A kombinációk, lehetőségek játéka, amelyből a jövő héten rendeznek versenyt

Sárváron dr. Gerbert Ottóné most tarokkbajnokságra is várja a játékosokat az egész országból. Második alkalommal rendeznek találkozót jövő szombaton. A sárvári Tinódi Fogadóban adnak egymásnak randevút a különleges kártyajáték szerelmesei.

Dr. Gerbert Ottóné, Judit negyven éve tarokkozik. Magával ragadó személyiség. Kortalan, energikus, derű árad belőle, jó a közelében lenni. Jó hallgatni őt és jó beszélgetni vele. A teraszrendezés után épp a kosárlabda programját ütemezte, mikor odaértem otthonába.

– Aki nem akar megöregedni, az tarokkozzon – hangzott el az alapvetés vendéglátómtól, mikor a játék lényegéről kérdeztem.

Csupán csipetnyi mintát venni indultam a tarokkról, és megtudni: mi szerethető benne. A csaknem kétszáz éves kártyajátékot leginkább Közép-Európában játsszák. Családilag öröklődik a tudás – lehet így is fogalmazni. Na nem azért, mert titkos köröké, keveseké a kiváltsága. Inkább az a magyarázat, hogy ehhez idő kell. Gyakori, hogy a szülők, nagyszülők ismertetik meg a szabályokat a gyermekekkel.

Mikor arról kérdeztem a szervezőt, hogy lehet megtanulni ezt a játékot, az időfaktort nevezte meg a legfontosabb alapként.

A kombinációk, lehetőségek játéka, amelyből a jövő héten rendeznek versenytDr. Gerbert Ottóné szerint a tarokkot nehéz megtanulni, leginkább több hónapos kibicelés után érdemes a játékasztalhoz ülni Fotó: Szendi Péter

– Mindenképpen kell hozzá kártyás előélet. No nem csapdlecsacsizás. Logikai, gondolkodóképességet igénybe vevő kártyamúlt. De ez csak az alap. Kibicként ott kell ülni a játékosok mellett. Néhány hónapot, egy évet is talán. Ebből sokat lehet tanulni – törte le a tarokk gyors megértéséhez fűzött reményeimet vendéglátóm.

De hát ilyen az élet. Jó esetben, ha valamibe sok munkát fektetünk, az meghálálja a rá szánt időt. Ez a tarokkra is vonatkozik. Ahogy dr. Gerbert Ottóné a kártya szabályairól beszélt, hangosan meg is jegyeztem: hisz ez maga az élet.

– A játék lényege valóban az: a lehetőségekből, a kapott lapokból a legjobbat kihozni. Rossz lapokból is a lehető legkevesebb veszteséggel kijönni. Jó lapok esetén a legnagyobb nyereséggel végezni. Kellemes szórakozás, minden agysejtet megmozgató program és tényleg az élet játéka is egyben – helyeselte meglátásomat Judit.

Vendéglátóm azt is elmondta: két ága van a játéknak. A Paskievics- és az illusztrált tarokk.

– 20 éves korom óta a Paskievics-alaptarokkot játszottam. Az illusztrált tarokkal tavaly ismerkedtem meg. Megtetszett. Sokkal többet lehet gondolkodni abban, pedig a Paskievicsben se keveset – jegyezte meg vendéglátóm jelenlegi játékfavoritjáról.

Mivel még az alapszabályokkal sem voltam tisztában, a magas labdát, hogy mi a különbség a két játékfajta között, nem ütöttem le. Inkább összpontosítottam a paklira, amelyet közben kihozott házigazdám.

Az átlagos kártyaméretnél nagyobb, római számokkal, figurákkal teli színes lapokból állt a csomag. Próbáltam bennük a szabályszerűséget meglátni. Dr. Gerbert Ottóné látva igyekezetemet segítségemre sietett. Három meghatározó lapot, a honőröket, a Skízt, a Pagátot és a XXI-est mutatta.

– Ez itt a víg Pagát – emelte ki azt a lapot, melyen egy biedermeier stílusba öltözött hölgy, tükörképeként pedig egy bohócruhás férfi pózolt.

– A bohócruha ismétlődik a kártyákon. Például az úgynevezett Skíz a legnagyobb lap. Ha az van a kártyáid között, majdnem biztosan sikeres lesz a játékod. A tarokkban ugyanis a legnagyobb bemondás a XXI fogás. Ezt a lapot csak a Skíz üti. Ez a játék sava-borsa – kezdett alaptanításomba Judit.

