Hírek

2013.08.07. 15:14

A legkedveltebb Vas megyei fürdőhely (3.) - Celldömölk

Keressük a legkedveltebb Vas megyei fürdőhelyet. Nyolc településre látogattunk el, ahol megkértük a vendégeket, kérdéseink alapján osztályozzák az adott helyet. A különdíj sorsa Vas Népe online-szavazásán dől el. Ezúttal Celldömölkön, a családias Vulkán-fürdőn jártunk.

Ölbei Lívia

– „Voltam én a strandon, / felvettem az új papucsom. / Lecsúsztam a csúzdán, / amit a szívem úgy várt.” A költemény szerzője Horváth Richárd, a szombathelyi Bolyai iskola 5. c osztályos kisdiákja, aki „A Vulkán-fürdőn” című alkotásáért különdíjat kapott A fürdőkultúra fejlesztéséért Vas megyében című rajz- és irodalmi pályázaton.

A verset – a többi díjazott pályamunkával együtt – a celli Vulkán-fürdő konferenciatermében böngészhetjük. Az idén ünnepeljük egyébként „a vízi együttműködés nemzetközi évét” is. Nemzetközi együttműködésben a celli fürdőéletet illetően már régóta nincs hiány. A tervek szerint a Vulkán-fürdőhöz kapcsolódva az év végén adják át a „JUFA Resort Celldömölk” vendégházat, és a 150 vendég befogására képes szálló mellett a 80 fős kempinget; az osztrák szállodalánc legelső magyarországi, pályázatokkal is megtámogatott beruházása, amelytől Rudolf Wiedner, a JUFA Ungarn Kft. ügyvezetője – és természetesen a városvezetés – a jelenlegi évi 100-110 ezres vendéglétszám jelentős megnövekedését reméli.

Hiszen a JUFA-lánc milliós nagyságrendű vendégkörrel bír Nyugat-Európában – Ausztriában, Németországban–, ebbe a vérkeringésbe kapcsolódik be Celldömölk a Vulkán-fürdő és más turisztikai látványosságok révén. A négycsillagos szálloda fölépítése több mint egymilliárd, a kempingé majdnem 400 millió forintba kerül, A projektben helyet kapott a további fürdőfejlesztés is: lesz bébipancsoló, óriáscsúszda, növekszik a vízfelület, az élménymedencét napenergiával fűtik, növelik a pihenőhelyek számát, bővítik a szaunavilág kínálatát.



Vagyis Celldömölk bár fiatalnak számít a fürdővárosok sorában, annál dinamikusabban fejlődik. Ráadásul olyan, európai viszonylatban is különlegesnek számító környezetben sehol máshol nem fürdőzhetnek, gyógyulhatnak, pihenhetnek, szórakozhatnak a vendégek, mint itt. Ahogy azt mellékelt felvételünk is mutatja, a vulkanikus eredetű tanúhegy (5 millió év történetét tartogatja a rétegződéseiben), a Ság őrködik a fürdőzők jó közérzete fölött.

A turizmus további föllendítését a legfontosabb feladatok között jegyzi az önkormányzat is. Mára már csinos csomagot kínál a város mindazoknak, akik itt szeretnék eltölteni a szabadságukat. A celli turisztikai kínálat középpontjában természetesen a 2005-ben fölépített, azóta folyamatosan bővített, fejlesztett Vulkán Gyógy- és Élményfürdő foglal helyet. A fürdő az a „főbolygó”, amely körül izgalmas csillagok – a hegy, a múzeum, a frissen átadott vulkánház, a Mária-kegyhely – keringenek. 

Gyógyulás és élmény – e köré a két kulcsszó köré szerveződnek a fürdő szolgáltatásai. És persze nem szabad kizárólag a növekedés bűvöletében élni (a kicsi kellemes, a kicsi szép!). A Vulkán Gyógy- és Élményfürdő egyik legnagyobb vonzereje – a tényleg világszámnak mondható természeti környezeten és a felszereltségen túl – éppen családias, minden értelemben „családbarát” barátságosságában rejlik: ez az a tágas, sok mindennel kecsegtető hely, ahol valóban lehet pihenni, kikapcsolódni, ahol nem kell órákat keresgélni egy zsebkendőnyi (törölközőnyi) helyért.

