Hallgassa élőben!

A kombinációk, lehetőségek játéka, amelyből a jövő héten rendeznek versenyt

Egy „t” betűn múlt az interjúnk. Őszinte leszek: a tarot kártyáért nem tettem volna egy lépést sem, de a tarokkozás felkeltette az érdeklődésemet. Utóbbi nem jóslással összefüggő, hanem kombinatorikán alapuló kártyajáték.

Sárváron dr. Gerbert Ottóné most tarokkbajnokságra is várja a játékosokat az egész országból. Második alkalommal rendeznek találkozót jövő szombaton. A sárvári Tinódi Fogadóban adnak egymásnak randevút a különleges kártyajáték szerelmesei.

Dr. Gerbert Ottóné, Judit negyven éve tarokkozik. Magával ragadó személyiség. Kortalan, energikus, derű árad belőle, jó a közelében lenni. Jó hallgatni őt és jó beszélgetni vele. A teraszrendezés után épp a kosárlabda programját ütemezte, mikor odaértem otthonába.

– Aki nem akar megöregedni, az tarokkozzon – hangzott el az alapvetés vendéglátómtól, mikor a játék lényegéről kérdeztem.

Csupán csipetnyi mintát venni indultam a tarokkról, és megtudni: mi szerethető benne. A csaknem kétszáz éves kártyajátékot leginkább Közép-Európában játsszák. Családilag öröklődik a tudás – lehet így is fogalmazni. Na nem azért, mert titkos köröké, keveseké a kiváltsága. Inkább az a magyarázat, hogy ehhez idő kell. Gyakori, hogy a szülők, nagyszülők ismertetik meg a szabályokat a gyermekekkel.

Mikor arról kérdeztem a szervezőt, hogy lehet megtanulni ezt a játékot, az időfaktort nevezte meg a legfontosabb alapként.

Dr. Gerbert Ottóné szerint a tarokkot nehéz megtanulni, leginkább több hónapos kibicelés után érdemes a játékasztalhoz ülni Fotó: Szendi Péter

– Mindenképpen kell hozzá kártyás előélet. No nem csapdlecsacsizás. Logikai, gondolkodóképességet igénybe vevő kártyamúlt. De ez csak az alap. Kibicként ott kell ülni a játékosok mellett. Néhány hónapot, egy évet is talán. Ebből sokat lehet tanulni – törte le a tarokk gyors megértéséhez fűzött reményeimet vendéglátóm.

De hát ilyen az élet. Jó esetben, ha valamibe sok munkát fektetünk, az meghálálja a rá szánt időt. Ez a tarokkra is vonatkozik. Ahogy dr. Gerbert Ottóné a kártya szabályairól beszélt, hangosan meg is jegyeztem: hisz ez maga az élet.

– A játék lényege valóban az: a lehetőségekből, a kapott lapokból a legjobbat kihozni. Rossz lapokból is a lehető legkevesebb veszteséggel kijönni. Jó lapok esetén a legnagyobb nyereséggel végezni. Kellemes szórakozás, minden agysejtet megmozgató program és tényleg az élet játéka is egyben – helyeselte meglátásomat Judit.

Vendéglátóm azt is elmondta: két ága van a játéknak. A Paskievics- és az illusztrált tarokk.

– 20 éves korom óta a Paskievics-alaptarokkot játszottam. Az illusztrált tarokkal tavaly ismerkedtem meg. Megtetszett. Sokkal többet lehet gondolkodni abban, pedig a Paskievicsben se keveset – jegyezte meg vendéglátóm jelenlegi játékfavoritjáról.

Mivel még az alapszabályokkal sem voltam tisztában, a magas labdát, hogy mi a különbség a két játékfajta között, nem ütöttem le. Inkább összpontosítottam a paklira, amelyet közben kihozott házigazdám.

