A kombinációk, lehetőségek játéka, amelyből a jövő héten rendeznek versenyt

Egy „t” betűn múlt az interjúnk. Őszinte leszek: a tarot kártyáért nem tettem volna egy lépést sem, de a tarokkozás felkeltette az érdeklődésemet. Utóbbi nem jóslással összefüggő, hanem kombinatorikán alapuló kártyajáték.

Sárváron dr. Gerbert Ottóné most tarokkbajnokságra is várja a játékosokat az egész országból. Második alkalommal rendeznek találkozót jövő szombaton. A sárvári Tinódi Fogadóban adnak egymásnak randevút a különleges kártyajáték szerelmesei.

Dr. Gerbert Ottóné, Judit negyven éve tarokkozik. Magával ragadó személyiség. Kortalan, energikus, derű árad belőle, jó a közelében lenni. Jó hallgatni őt és jó beszélgetni vele. A teraszrendezés után épp a kosárlabda programját ütemezte, mikor odaértem otthonába.

– Aki nem akar megöregedni, az tarokkozzon – hangzott el az alapvetés vendéglátómtól, mikor a játék lényegéről kérdeztem.

Csupán csipetnyi mintát venni indultam a tarokkról, és megtudni: mi szerethető benne. A csaknem kétszáz éves kártyajátékot leginkább Közép-Európában játsszák. Családilag öröklődik a tudás – lehet így is fogalmazni. Na nem azért, mert titkos köröké, keveseké a kiváltsága. Inkább az a magyarázat, hogy ehhez idő kell. Gyakori, hogy a szülők, nagyszülők ismertetik meg a szabályokat a gyermekekkel.

Mikor arról kérdeztem a szervezőt, hogy lehet megtanulni ezt a játékot, az időfaktort nevezte meg a legfontosabb alapként.

Dr. Gerbert Ottóné szerint a tarokkot nehéz megtanulni, leginkább több hónapos kibicelés után érdemes a játékasztalhoz ülni Fotó: Szendi Péter

– Mindenképpen kell hozzá kártyás előélet. No nem csapdlecsacsizás. Logikai, gondolkodóképességet igénybe vevő kártyamúlt. De ez csak az alap. Kibicként ott kell ülni a játékosok mellett. Néhány hónapot, egy évet is talán. Ebből sokat lehet tanulni – törte le a tarokk gyors megértéséhez fűzött reményeimet vendéglátóm.

De hát ilyen az élet. Jó esetben, ha valamibe sok munkát fektetünk, az meghálálja a rá szánt időt. Ez a tarokkra is vonatkozik. Ahogy dr. Gerbert Ottóné a kártya szabályairól beszélt, hangosan meg is jegyeztem: hisz ez maga az élet.

– A játék lényege valóban az: a lehetőségekből, a kapott lapokból a legjobbat kihozni. Rossz lapokból is a lehető legkevesebb veszteséggel kijönni. Jó lapok esetén a legnagyobb nyereséggel végezni. Kellemes szórakozás, minden agysejtet megmozgató program és tényleg az élet játéka is egyben – helyeselte meglátásomat Judit.

Vendéglátóm azt is elmondta: két ága van a játéknak. A Paskievics- és az illusztrált tarokk.

– 20 éves korom óta a Paskievics-alaptarokkot játszottam. Az illusztrált tarokkal tavaly ismerkedtem meg. Megtetszett. Sokkal többet lehet gondolkodni abban, pedig a Paskievicsben se keveset – jegyezte meg vendéglátóm jelenlegi játékfavoritjáról.

Mivel még az alapszabályokkal sem voltam tisztában, a magas labdát, hogy mi a különbség a két játékfajta között, nem ütöttem le. Inkább összpontosítottam a paklira, amelyet közben kihozott házigazdám.

Az átlagos kártyaméretnél nagyobb, római számokkal, figurákkal teli színes lapokból állt a csomag. Próbáltam bennük a szabályszerűséget meglátni. Dr. Gerbert Ottóné látva igyekezetemet segítségemre sietett. Három meghatározó lapot, a honőröket, a Skízt, a Pagátot és a XXI-est mutatta.

– Ez itt a víg Pagát – emelte ki azt a lapot, melyen egy biedermeier stílusba öltözött hölgy, tükörképeként pedig egy bohócruhás férfi pózolt.

– A bohócruha ismétlődik a kártyákon. Például az úgynevezett Skíz a legnagyobb lap. Ha az van a kártyáid között, majdnem biztosan sikeres lesz a játékod. A tarokkban ugyanis a legnagyobb bemondás a XXI fogás. Ezt a lapot csak a Skíz üti. Ez a játék sava-borsa – kezdett alaptanításomba Judit.

