Hírek

2010.05.04. 10:55

A kommunista és a plébános - Nádasd történetét írja Takács László

Nádasd történetét író Takács László plébános embermeséje nem tipikus XX. századi magyar történet. Két igaz emberről szól: a korábbi plébánosról és egy 1919-es kommunistáról.

Némethy Mária

A dimbes-dombos Nádasd krónikáját írja Takács László plébános. Kap iratokat, leveleket. Kónya János, az utolsó nádasdi bíró hagyatékából is hozzákerült egy levél. 1965-ben írta Sipos Béla veterán.

- Ez egy nagyon érdekes történet lesz a könyvben, nem tipikus XX. századi - hallom Takács Lászlótól, aki azonnal elkezd mesélni két olyan emberről, akikre már csak az idősek emlékeznek Nádasdon is.

A levél íróját, Sipos Bélát örökbe fogadta, adoptálta egy nádasdi iparos család. Budapestről került ide. 1896-ban született, éles eszű volt, rengeteget olvasott. A Tanácsköztársaság idején kommunista lett. Szerető, befogadó családja nem volt kommunista, de róla mindenki tudta a faluban, hogy az. Németh Emilt és őt, a tizenkilences veteránt ezért 1944-ben, Magyarország német megszállása után lefogták, koncentrációs táborba akarták vinni.

Emil testvére mondta el: Bencze János, az akkori nádasdi plébános próbálta őket megmenteni. Elment Körmendre, a parancsnokhoz. Szólt mindkettőjükért, de csak Sipost engedték el, mert sikerült meggyőzni a parancsnokot: a kacska kezével úgysem tud majd dolgozni. Már a  vagonból engedték szabadon. Németh Emil meghalt. A kommunista Sipos Béla tehát a plébánosnak köszönhette az életét. Ezt sohasem felejtette el, mert lojális és igazságszerető ember volt. 1945 után nem engedett meg semmilyen megtorlást, akasztást Nádasdon.

Amikor Bencze esperest a rákosi érában lefogták és elhurcolták Budapestre, Sipos Béla utána ment. Megmentette. A faluban élő kulákokat is megvédte. Csak egyszer telepítettek ki Nádasdról két családot, akkor Sipos Béla nem volt itthon.

A történet ennyi. Filmet érdemelne. Mert mennyire más a véres kezű kommunista, Szamuely és pribékjei és Sipos Béla története. Aki az elején említett 1965(!)-ben írt levelében Batthyány herceget dícséri, mert róla csak jót mondanak az emberek...  Különben is más szempontból sem tartom helyesnek a múlt felelevenítését. Ha sokat beszélünk a régi világ bűneiről, erről sokaknak eszébe jutnak a közelmúlt hibái, amelyeket mi követtünk el. Így írt 1965-ben Sipos Béla veterán, akiről ma is utca van elnevezve Nádasdon. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!