Hírek

2012.08.14. 19:29

A legvonzóbb hely lehet

Körmend - Többen szóvá tették, hogy a milliókért átadott, új várkerti létesítményekre szerintük jobban kellene vigyázni. Volt, aki a kaszálást reklamálta, más a szemetelés miatt füstölgött.

Kozma Gábor

Egy  szlovén-magyar, uniós projekt révén még tavaly Körmend több millió forintot nyert el a Várkert felújítására. Az idei átadás után a nagyközönség birtokba vehette az új létesítményeket, amelyeknek van gazdájuk és most is jó állapotúak. Kedden a helyszínen azt láttuk, hogy a tóban  növényi maradványok úszkálnak és a csatorna partján dús fű hullámzik. Ám ez is - bármilyen meglepő - a program része. Minderről az egyik illetékes, Sövegjártó Zoltán beszélt.

- A Várkertben vannak részek, amelyeket ősparknak minősítettek és van a közpark. Az ősparkhoz tartozó területhez nem lehet hozzányúlni, ott érintetlenül meg kell hagyni a növényzetet. A közpark területét rendszeresen kaszálják a Városgondnokság és a Körmendi Várkertért Egyesület tagjai. Az elmúlt héten is kaszáltak, tehát frissen tisztított a terület. Az uniós beruházásból elkészült tó és környékének rendezése folyamatos, a tó most kezd nádast nevelni.

A problémát, amit mi is alátámaszthatunk, a folyamatos szemetelés jelenti a növénykertben. A patakot és a tavat menetrendszerűen tisztítják, de nagyon sok az elszórt műanyag flakon és fémdoboz (sörös, energiaitalos). A  fenntartók éppen ezért kérik, hogy az ott sétálók gyűjtsék tasakba a hulladékukat és otthon vagy a legközelebbi gyűjtőben dobják el. Mint megtudtuk, a több tízezer eurós, közös beruházás folytatódik. Ami legalább ennyire fontos, az a várkerti létesítmények használata. Sokan még mindig nem fedezték fel az új tavat, a sétányokat, a működő malomkereket, pedig látványuk pazar.

Olyannyira, hogy a város látványelemeinek egyik meghatározó elemei lehetnek, már a közeljövőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!