A Skíz tehát egy kicsit amolyan jolly joker erejű lap, a játékban kedvelt, a legnagyobb ütő.

Ahogy a szabályokról tovább beszéltünk, egyre inkább éreztem: a célunk a beszélgetéssel nem lehet más, mint érdeklődést kelteni. A szabályok felismerésére, kombinálására csakis a játékasztal melletti kibicelés lehet az egyetlen mód.

A tarokk páros játék. Négyen ülnek az asztalnál. Az osztás és az úgynevezett bemondások alatt és után, néha csak egy két kör elteltével derül ki, hogy ki kinek a véletlenszerű kártyapartnere a másik kettővel szemben. Értelemszerűen a győzelem is párosan aratható.

A bemondások, laphívások alatt folyamatosan számolni, emlékezni kell milyen lapok mentek már ki és milyennek vannak a partner vagy ellenfél kezében. A tarokk játékidő alapja a 80 perces robber , amely 16 osztást jelent. A versenyek, így a jövő szombati sárvári is, négy robberesek, azaz minimum hat órán át tartanak.

– Egyszóval a tarokk figyelős játék, összpontosítás, kombinatorika, logika, stratégiaalkotás kell hozzá – zárta rövidre dr. Gerbert Ottóné, majd hozzátette: – Szerdától szombat reggelig biztos nagy partik lesznek majd a versenyre bemelegítésül a sárvári fürdőben és itthon.

Tavaly volt először bajnokság Sárváron, ami az Örömtarokk nevet kapta.

– Idén Víg Pagát Tarokk Kupa néven hirdettünk versenyt. A legkisebb honőr ihlette.Táncos kedvű víg pagát – édesanyámtól is sokat hallottam ezt a kifejezést. Igazi kártyás család voltunk. Ezt a lapot idézve kapta idén a bajnokság az elnevezését – mondta Judit. – Tavaly 36-an összejöttek. Én úgy számolom, idén 8 asztal lesz 32 emberrel.

A kérdésre, hogy kinek érdemes a tarokk megtanulásába belefogni, dr, Gerbert Ottónénak kész válaszai vannak:

– Tudjon kártyásan gondolkodni, legyen benne egyfajta versenyszellem. Érezzen, ha a lap a kezébe kerül, valami belső feszültséget, és akarjon győzni. Könyvből nem lehet megtanulni a játékot, de érdemes olvasni a szakirodalmat. Oda kell ülni és kibicelni. 42 lap van a pakliban. Hihetetlen variációk lehetősége. 40 éve játszom, de nem volt ugyanolyan kombinációm még soha. Igazi kombinációs készségfejlesztő játék!

,Juditot a folyamatos tenni akarás jellemzi. A kártyabajnokság előkészítésén legalább egy hónapja dolgozik.

– Ha elhatározok valamit, azt tűzön-vízen keresztül viszem, makacsul. De hangsúlyozom: Segítők nélkül semmi sem sikerülhetne úgy, mint velük .

Én pedig azzal az elhatározással csuktam be magam mögött a kaput, hogy ezek után lehet, hogy kipróbálom: milyen kibicnek lenni. Sárváron jövő szombaton 9-től a tarokk bajnokságon mindjárt meg is tehetem. Csatlakozni szabad.

Különleges tudás és hobbik

Apropó: különleges tudás és hobbik: Juditnak van egy-kettő ezekből. Helyhiány miatt nem térünk ki most az elektronikus formátumú kottaátírásra, amit avatottan gyakorol házigazdám, hisz két kórusban is énekel.

A rejtvényfejtési hobbit is csak érinteni tudjuk. De annyit mindenképpen meg kell jegyezni: Ebben is szervez 2011 óta országos versenyeket Sárváron dr. Gerbert Ottóné. Idén 170-en jöttek el a két napban. Fontosnak tartotta kiemelni azonban, hogy ehhez az önkormányzat jelentős segítséget, támogatást nyújt. Nélkülük nem menne. No meg a helyi vállalkozók és a Tinódi Gimnázium önkéntesei nélkül sem.