Az átlagos kártyaméretnél nagyobb, római számokkal, figurákkal teli színes lapokból állt a csomag. Próbáltam bennük a szabályszerűséget meglátni. Dr. Gerbert Ottóné látva igyekezetemet segítségemre sietett. Három meghatározó lapot, a honőröket, a Skízt, a Pagátot és a XXI-est mutatta.

– Ez itt a víg Pagát – emelte ki azt a lapot, melyen egy biedermeier stílusba öltözött hölgy, tükörképeként pedig egy bohócruhás férfi pózolt.

– A bohócruha ismétlődik a kártyákon. Például az úgynevezett Skíz a legnagyobb lap. Ha az van a kártyáid között, majdnem biztosan sikeres lesz a játékod. A tarokkban ugyanis a legnagyobb bemondás a XXI fogás. Ezt a lapot csak a Skíz üti. Ez a játék sava-borsa – kezdett alaptanításomba Judit.

A Skíz tehát egy kicsit amolyan jolly joker erejű lap, a játékban kedvelt, a legnagyobb ütő.

Ahogy a szabályokról tovább beszéltünk, egyre inkább éreztem: a célunk a beszélgetéssel nem lehet más, mint érdeklődést kelteni. A szabályok felismerésére, kombinálására csakis a játékasztal melletti kibicelés lehet az egyetlen mód.

A tarokk páros játék. Négyen ülnek az asztalnál. Az osztás és az úgynevezett bemondások alatt és után, néha csak egy két kör elteltével derül ki, hogy ki kinek a véletlenszerű kártyapartnere a másik kettővel szemben. Értelemszerűen a győzelem is párosan aratható.

A bemondások, laphívások alatt folyamatosan számolni, emlékezni kell milyen lapok mentek már ki és milyennek vannak a partner vagy ellenfél kezében. A tarokk játékidő alapja a 80 perces robber , amely 16 osztást jelent. A versenyek, így a jövő szombati sárvári is, négy robberesek, azaz minimum hat órán át tartanak.

– Egyszóval a tarokk figyelős játék, összpontosítás, kombinatorika, logika, stratégiaalkotás kell hozzá – zárta rövidre dr. Gerbert Ottóné, majd hozzátette: – Szerdától szombat reggelig biztos nagy partik lesznek majd a versenyre bemelegítésül a sárvári fürdőben és itthon.

Tavaly volt először bajnokság Sárváron, ami az Örömtarokk nevet kapta.

– Idén Víg Pagát Tarokk Kupa néven hirdettünk versenyt. A legkisebb honőr ihlette.Táncos kedvű víg pagát – édesanyámtól is sokat hallottam ezt a kifejezést. Igazi kártyás család voltunk. Ezt a lapot idézve kapta idén a bajnokság az elnevezését – mondta Judit. – Tavaly 36-an összejöttek. Én úgy számolom, idén 8 asztal lesz 32 emberrel.

A kérdésre, hogy kinek érdemes a tarokk megtanulásába belefogni, dr, Gerbert Ottónénak kész válaszai vannak:

– Tudjon kártyásan gondolkodni, legyen benne egyfajta versenyszellem. Érezzen, ha a lap a kezébe kerül, valami belső feszültséget, és akarjon győzni. Könyvből nem lehet megtanulni a játékot, de érdemes olvasni a szakirodalmat. Oda kell ülni és kibicelni. 42 lap van a pakliban. Hihetetlen variációk lehetősége. 40 éve játszom, de nem volt ugyanolyan kombinációm még soha. Igazi kombinációs készségfejlesztő játék!

,Juditot a folyamatos tenni akarás jellemzi. A kártyabajnokság előkészítésén legalább egy hónapja dolgozik.

– Ha elhatározok valamit, azt tűzön-vízen keresztül viszem, makacsul. De hangsúlyozom: Segítők nélkül semmi sem sikerülhetne úgy, mint velük .