A Skíz tehát egy kicsit amolyan jolly joker erejű lap, a játékban kedvelt, a legnagyobb ütő.

Ahogy a szabályokról tovább beszéltünk, egyre inkább éreztem: a célunk a beszélgetéssel nem lehet más, mint érdeklődést kelteni. A szabályok felismerésére, kombinálására csakis a játékasztal melletti kibicelés lehet az egyetlen mód.

A tarokk páros játék. Négyen ülnek az asztalnál. Az osztás és az úgynevezett bemondások alatt és után, néha csak egy két kör elteltével derül ki, hogy ki kinek a véletlenszerű kártyapartnere a másik kettővel szemben. Értelemszerűen a győzelem is párosan aratható.

A bemondások, laphívások alatt folyamatosan számolni, emlékezni kell milyen lapok mentek már ki és milyennek vannak a partner vagy ellenfél kezében. A tarokk játékidő alapja a 80 perces robber , amely 16 osztást jelent. A versenyek, így a jövő szombati sárvári is, négy robberesek, azaz minimum hat órán át tartanak.

– Egyszóval a tarokk figyelős játék, összpontosítás, kombinatorika, logika, stratégiaalkotás kell hozzá – zárta rövidre dr. Gerbert Ottóné, majd hozzátette: – Szerdától szombat reggelig biztos nagy partik lesznek majd a versenyre bemelegítésül a sárvári fürdőben és itthon.

Tavaly volt először bajnokság Sárváron, ami az Örömtarokk nevet kapta.

– Idén Víg Pagát Tarokk Kupa néven hirdettünk versenyt. A legkisebb honőr ihlette.Táncos kedvű víg pagát – édesanyámtól is sokat hallottam ezt a kifejezést. Igazi kártyás család voltunk. Ezt a lapot idézve kapta idén a bajnokság az elnevezését – mondta Judit. – Tavaly 36-an összejöttek. Én úgy számolom, idén 8 asztal lesz 32 emberrel.

A kérdésre, hogy kinek érdemes a tarokk megtanulásába belefogni, dr, Gerbert Ottónénak kész válaszai vannak:

– Tudjon kártyásan gondolkodni, legyen benne egyfajta versenyszellem. Érezzen, ha a lap a kezébe kerül, valami belső feszültséget, és akarjon győzni. Könyvből nem lehet megtanulni a játékot, de érdemes olvasni a szakirodalmat. Oda kell ülni és kibicelni. 42 lap van a pakliban. Hihetetlen variációk lehetősége. 40 éve játszom, de nem volt ugyanolyan kombinációm még soha. Igazi kombinációs készségfejlesztő játék!

,Juditot a folyamatos tenni akarás jellemzi. A kártyabajnokság előkészítésén legalább egy hónapja dolgozik.

– Ha elhatározok valamit, azt tűzön-vízen keresztül viszem, makacsul. De hangsúlyozom: Segítők nélkül semmi sem sikerülhetne úgy, mint velük .

Én pedig azzal az elhatározással csuktam be magam mögött a kaput, hogy ezek után lehet, hogy kipróbálom: milyen kibicnek lenni. Sárváron jövő szombaton 9-től a tarokk bajnokságon mindjárt meg is tehetem. Csatlakozni szabad.

Különleges tudás és hobbik

Apropó: különleges tudás és hobbik: Juditnak van egy-kettő ezekből. Helyhiány miatt nem térünk ki most az elektronikus formátumú kottaátírásra, amit avatottan gyakorol házigazdám, hisz két kórusban is énekel.

A rejtvényfejtési hobbit is csak érinteni tudjuk. De annyit mindenképpen meg kell jegyezni: Ebben is szervez 2011 óta országos versenyeket Sárváron dr. Gerbert Ottóné. Idén 170-en jöttek el a két napban. Fontosnak tartotta kiemelni azonban, hogy ehhez az önkormányzat jelentős segítséget, támogatást nyújt. Nélkülük nem menne. No meg a helyi vállalkozók és a Tinódi Gimnázium önkéntesei nélkül sem.


