Hírek

2015.12.26. 12:35

A legszebb ajándék az önzetlen szeretet - Karácsonykor megleptük a Vas Megyei Szakosított Szociális Intézet lakóit

Szombathely - Adni mentünk, de mégis, mi sokkal többet kaptunk a Vas Megyei Szakosított Szociális Intézetben. Egy üzenetet: nem csak karácsonykor, hanem az év minden napján a legszebb ajándék az önzetlen szeretet.

Bajdó Bettina

A Pannon Lapok Társaságának, a Vas megyei hirdetési tanácsadóknak, s a Vasárnapi Vas Népének köszönhetően idén a Vas Megyei Szakosított Szociális Intézet lakóit lephettük meg karácsonykor ajándékokkal, hogy próbáljuk szebbé tenni az ünnepüket. Kezdeményezésünk mellé állt a Media Markt is, az üzlet egy hatalmas tévével, táskarádiókkal (melyek a vakok és gyengénlátók számra kapcsot jelentenek a külvilághoz), fülhallgatókkal és cd-kel járult hozzá ahhoz, hogy az ünnepek után is tartalmasan teljenek a hétköznapok. Fekete Árpád intézményvezető elmondta, hogy a Vas Megyei Szakosított Szociális Intézet ápolást, gondozást nyújtó állami intézmény. Ma 150 lakója van az intézménynek, 40 látásfogyatékos ember él a falaik között. 20 fő mozgáskorlátozott, 13 fő pszichiátriai beteg, valamint 77 fő időskorú lakójuk van, közülük 24-en demenciával küzdenek. Sok a várakozók száma, valamivel meg is haladja a lakókét.

Nyitribuszné Timár Noémi intézményvezető ápoló elmondta, hogy hetvenen dolgoznak az intézményben, az év minden napján, napi 24 órában „működnek”, teljes ellátást, ápolást, gondozást nyújtanak. Fekete Árpád hozzáfűzte még, hogy az itt dolgozóknak ez nemcsak szakma, hanem hivatás, gondoskodni kell testről, lélekről, szellemről is. Ehhez elhivatottság kell. A gondozók, ápolók közelsége sokat jelent az ellátottaknak, jól eső érzés, ha megszólítják őket, beszélgetnek velük, odafigyelnek rájuk. Sok idős, látássérült embernek nincs hozzátartozója, aki látogatja, így az intézmény dolgozóinak az ő esetükben különösen oda kell figyelniük az otthon életébe való beilleszkedés segítésére. Ők úgy élnek a falak között, mint egy nagy család.

Ajándékainkat egy meghitt kis ünnepségen adhattuk át, bekukkantva az intézmény életébe. Bogdán György, a Vas megyei hirdetési csoport vezetője elmondta, hogy ezek az ajándékok ennél jobb helyre nem is kerülhettek volna. Az elektronikai eszközöket a lakók nemcsak karácsonykor, hanem az év többi napján is élvezhetik, hiszen a falak között egy családként élnek. Hangsúlyozta, hogy bár azt itt élő embereknek nem lehetett könnyű kiszakadni a megszokott életükből, itt mégis új családra lelhettek. S bár megfogható tárgyakkal nem lehet igazán kifejezni a tiszteletet és a szeretetet, mi mégis megpróbáltuk a lehető legjobb ajándékokat megtalálni az itt élők számára.

Az ünnepségen Fekete Árpád igazgató megköszönte a támogatást, s minket sem engedett el üres kézzel. Megható volt számunkra a lakók kedvessége, közvetlensége, s egy kis műsorral is készültek. Novák László már több éve él az intézményben, saját bevallása szerint bár eleinte furcsa volt, a beilleszkedés sehol sem könnyű, mára viszont otthonává vált az intézet. Karácsony előtt mindig különleges élményekben van részük, hiszen sok iskolás, önkéntes, adományozó ellátogat hozzájuk. Nagyon jól eső érzés ez számukra, hiszen feldobja a hétköznapokat. Megható az a sok szeretet, amit ilyenkor kapnak. Novák László visszaemlékezett az első itt töltött karácsonyára is, amikor egyedül maradt a szobájában, hiszen lakótársai mind hazamehettek. Azt mondta, akkor múlt el a magány érzése, amikor meghallotta kedvenc ápolója hangját, s tudta, nincs egyedül. Az idei karácsonyt már nem így töltötte: jött érte a család, s visszavarázsolták neki a régi ünnepek hangulatát. Nekünk is adott egy kis ajándékot, egy verset, mely az isteni szeretetről szólt, arról, hogy karácsonykor megszületik a kis Jézus, s arra kérte az Urat, hogy a Megváltó maradjon velünk.

Nemcsak Laci bácsi kedveskedett nekünk, hanem Péterffy Erzsébet, Francsics Lászlóné és Buús Lászlóné is rögtön odalépett hozzánk. Közvetlenségükkel azonnal levettek minket a lábunkról. Tisztán és őszintén beszéltek. Elmondták, hogy volt, aki sokáig egyedül élt kint a nagyvilágban, sok időt töltött magányosan, átsírva az üres órákat. Majd egy plébános segítségével bekerülhetett az intézetbe. Azóta aktív tagja a közösségnek. De így vannak ezzel a többiek is. Egy gondolatot mindannyian megfogalmaztak: a szeretet ingyen van, főleg, ha őszinte és tiszta. Az önzetlen szeretet a legnagyobb ajándék, amit kaphatnak. Ezt pedig idén szerencsére karácsony előtt sokszor megtapasztalhatták. Annyit azért hozzáfűztek, hogy jó lenne, ha nemcsak decemberben kapnának ennyi szeretetet és gondoskodást, hanem az év többi napján is. Önkéntes segítőkre a falak között mindig szükség van, mert vannak olyanok, akiknek már nincsenek hozzátartozóik. Az intézmény dolgozói próbálnak minden ágy mellé odaülni, de néha jó lenne, ha más is fogná a kezüket. Egy dologban egyetértettek: már itthon, otthon vannak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!