel.

A rejtvényfejtési hobbit is csak érinteni tudjuk. De annyit mindenképpen meg kell jegyezni: Ebben is szervez 2011 óta országos versenyeket Sárváron dr. Gerbert Ottóné. Idén 170-en jöttek el a két napban. Fontosnak tartotta kiemelni azonban, hogy ehhez az önkormányzat jelentős segítséget, támogatást nyújt. Nélkülük nem menne. No meg a helyi vállalkozók és a Tinódi Gimnázium önkéntesei nélkül sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!