Hírek

2016.02.08. 19:57

A kultúra értékmérő - Így ünnepeltek Körmenden

Körmend - A Kölcsey Ferenc Gimnázium diáksága és oktatói kara immáron évtizedek óta ünnepli a kultúra napját. Rangosan.

Kozma Gábor

Az intézmény, amely idén ünnepli fennállásának 70. évfordulóját, volt, hogy jókedvvel, bőséggel, s volt, hogy szűkösségben, kissé szorongva emlékezett ama napra és évre, amikor Kölcsey Ferenc Himnusza megszületett. Az idei ünnep nem volt hivalkodó, vagy túltengő, de megadta azt, ami a dolgok lényege: az értékmentő emlékezést.

A művelődési ház nagytermében Laczó Tamás gimnáziumi igazgató szólt elsőként az ünneplőkhöz. - Áll egy intézmény az Őrség kapujában, s azt mondja róla tanár, diák: szükség van rá. Szükség van a Kölcseyre, a térség meghatározó középiskolájára - mondta, kiemelve: a város vezetése, élen Bebes István polgármesterrel, sokat tett és tesz a gimnáziumért. Ebbe a sorba illeszthető a legutóbbi felújítás, amely nemcsak az épületet korszerűsítette, de a jövőre nézve is reményt adott. Farkas Tiborné, a KLIK körmendi tankerületének igazgatója pedig azt hangsúlyozta a kultúra napja alkalmából, hogy annak igazi hősei a pedagógusok. - A kultúra közvetítői, átadói ők. Rajtuk múlik javarészt, hogy az utánunk jövő generációk milyen minőséget sajátítanak el. Mennyire tartják majd fontosnak a nemzeti értékeket, azok megőrzését és továbbvitelét. Vannak kedvezőtlen jelek is. Az értékteremtésnek és -mentésnek nem kedvez a silány tömegkultúra, a celebvilág. Nem kedveznek a digitális kor hozta életmódbeli változások sem.

A kultúra napján rendezett középiskolai vetélkedők egyikén Molnár Sára, a Kölcsey Ferenc Gimnázium végzős tanulója az előadói versenyen indult, és első helyezett lett. Értéket teremtettek a diákok. Fotó: Jámbori Tamás

Az új eszközök - köztük a legelterjedtebbnek tekinthető okostelefonok - mintegy átírták a közgondolkodást, legtöbbször az értékek rovására. Rohanás van, felszínes létezés és igényszint, ez pedig nem vezet jóra. De éppen a lelkiismeretes pedagógusok révén bízhatunk abban, hogy egyre több fiatal döbben rá: a nemzeti értékek, a nemzeti kultúra ápolása nélkül nem lesz magyar jövő - fogalmazott a szónok. A jeles napon nagy sikerrel lépett fel Kelemen Zoltán színművész és Völgyi Attila gitárművész, majd megkoszorúzták Kölcsey Ferenc szobrát. A felemelő pillanatok után fotókiállítás nyílt az iskola aulájában, ezután pedig a városi könyvtár igazgatója, Mecsériné Doktor Rozália mondott köszöntőt. Abból az alkalomból, hogy a kultúra napja egyben a közgyűjteményi és közművelődési dolgozók napja is. Ők szintén a kultúra elkötelezett munkásai, hatásos közvetítői. Az ünnepségen átadták a vetélkedők díjait, megismerkedve a képzőművészeti és irodalmi pályázatok eredményeivel, a frissen született alkotásokkal is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!