A Mindmegette karácsonyi ajánlata
A tökéletes habcsókot keresed? Íme a legjobb recept!
A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Mézeskalács alapreceptet keresel? Próbáld ki a kedvencünket!
Szputnyik V
Megkezdődött az oltóanyag szétosztása Moszkvában
változó szabályok / 4 órája
Kiskapuk és trükközés nélkül fejlődhetnek a családi gazdaságok
2021-től olyan rendszer jön, ami nem bünteti a gazdaságok növekedését és a generációváltást.
Gyász
"Ha emlegettek, köztetek leszek, De fáj, ha látom könnyetek. Ha rám gondoltok, mosolyogjatok, Mert én már Istennél vagyok..." Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték, tisztelték és szerették, hogy SEBESTYÉN ANDRÁSNÉ szül. Kovács Judit életének 65. évében hazatért égi családjához. Utolsó földi útjára 2020. december 9-én, szerdán, a 14.00 órai gyászmisét követően kísérjük a lipárti temetőben. Kívánságának megfelelően kérjük, hogy a koszorúra szánt összeget a szentléránti templom javára ajánlják fel! Az adományokat a templomban elhelyezett perselyben gyűjtjük. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik szeretetükkel támogatnak. Vasszécseny község saját halottjának tekinti. Szerető családja
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy ÖVZ. TIMA ANTALNÉ szül.: Oszterman Mária 83. évében elhunyt. Hamvait végakaratának megfelelően szűk családi körben eltemettük. Gyászoló család
Fájdalommal tudatjuk, hogy szeretett édesanyánk ÖZV. VIZKELETI ERNŐNÉ szül.: Szladovics Irma örökre itt hagyott bennünket. Temetéséről későbbiekben intézkedünk. Gyászoló családja
Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik szüleink HORVÁTH JÓZSEF és felesége HORVÁTH JÓZSEFNÉ szül. Móricz Klára gyász szentmiséjén részt vettek, utolsó útjukra elkísérték őket és fájdalmunkban bármilyen módon osztoztak. A gyászoló család
"Elhagytad a házat, amit úgy szerettél, itt hagytál mindent, amiért küzdöttél. Hosszú volt az út, mely most véget ért, Fáradt tested megpihenni tért. Végső utadra indulj megnyugodva, Szeretetünk elkísér égi otthonodba!" Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy HAJÓS GÉZÁNÉ szül. Fülöp Jolán 88 éves korában elhunyt. Szeretett halottunktól 2020. december 8-án 15 órakor veszünk végső búcsút a nemeskocsi temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik temetésén megjelennek, gyászunkban osztoznak. A gyászoló család
"Te nem haltál meg, csak elmentél. Emléked közöttünk örökké él." Mély fájdalommal tudatom mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy DR. FEKETE LAJOSNÉ szül.: Vigh Ilona életének 107. évében elhunyt. Végső nyugalomra helyezése 2020. december 7-én, hétfőn 8.30-kor lesz a Jáki úti temetőben. Köszönetemet fejezem ki a Gagarin úti Szociális Otthon vezetőségének és dolgozóinak, akik megértéssel, türelemmel gondozták és ápolták. Gyászoló Marika és családja
"Nem foghatjuk már dolgos két kezed, Nem simogathatjuk őszülő fejed. Nem tekint ránk aggódó szemed, Marad a csend, mindent köszönünk neked." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy TAMICS FERENCNÉ szül. Völfer Mária életének 97. évében örökre megpihent. Végső nyugalomra helyezése december 7-én, hétfőn, a 14.00 órai gyászmisét követően lesz a nemesbődi temetőben. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik bánatunkban bármely módon velünk éreznek. Kérjük a személyes részvétnyilvánítás mellőzését. Gyászoló leánya és családja
"Egész életén át szerényen élt, Rövid volt az út, mely véget ért." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy TÓTH ANDRÁS 46. életévében tragikus hirtelenséggel elhunyt. Temetése 2020. december 10-én, csütörtökön 11 órakor lesz a Jáki úti temetőben. Kérjük a személyes részvétnyilvánítás mellőzését. Szerető édesanyja és testvére
"Ha emlegettek köztetek leszek, de fáj, ha látom könnyetek. Ha rám gondoltok mosolyogjatok, mert én már Istennél vagyok." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték, tisztelték és szerették, hogy a szerető férj, édesapa, testvér, após TÓTH GYULA (Gyuszkó) életének 59. évében, váratlanul itt hagyott bennünket. Temetése december 7-én, hétfőn 13 órakor lesz a szarvaskendi temetőben. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését. Gyászoló családja
