Hírek

2009.11.12. 15:14

A kreatív Európáért kampányolt Rubik Ernő

Kiáltványt adtak ki a kreatívabb és innovatívabb Európáért az innováció európai évének nagykövetei, azaz a kultúra, a tudomány, az üzleti élet, az oktatás és a találmányok területén vezető szerepet betöltő európai személyiségek.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A felhívás - amelyet mások mellett Magyarország "kreativitás-nagykövete", Rubik Ernő egyetemi tanár, feltaláló, építész készített - beépül majd a 2010–2020 közötti időszakra vonatkozó európai uniós kutatási stratégiába.
 
A csütörtökön az Európai Bizottság elnökének, José Manuel Durao Barrosonak átnyújtott manifesztum egyebek között sürgeti, hogy az iskolák és egyetemek váljanak a kreatív gondolkodás és a gyakorlat általi tanulás helyévé, alakuljon erős, független és sokoldalú kulturális ágazat, támogassák a tudományos kutatást, mozdítsák elő a kreatív folyamatokat, gondolkodásmódot és az alkotáshoz szükséges eszközök használatát, támogassák a vállalati innovációt.
 
Európa versenyképességének növeléséhez új költségvetési elvekre van szükség, amelyek egyértelműen a prioritások közé emelik az emberi erőforrásba és a tudásba történő befektetést - emeli ki a dokumentum, amely kiáll az oktatás megújítása, a kezdeményezés jutalmazása, az innováció elősegítése, a kultúra támogatása, a globális gondolkodás és a környezetbarát gazdaság kialakítása mellett is. 

Barroso a kiáltványt átvéve úgy fogalmazott, hogy "bármilyen területen tevékenykedjenek is, az alkotók és az újítók mindegyike előtt közös jövőkép lebeg, és közösek a válaszaik arra a kérdésre, hogyan lehetne a jövőt a múlthoz képest jobbá tenni... Gondoskodni fogok arról, hogy a kiáltványban szereplő elképzelések beépüljenek az ... új bizottsági stratégiába".

Minden uniós tagországnak volt nagykövete a kreativitás uniós évében. A Magyarországot képviselő Rubik Ernő az MTI-nek Brüsszelben elmondta, hogy sok tapasztalatot adó megbízatást kapott, amelynek nyomán bebizonyosodott, hogy jó döntés volt 2009-et e terület évének nyilvánítani.

Mint aláhúzta, mind a kreativitásnak, mind az innovációnak nagy az időszerűsége, mert új helyzeteket csak ezek révén lehetséges megoldani. Fontos, hogy először "a jó terv szülessen meg, mert ez teszi lehetővé a jó megvalósítást" - fogalmazott. 

Hangsúlyozta azt is, hogy költségkímélő tevékenységről van szó, amely még a gazdasági válság idején sem kerül sokba. Hozzátette, hogy az év végén lejáró uniós tiszteletbeli megbízatás tapasztalatait felhasználva folytatja eddigi munkáját.  Arra a kérdésre válaszolva, hogy milyen tervek foglalkoztatják most, Rubik Ernő úgy fogalmazott: "Leginkább a jövőn dolgozom... Szeretnék még új dolgokat kipróbálni a jövőben."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!