Komlósi Ferenc utca Vas Népe
Munkagép vágott át egy gázvezetéket Szombathelyen
madárinfluenza / 20 perce
Több tucat madarat pusztítottak el a szlovákiai Bajmóc állatkertjében
A megbetegedést legnagyobb valószínűséggel vadon élő szárnyasoktól kapták el.
Gyász
"Hol én is laktam, s nem lakom, a ház, hol éltem, és nem élek, a tető, amely betakart, Istenem, betakartál régen." (Pilinszky J.) Mély fájdalommal tudatjuk, hogy ÖZV. MAJOR JÓZSFNÉ szül. Varga Erzsébet Gyöngyi életének 84. évében elhunyt. Hamvasztás utáni temetése 2020. január 29-én, szerdán, a 14 órakor kezdődő gyászmise után, 15 órakor lesz a csepregi temetőben. Egyúttal köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, gyászunkban osztoznak. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy NYUL JÁNOSNÉ szül. Kontó Irén életének 88. évében elhunyt. Temetése 2020. január 29-én, szerdán 15 órakor lesz a sárvári városi temetőben. Gyászmise 7 óra 15 perckor a Szent László templomban. Köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
"Elcsitult a szív, mely értünk dobogott, Pihen a kéz, mely értünk dolgozott. Számunkra te sosem leszel halott, Örökké élni fogsz, mint a csillagok." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy TÓTH VILMOS életének 62. évében elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. január 29-én, szerdán 11 órakor lesz a sárvári városi temető ravatalozójában. Gyászmise 7 óra 15 perckor lesz a Szent László templomban. Egy szál virággal búcsúzzanak tőle. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését. Szerető családja
"Küzdöttél, de már nem lehet, a csend ölel át és a szeretet. Csak az hal meg, akit elfelejtenek, örökké él, akit nagyon szerettek." (Tóth Árpád) Fájó szívvel emlékezünk ÚJHÁZI LÁSZLÓ halálának 12. évfordulóján. Szerető családja
Tisztelettel mondunk köszönetet mindazoknak, akik a felejthetetlen DRAVARITS TIBOR gyászmiséjén, temetésén részt vettek, bánatunkban bármely módon velünk éreztek. Külön köszönet a mentős bajtársaknak, hogy az utolsó útjára elkísérték. A gyászoló család
"Elmentél tőlünk, mint a lenyugvó nap, De szívünkben élsz és örökre itt maradsz." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a szerető férj, drága jó édesapa, nagyapa, dédpapa, testvér, após és rokon ID. SZAKÁCS GYULA életének 91. évében csendesen elaludt. Temetése 2020. január 28-án, kedden, a 13.30 órai gyászmisét követően 14 órakor lesz a perenyei temetőben. Egyúttal köszönetet mondunk mindazoknak, akik lelki üdvéért imádkoznak, az utolsó útjára elkísérik, bánatunkban bármely módon velünk éreznek. Személyes részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család Perenye, Gencsapáti
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy NÉMETH LÁSZLÓNÉ szül. Takács Ilona 88 éves korában elhunyt. Temetése 2020. január 28-án, kedden a 14 órakor kezdődő gyászmisét követően, 14 óra 45 perckor lesz a bögöti temetőben. Gyászoló család
"Nélküled már semmi sem olyan, mint régen, Fájó könnycsepp lettél mindannyiunk szívében. Idézzük szavaid, mosolyod, emléked, Szerettünk szeretünk, nem feledünk téged." Fájó szívvel tudatjuk, hogy szeretett édesanyánk, nagymamánk, dédink, ÖZV. KOVÁCS JÓZSEFNÉ Ilona néni életének 86. évében elhunyt. Temetése 2020. január 27-én, hétfőn, a 14.15-kor kezdődő gyászmisét követően, 15 órakor lesz a rábagyarmati temetőben. Egyúttal köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban osztoznak. Gyászoló családja
"Ő már ott van, ahol nincs fájdalom, Örök álmát őrizze béke és nyugalom." Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy NÉMETH ZOLTÁN életének 64. évében elhunyt. Temetése 2020. január 28-án, kedden 14.30-kor lesz a herényi temetőben. Előtte gyászmise 9 órakor a Szent Márton templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban osztoznak. A gyászoló család