"Ő már ott van ahol nincs fájdalom, Emlékét őrizze béke és nyugalom." Emlékezzünk TAKÁCS LÁSZLÓNÉ Szül.: Csonka Anna halálának 10. évfordulójára. Szerető családja
Köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik NÉMETH JÓZSEFNÉ szül.Vámos Erika temetésén részt vettek és gyászunkban bármely módon osztoznak. Külön köszönet a sárvári mentőszolgálat dolgozóinak. Szerető családja
"Élete valahol véget ér, szíve már nem dobog, fekete föld mélyén örökre megnyugodott." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy MOÓR LÁSZLÓ 41 éves korában elhunyt. Temetése 2020. december 08-án, kedden 14 órakor lesz a répcelaki temetőben. Hálás szívvel köszönjük mindazoknak, akik fájdalmunkban velünk éreznek. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését. Szerető családja
"Nem búcsúztam tőletek, nem tudtam, hogy elmegyek. Ne sírjatok, mert fentről vigyázok rátok, és örökké szeretlek bennetek." "Elfáradt a szív, mely értünk dobogott, Elpihent a kéz, mely értünk dolgozott, Lelkünkben élni fogsz, míg szívünk dobog, Élni fogsz, mint a csillagok." Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk, hogy a szeretett férj, édesapa, nagypapa és dédnagypapa FRANK KÁROLY 84 éves korában váratlanul itt hagyott bennünket. Örök nyugalomra helyezése 2020. december 10-én, csütörtökön a 12.45-kor kezdődő szentmise után 13.30-kor lesz a magyarszecsődi új temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik gyászunkban együtt éreznek velünk. Kérjük a részvétnyilánítás mellőzését. Gyászoló családja
Megrendülten tudatjuk, hogy a szeretett édesapa, nagyapa, dédapa KÉRY LÁSZLÓ 71 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatója 2020. december 9-én, szerdán a 12 óra 30 perckor kezdődő gyászmisét követően, 13 órakor lesz a simasági temetőben. Kérjük a szertartáson a személyes részvétnyilvánítás mellőzését. Egyúttal köszönetet mondunk mindazoknak, akik gyászunkban bármely módon osztoznak. Szerető családja
December 3-án búcsúztam szeretteimtől, rokonaimtól, barátaimtól Szombathelyen a Jáki úti temetőben. SZERDAHELYI ANDRÁS 1971-2020
"Addig vagy boldog, míg van ki szeret, Aki a bajban megfogja kezed. S hogy mennyire fontos volt ő nekünk, Csak akkor érezzük, ha már nincs velünk. A kövek megfakulnak, A rózsák elhervadnak, Csak a fájó emlékek élnek. Szívünkben hordozzuk mindörökre." Soha el nem múló szeretettel emlékezünk VARGA JÓZSEF halálának 6. évfordulójára. Szerető családja
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy IFJ. SZŐKE JÓZSEF súlyos betegségben 57 évesen elhunyt. Hamvait 2020. december 4-én, pénteken szűk családi és baráti körben helyeztük végső nyugalomra a Jáki úti temetőben. Külön köszönjük a Haladás Szurkolói Kör méltó megemlékezését. A gyászoló család
"Nem leszel magányos, odafent már várnak, adj Uram nyugalmat drága jó édesanyánknak! Drága jó szívét, dolgos két kezét áldd meg atyám. Köszönjük, hogy ő volt a mi édesanyánk." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy MÁTÉ ALAJOSNÉ szül. Sebestyén Zsuzsanna hosszú szenvedés után életének 74. évében elhunyt. Drága halottunktól 2020. december 7-én 11 órakor veszünk végső búcsút az egeraljai temetőben. Köszönet mindazoknak, akik gyászunkban bármely módon osztoznak. Gyászoló családja
"Előttem az arcod, szívemben az emléked, amíg élek nem feledlek téged!" Fájó szívvel emlékezünk KONDICS JÓZSEF halálának 2. évfordulóján. Szerető felesége
"Nincs már holnap, ennyi volt csak az élet... Csendben sirassatok, szívetekben élek." Fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték, szerették, hogy bátyánk, MOLNÁR CSABA életének 82. évében elhunyt. Temetésére december 7-én szűk körben kerül sor. A vírushelyzetre való tekintettel kérjük, otthon emlékezzenek meg róla egy szál gyertya mellett. A gyászoló család
a búcsú pillanatai / 4 órája
Zokogó rajongók, a megemlékezés lángjai: így néz ki Balázs Fecó emlékhelye (videó)
brexit / 5 órája
A tárgyalások folytatásáról állapodott meg a brit kormányfő és az EB elnöke
A vége élesre sikeredett / 6 órája
Oroszlányban is begyűjtötte a győzelmet a Falco KC kosárcsapata
Tóth Gábor
Szahíri Nagydíj / 6 órája
Bottasé a pole pozíció, Russell a második
Évtizedek óta ismerték egymást / 6 órája
Balázs Fecó halálával Kovács Ferenc sitkei kastélyfogadós a barátját gyászolja
Tóth Kata
turizmus / 6 órája
December 16-tól ismét látogatható a párizsi Eiffel-torony