Hírek

2015.12.27. 17:31

A legmodernebb műszerrel vizsgálnak - Új MR és új CT készüléket kapott az osztály

Szombathely - A radiológiai osztályon eddig működött egy 3 Teslás MR és egy 256 szeletes CT készülék, melyek felső kategóriásak. Most bővült az eszközpark, az új gépeknek köszönhetően rövidülhet a várakozási idő.

Bajdó Bettina

Nemrég nagy fejlesztések valósultak meg az osztályon - tudtuk meg dr. Király István osztályvezetőtől. Hozzáteszi, hogy új CT és MR készülék került hozzájuk, és ami külön öröm, hogy a fejlesztések miatt egy napig sem szünetelt a betegellátás. Eddig is volt már a kórházban egy 3 Teslás MR berendezés, amiből országos szinten is csak pár darab van. Ráadásul az országban elsők között került a szombathelyi kórházba ennyire fejlett készülék. Emellett eddig használatban volt a 256 szeletes CT berendezés, mely ugyancsak a felső kategóriába tartozik.

- Nemrég adtuk át a másfél Teslás MR és a 64 szeletes CT gépünket - hangsúlyozta az osztályvezető. - Mindezzel együtt olyan modern gépparkkal rendelkezünk, mely szakmai szinten is elismert, eléri a nyugat-európai színvonalat. Alapvetően a mi gépeink nem gyógyítanak, mi a diagnózis felállításában segítünk. Olyan jó készülékeink vannak, hogy néha olyan betegségeket is megtalálunk, amelyekről eddig a beteg nem is tudott.

A vizsgálatokra előjegyzés van, itt is várni kell. Megértik, hogy a betegek azonnal szeretnék tudni, hogy mi a bajuk, de a sorrendet be kell tartaniuk. A vizsgálat és a gyógyítás két külön dolog. A CT-re átlagosan egy hónapot, az MR vizsgálatra pedig 8-10 hetet kell várni. Ez még országos szinten is alacsonynak számít, hiszen a legtöbb helyen ennek a duplája a várakozási idő. Ezek a jelenlegi adatok, az új gépeket még nem vetették be, amikor a felmérések készültek. Remélik, hogy még inkább csökkenteni tudják a várakozási időt, de ez nem megy az egyik napról a másikra.

A főorvos kiemelte, hogy az új gépek egyfajta biztonsági szerepet is betöltenek, hiszen, ha véletlenül meghibásodnak a korábbi berendezések, akkor is folyamatos ellátást tudnak nyújtani. Az új gépparknak köszönhetően olyan vizsgálatokat is el tudnak végezni, melyekre eddig nem volt lehetőség, így javul a betegellátás is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!