"Nem múlnak ők el, kik szívünkben élnek, Hiába szállnak árnyak, álmok, évek." (Juhász Gyula) Fájó szívvel emlékezem NAGYNÉ PETHŐ ROZÁLIA halálának 1. évfordulóján. Szerető férje
"11 éve már, hogy lelked messze jár, De a mi szívünk még mindig nagyon fáj! Kérjük a jó Istent, jól bánjon veled, S helyettünk angyalok simogassák kezed." Soha el nem múló fájdalommal emlékezünk FRIGY JÓZSEF halálának 11. évfordulóján. Szerető családja
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KURÁNYI LÁSZLÓ 86 éves korában és neje KURÁNYI LÁSZLÓNÉ szül. Stródli Irma 88 éves korában elhunyt. Szeretett halottjainktól 2020. január 27-én 13 órakor veszünk végső búcsút az alsósági temetőben, evangélikus szertartás szerint. A gyászoló család
"Úgy mentél el, mint a madár, Elbúcsúzni sem tudtál. Lehullott egy fénylő csillag, Megkondult az égi harang. Ő volt a jóság példája, a szeretet mintája." Fájó szívvel emlékezem édesapám MOLNÁR RÓBERT volt balogunyomi lakos születésének 72. évfordulóján. Gyászoló lánya Timi, volt munkatársa Zoli
"Téged elfelejteni soha nem lehet, Csak muszáj az életet élni nélküled. Nem halljuk hangod, nem látjuk arcod, Hiába szólítunk, te már nem hallod. Virágot viszünk egy néma sírra, de ezzel Téged nem hozhatunk vissza. Tudjuk, hogy nem jössz, de olyan jó várni. Hazudni a szívnek, hogy ne tudjon fájni." Szívünk örök fájdalmával emlékezünk HORVÁTH JÓZSEF halálának 2. évfordulóján. Anna, Dani, Dorina, Roberta, Szabina, Peti és a kis Korina
"Amíg éltél szerettünk, Míg élünk nem feledünk." Fájó szívvel emlékezünk ID. CSER MIKLÓS halálának 1. évfordulóján. Szerető családja
"Reméltem, hogy látom még a tavaszt, a fénylő napot, a kék eget, a virágzó réteket és a termő szántóföldeket. Reméltem, hogy drága családom, még együtt lehetek veletek." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy GÁLOS JENŐ életének 88. évében elhunyt. Temetése 2020. január 27-én, hétfőn a 13.15-kor kezdődő gyászmise után lesz 14 órakor Nemesbődön. Egyúttal köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését. Szerető családja
"Mindörökké vigyázz reám, volt-van-lesz is édesanyám." Örök szeretettel emlékezünk édesanyám, MATÓCZA LÁSZLÓNÉ szül. Oláh Ilona születésének 95., halálának 3. évfordulóján. Leánya és családja
"Nélküled már semmi sem olyan, mint régen." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy VÉGH REZSŐ erdész életének 85. évében örökre megpihent. Temetése 2020. január 28-án 14 órakor lesz a jánosházai temetőben, előtte gyászmise 13 órakor. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban osztoznak. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését. A gyászoló család
"Elfeledni téged nem lehet, Csak megtanulni élni nélküled." Fájó szívvel emlékezünk DANCSECS ZSOLT halálának 13. évfordulóján. Szerető családja
"Ő már ott van, ahol nincs fájdalom, örök álmát őrizze béke és nyugalom." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy PINTÉR JENŐNÉ életének 83. évében váratlanul elhunyt. Temetése 2020. január 31-én 11 órakor lesz a Jáki úti temetőben. Hamvait kívánsága szerint szűk családi körben helyezzük örök nyugalomba. A személyes részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Aláírásgyűjtés a nemzeti régiókért / 20 perce
Újságírók, jogvédők az SZNT támogatói között
időutazás / 26 perce
Digitális fényvetítéssel idézik fel a vár 1566-os ostromát Gyulán
Orvostudomány / 42 perce
Elsőként ültettek át őssejtekből nyert szívizomszövetet
tündérszépek 2020 / 52 perce
Eljött a legszebbek ideje! Kövesse a Tündérszépek döntőjét velünk (élő)
Energiaügy / 1 órája
2021 végén már jöhet gáz a Török Áramlaton keresztül Magyarországra
megemlékezés / 1 órája
Orbán Viktor Krakkóba és Auschwitzba látogatott