Én pedig azzal az elhatározással csuktam be magam mögött a kaput, hogy ezek után lehet, hogy kipróbálom: milyen kibicnek lenni. Sárváron jövő szombaton 9-től a tarokk bajnokságon mindjárt meg is tehetem. Csatlakozni szabad.

Különleges tudás és hobbik

Apropó: különleges tudás és hobbik: Juditnak van egy-kettő ezekből. Helyhiány miatt nem térünk ki most az elektronikus formátumú kottaátírásra, amit avatottan gyakorol házigazdám, hisz két kórusban is énekel.

A rejtvényfejtési hobbit is csak érinteni tudjuk. De annyit mindenképpen meg kell jegyezni: Ebben is szervez 2011 óta országos versenyeket Sárváron dr. Gerbert Ottóné. Idén 170-en jöttek el a két napban. Fontosnak tartotta kiemelni azonban, hogy ehhez az önkormányzat jelentős segítséget, támogatást nyújt. Nélkülük nem menne. No meg a helyi vállalkozók és a Tinódi Gimnázium önkéntesei nélkül sem.


A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Méteres sütemény, ahogy a nagyi készíti
A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Ezt a forralt bor receptet mindenki elkéri!
Hirdetés
Így győzheti le könnyen a karácsonnyal járó stresszt
hirdetés
Cukorbetegen, biztonságban
Hirdetés
A 21. század építőipari gépei
Hirdetés
Egri János Jr.: sokat kell bizonyítanom még, és tovább kell vinnem a hagyományt
szexi
Vadító! Alig takarja valami Tolvai Reni melleit
Baleset / 57 perce
Munkagépnek ütközött egy személyautó Nagysimonyiban – fotók
Gyász
„Fáradt, gyenge teste megpihenni tért, hosszú, szép idő volt, amit ő megért. Türelemmel várt az Úr hívó szavára, most belépett hitvese mellé az örök hazába. Istennek országa legyen a te hazád, nyugodj békében drága édesanyánk.” Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy a szeretett édesanya, nagymama, dédmama, rokon LEJER ISTVÁNNÉ szül. Szentkereszti Irén 80 éves korában elhunyt. Temetése 2021. december 10-én 12 órakor lesz a karakószörcsöki temetőben. Előtte, 11.30 órakor szentmise a helyi katolikus templomban. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik bármi módon osztoztak fájdalmunkban. Külön köszönetünket fejezzük ki a Gagarin úti Szakosított Intézet idősosztály dolgozóinak áldozatos munkájáért. Gyászoló család
"Míg éltél, nagyon szerettünk, míg élünk, el nem feledünk!" Mély fájdalommal tudatjuk, hogy BEJCZY TIBOR életének 78. évében, 2021. december 6-án megtért Teremtőjéhez. Felejthetetlen szerettünktől 2021. december 10-én, pénteken, a 14.15-kor kezdődő gyászmisét követően, 15 órakor veszünk végső búcsút az ikervári temetőben. Drága emlékét szívünkben szeretettel megőrizzük. Szerető családja
"Ha emlegettek, köztetek leszek, ha imádkoztok, veletek vagyok. Ha rám gondoltok, mosolyogjatok, emlékem így áldás lesz rajtatok." Megtört szívvel tudatjuk, hogy a drága édesanya, szerető nagymama és dédi RÁCZ LAJOSNÉ szül. Kovács Zsuzsanna életének 89. évében örökre megpihent. Utolsó útjára 2021. december 10-én, pénteken, a 12.15-kor kezdődő gyászmisét követően, 13 órakor kísérjük a nyőgéri temetőben. Köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban osztoznak. A gyászoló család
"Elmentem tőletek, nem tudtam búcsúzni, nem volt időm arra, el kellett indulni. Szívetekben hagyom emlékem örökre, ha látni akartok, nézzetek az égre." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy BAUMGARTNER GYULA Őriszentpéter cukrásza 82 éves korában elhunyt. Temetése 2021. december 11-én, szombaton 14 órakor lesz az őriszentpéteri temetőben. A gyászoló család
