Hírek

2016.11.05. 13:00

A legsikeresebb száz vállalat a megyében

Halottak napi megemlékezések, őszi szünet az iskolában, és a száz legeredményesebb vasi vállalat is bemutatkozott. Tekintsen vissza velünk a hét legfontosabb eseményeire.

Budai Dávid

Celldömölkön régi hagyomány, hogy halottak napja közeledtével a város vezetői koszorút helyeznek el, mécsest gyújtanak az elhunyt kollégák, a város nevezetes szülöttei sírján. A kollektív emlékezetet ébren tartó, az elhunytak városépítő tevékenysége előtt tisztelegő körút sajnos egyre tovább tart, a névsor egyre hosszabb. Szombathelyen a herényi városrész hősi halottaira emlékeztek a Béke téren álló világháborús emlékműnél szombaton este a közelgő halottak napja alkalmából. Koczka Tibor alpolgármester, a városrész önkormányzati képviselője megemlékező beszédet tartott.

MÉCSEST GYÚJTOTTUNK

Kedden este aztán több ezer mécses fénye borította be a Jáki úti temetőt.

A rengeteg mécses között szinte világított a mindenki keresztje a Jáki úti temetőben Fotó: Unger Tamás

A felemelő látványt fokozta az ünnephez illő zene és az irodalmi műsor, amelyet a polgármesteri hivatal versmondó stúdiója adott. Nemcsak civilek emlékeztek, hanem a városvezetők is. Dr. Puskás Tivadar polgármester, Illés Károly és Koczka Tibor alpolgármester és dr. Károlyi Ákos jegyző is elhelyezte koszorúit és az emlékezés mécseseit a világháború halottainak emlékműveinél, valamint Wagner András és Éhen Gyula néhai polgármester sírjánál.

HA ŐSZ, AKKOR SZÜNET

Tágan értelmezve október 29-én kezdődött és november 6-áig tart az iskolai őszi szünet. Szűken véve csak november 2. és 4. között van tanítási szünet, hiszen közben volt a négynapos hétvége a mindenszentekkel. Egy kőszegi anyuka azt mondta, ez a három nap pihenéshez éppen elég a gyerekeknek.

A nagymákfai túrázók Kiss Lajos túravezetővel fedezték fel az erdő és Nagymákfa környékének szépségeit. Németh Sára, Gaál Noémi, Gerencsér Luca, Szilágyi Zolika, Ru-mi Dorka és Szilágyi Boglárka például egy gombát is alaposan szemügyre vett

A Vas megyei közművelődési intézmények közül több is igyekezett napközit kínálni a szülőknek. Szombathelyen az Agora művelődési központ például kézműves, mozis programokat, vetélkedőket ajánlott. Szent Márton napjához közeledve az emlékév jegyében is szerveztek gyerekprogramokat színpadi előadásokkal.

Az egyik legnagyobb szálláskereső portálon 26 szombathelyi szállásból 26 telt házas volt a héten. A két-háromszobás magánszállástól a többcsillagos hotelekig mindenhol kitették a megtelt táblát. A legtöbb helyen november 3. és 5. között már nem lehetett foglalni. Ugyancsak az online adatok szerint kevés helyen voltak telt házasok a kegyeleti ünnepnapok, inkább a hosszú hétvége után indultak Szombathelyre a családok, pihenni vágyók kihasználni a kis őszi vakációt.

RANGSORBA ÁLLTAK A VASI CÉGEK

Eredményeik alapján immár ötödik alkalommal állították rangsorba a Vas megyei vállalatokat. Akárcsak tavaly, az élen továbbra is az LuK Savaria Kuplunggyártó Kft. található, több mint 231 milliárd forintos nettó árbevétellel, ezzel az eredménnyel ráadásul nemcsak első helyét őrizte meg, de a cég egyúttal 16 százalékos növekedést is elkönyvelhetett.

Dr. Fekete Attila, a NAV Vas Megyei Adó- és Vámigazgatóság igazgatója; Harangozó Bertalan Vas megyei kormánymegbízott, Kázmér Judit, a Pannon Lapok Társasága ügyvezető igazgatója; Halmágyi Miklós, a Vas Népe lapigazgató főszerkesztője és Kovács Vince, a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke az ötödik Vasi Top 100 kiadvány bemutatóján. A megye gazdasági fejlődése a 2008-as válság óta töretlen

Második helyen a Delphi Hungary Autóalkatrész Gyártó Kft. végzett 197 milliárdos nettó árbevétellel, míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokára a BPW-Hungária Kft. állhatott fel mintegy 71 milliárd forintos árbevételével. A megye vállalkozásai közül nem egészen egy százalék kerülhetett csak a legjobb száz közé. A top társaságoknál képződött a megyei árbevétel 72 százaléka. Az idei listán 13 cég új az árbevételi és hét a legnagyobb foglalkoztatottakat tartalmazó rangsorban. A megyében több mint tíz százalékkal bővült az árbevétel, márpedig ez jóval magasabb, mint az országos, hétszázalékos adat. Beszédes az is, hogy Vas megye népessége az országos rangsorban a 18., területe a 17., míg közterhek vonatkozásában a 13. megyénk. A megye gazdasági fejlődése a 2008-as válság óta töretlen, és 2014-ben már sikerült felküzdenie magát a harmadik helyre. Igaz, a beruházások volumene az elmúlt évben csökkent, ám ez országosan sincsen másként. A turizmus viszont erősödött. Idén júniusig 223 ezer vendég összesen 670 ezer vendégéjszakát töltött el, ezek 78 százaléka Bük és Sárvár között oszlott meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!