Ahogy Fehér László, Celldömölk polgármestere fogalmaz: bár a fenntartónak (az önkormányzat 51 százalékban exponál a fürdő üzemeltetésére létrehozott cég fölött) természetesen az az érdeke, hogy minél többen látogassák a Vulkán-fürdőt – ezt célozzák a fejlesztések is –, ő maga éppen azért szereti nagyon, mert nem túlzsúfolt, egyelőre legalábbis. Jelenleg körülbelül 1600 négyzetméter vízfelület áll a vendégek rendelkezésére, nyolc medencében. A „Cell-4”-es kút vizét 2007-ben törzskönyvezték, ez a „Celli Vulkán Gyógyvíz” – a fürdőben meghonosított szerteágazó gyógyászati tevékenység alapja.

A Celli Vulkán Gyógyvíznek magas a nátrium-hidrogén-karbonát-tartalma, ami azt jelenti, hogy mozgásszervi panaszok gyógyítására kiválóan alkalmas. A korszerű, akadálymentesített fürdőben felkészült egészségügyi szakszemélyzet működik, sokféle kezelés kipróbálható. Élmény, gyógyulás – és sport. Nem mellékesen az uszoda medencéje hivatásos versenyek megrendezésére is alkalmas, de van a fürdő területén strandröplabda- és kézilabdapálya is. A JUFA mindenütt sokat ad a hely szellemére, a helyi értékre, és a szállodaláncnak ez a törekvése egybecseng azokkal a törekvésekkel, amelyek mostanában a helyi termékek népszerűsítését célozzák. Söptei Józsefné alpolgármester azt mondja, már a JUFA-képviselők első celli látogatásának alkalmával helyben készült étkekkel, italokkal (tényleg: a Ság hegy szőlőkultúrájáról még nem beszéltünk, pedig ennek is köze van a vulkáni eredethez, mint a termálvíznek) várták a vendégeket.

Heinrich Máté, a Vulkán-fürdő turizmusmenedzsere pedig a fürdőben megrendezett helyi termék-fórumon arról beszélt, hogy a fürdő – éppen a JUFA-hagyományok okán – a maga lehetőségeivel csatlakozik az „Adj helyet a helyinek”-mozgalomhoz. Fürdőzés előtt vagy után pedig tilos kihagyni a Kemenes Vulkánpark vulkánházát a hegy lábánál: itt játékos formában tudhatunk meg mindent a világ nevezetes vulkánjairól. A máris népszerű vulkánpark boltjában – ahogy Grünwald Stefánia igazgató elmondta – szintén helye lesz a helyi terméknek. A Vulkán-fürdőről ma már (az egyáltalán nem hivatalos mini közvéleménykutatás adatai alapján) kis túlzással mindenkinek van személyes élménye. Akad olyan fiatal hölgy, aki a jótékony masszázst emlegeti; és van, aki téli élményt mond: ahogy a havas tájba vezet ki a gőzölgő víz. Ez az emlék különösen jól jön kánikulai napokon, mint jeges frissítő. Télen meg majd a nyári napok ejtőzéseire emlékezhetünk, a zöld Ság hegy sziluettjével a háttérben. Úgyhogy tél vagy nyár: irány a Vulkán-fürdő.

 


Kemenesalja kedvessége

Szvorák Katalin Kossuth- és Liszt-díjas népdalénekes, előadóművész gyakran megfordul Celldömölkön, visszatérő vendége a Vulkán-fürdőnek – és a fürdő közelében található Vasvirág Hotelnek. A művésznő gyermekkorát az Ipoly-menti Pincen (Szlovákia) töltötte, úgyhogy a Kemenesalja kedvességében, derűjében, nyugalmában számára kicsit a gyerekkor hangulata tér vissza. A fürdőhöz szebb kulisszát, mint a hegy, tervezni se lehetett volna. De Szvorák Katalin nem elégszik meg ennyivel: a Ság szerelmese, ha teheti, meg is látogatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!