"Az élet elmúlik, de az emlékek élnek, s míg élünk, őrizzük őket." Szeretettel emlékezem KISS IMRE halálának 8. évfordulóján. Sógora: Tibor
"Az élet elmúlik, de az emlékek élnek, s míg élünk, őrizzük szívünkben őket." Fájó szívvel emlékezünk szüleinkre PÉCZ IMRÉNÉ szül. Simon Mária halálának 7. évfordulóján. PÉCZ IMRE halálának 40. évfordulóján. Szerető gyermekeik és unokái, dédunokái, Gérce
"Lelked, mint fehér galamb, messzire szállt, hiába keresünk, könnyes szemünk már többé nem talál. De tudjuk, hogy a csillagok között a legfényesebb te vagy, utat mutatsz, mert szívünkben örökre itt maradsz." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy szeretett nagymamánk, dédink SINKA JÓZSEFNÉ szül. Bors Julianna 92 éves korában örökre megpihent. Végső nyugalomra helyezése 2021. december 10-én 13 órakor lesz az oszkói temetőben. Lelki üdvéért a gyászmise 14 órakor az oszkói templomban lesz. Köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, gyászunkban együttérzéssel osztoznak. Kérjük a személyes részvétnyilvánítás mellőzését. Szerető unokái
"Csak az idő múlik, feledni nem lehet, szívünk őrzi drága emlékedet." Fájó szívvel emlékezünk PÓCZEK FERENC halálának 6. évfordulóján. Szerető családja
"Egy pillanat és mindennek vége, szólni sem tudtál, hogy indulsz a messzeségbe. Maradt a nagy bánat, egy csendes sírhalom, szerető szívekben örök gyász és fájdalom." Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy DR. NÉMETH KÁLMÁN Répcelak város volt polgármestere és díszpolgára 70 éves korában örökre megpihent. Drága szerettünket 2021. december 10-én, pénteken 15 órakor helyezzük végső nyughelyére a répcelaki temetőben. Szerető családja
"Vágytam maradni szeretteim között, a sors végül ellenem döntött. Búcsúzni sem tudtam, ajkam nem engedett, amit mondtam volna, tudja, ki szeretett. Kísérje utatok Isten és az ég, a felhőkön túl találkozunk még." Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk, hogy a szerető édesanya, nagymama, testvér, sógornő és rokon TUNKEL TIVADARNÉ szül. Unger Gizella életének 81. évében megpihent. Örök nyugalomra helyezése december 11-én, szombaton, a 10.30 órai gyászmisét követően, 11 órakor lesz Pornóapáti temetőjében. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik az utolsó útjára elkísérik, bánatunkban bármely módon együttéreznek velünk. Kérjük a személyes részvétnyilvánítás mellőzését. A gyászoló család
"Legyen Neked könnyű a föld!" Megdöbbent fájdalommal tudatom, hogy az egyetlen kishúg, a szerető édesanya, keresztanya és anyós, a hű barát SZELE JÓZSEFNÉ szül. Pongrácz Piroska türelemmel viselt, hosszú betegségét követően békében elhunyt. Búcsúztatóját 2021. december 11-én 15 órakor tartjuk Táplánszentkereszten, a Rákóczi úti temetőben. Tekintettel a jelenlegi járványhelyzetre, kérjük a búcsúzó résztvevőket, viseljenek maszkot és tekintsenek el a részvétnyilvánítástól! Értesítési cím: 1029 Budapest, Nagykovácsi út 14./[email protected] Gyászoló családja, Szigetszentmiklós, Budapest
"Nem múlnak ők el, kik szívünkben élnek, Hiába szállnak árnyak, álmok, évek." (Juhász Gyula) Fájdalommal, megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy MARÁZ GYULA életének 68. évében elhunyt. December 11-én, szombaton, a 14 órakor kezdődő gyászmisét követően hamvait a pusztacsói temetőben helyezzük örök nyugalomra. Egyúttal köszönetet mondunk mindazoknak, akik bánatunkban együttéreznek velünk. Kérjük a személyes részvétnyilvánítás mellőzését. A gyászoló család
"Pihenj Te drága szív, már megszűntél dobogni, szerető jóságod nem fogjuk feledni. Mert elfelejteni Téged soha nem lehet, csak meg kell tanulni ezután élni nélküled." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy CSIZMAZIA TIBOR életének 59. évében, méltósággal viselt betegség után megpihent. Végső nyugalomra helyezése 2021. december 13-án, hétfőn 14 órakor lesz a sárvári városi temetőben. Köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban bármely módon osztoznak. Kérjük a személyes részvétnyilvánítás mellőzését. Szerető családja
Szívünk őszinte fájdalmával mondunk köszönetet mindazoknak, akik felejthetetlen halottunk HUJBER NATÁLIA gyászmiséjén, temetésén részt vettek, mérhetetlen bánatunkban bármely módon velünk éreztek. A gyászoló család
"Szomorúan zúg a szél, csendről, nyugalomról mesél, nagyon akartál élni, de nem adta meg a sors neked, elvámolta életed. 5 éve pihensz már, most pihenj tovább itt, ahol már nem fáj semmi és nyugalmadat nem zavarja senki. Életed elszállt, mint a virágillat, de emléked örökké megmarad." NÉMETH LÁSZLÓNÉ szül. Eiweck Gabriella
Köszönetet mondunk mindazoknak, akik HUSZÁR BÉLÁNÉ szül. Pintér Erzsébet temetésén megjelentek, gyászunkban együttérzéssel osztoztak. Gyászoló család
"Ez a nap a megemlékezés napja, érted imádkozunk halkan, zokogva. Egy célod volt, a családért élni, ezt a halál tudta csak széttépni. Elmúlt 5 fájó év, már nem látunk többé, könnyes szemmel az égbe súgjuk hiányod örökké." Soha el nem múló szeretettel emlékezünk férjem és édesapánk BICZÓ JÓZSEF halálának 5. évfordulóján. Gyászoló szerettei
”Fáradt, gyenge teste megpihenni tért, hosszú, szép idő volt, amit ő megért. Türelemmel várt az Úr hívó szavára, most belépett hitvese mellé az örök hazába. Istennek országa legyen a te hazád, nyugodjál békében, drága édesanyánk!” Fájdalommal tudatjuk, hogy KAJCSOS ISTVÁNNÉ szül. Gróf Valéria életének 94. évében megpihent. Felejthetetlen halottunktól december 10-én, pénteken, a 10.15-kor kezdődő gyászmise után, 11 órakor veszünk búcsút a vassurányi temetőben. A gyászoló család
"Sírod előtt állunk, talán te is látod, körülötted van szerető családod." FÜLÖP ERNŐ 48. születésnapodon emlékezünk. Családod
"Jóság és szeretet volt neked az élet, szívünkben örökké őrizzük emléked!" Fájó szívvel emlékezünk BOZZAI JÓZSEF halálának első évfordulóján. Szerető családod
Koronavírus / 1 órája
Franciaországban az éttermekben és a bárokban tilos lesz az ünnepek alatt táncolni
Sakkvilágbajnoki döntő / 1 órája
Döntetlen lett a tizedik parti
Gondoskodnak a jövőjükről / 1 órája
Meghaladja a 400 ezret a nyugdíjbiztosítási szerződések száma
remény / 2 órája
Pelé ismét kórházi kezelést kap
Kosárlabda / 2 órája
NB II. kosár: Hússzal nyert a Kéri-csapat
Sütő Dániel
„Nekünk Magyarország az első!” / 2 órája
Varga Judit: egyenes szakmai érvekkel készül a kormány a jövő heti vitára