Hírek

2013.07.01. 12:53

A lélek kertjei

Kőszeg – Fények, virágok, hangulatok címmel nyílt közös kiállítása Szabadfi Mariann és Tölgyesi Ildikó amatőr festőknek az Írottkő Hotel aulájában.

Merklin Tímea

Szabadfi Mariann és Tölgyesi Ildikó gyerekkori barátnők, akik azonban harminc évig nem látták egymást, és mióta újra találkoztak, elválaszthatatlanok. Mindketten a Csók istván Művészkör tagjai, és mindketten sokat tanultak Mészáros Szabolcs festőművésztől, akinek műhelyébe a mai napig eljárnak hetente egyszer.

Kőszegi kiállításukat Torjay Valter festőművész nyitotta meg, akinek Tölgyesi Ildikó korábban tanítványa is volt. A művészettörténész a tárlaton arról beszélt, mekkora jelentősége volt Csók Istvánnak a magyar festészetben, amennyiben a franciás jellegű, posztimpresszionista festészetet ő hozta be Rippl-Rónayval és Vasaryval együtt. De amíg Rippl-Rónay és Ferenczy körül a mai napig van rajongás, Csók István körül nincsen, holott ott volt Nagybánya kezdeteinél is.

– Sok nemzet örülne, ha ilyen festője lenne - mondta Torjay Valter. - Nála a természet és a természetközelség abszolút elsőséget kap, sok csendéletet és szobabelsőt is alkotott. A nevét felvett, amatőr művészekből álló csoport következetesen műveli is azt a hagyományt.

Tölgyesi Ildikó és Szabadfi Mariann közös kiállítást rendeztek (Fotó: Nagy Gábor)

Szabadfi Mariann egyik leghangsúlyosabb motívuma a virág, ezt járja körül különböző technikákkal, a kőszegi kiállításra főleg akvarelleket hozott. Van, amikor tájba helyezi, van, amikor hagyományos csendéletként festi meg, van, amikor a virág meglepően nagyobb a vártnál, és van, amikor a virág részeiből alkot absztrakt képet.

Tölgyesi Ildikó egy hagyományosabb értelemben foglalkozik a tájjal. Ő is fest virágcsendéleteket, akár vázás jelleggel. Sok a tájképe, különböző kivágásúak, formátumúak. Erősen foglalkoztatja a térbeliség, amit a színekkel és a kompozícióval kíván előtérbe helyezni.

– Szabadfi Mariann és Tölgyesi Ildikó láthatólag sokat tanultak Mészáros Szabolcstól, akinek kitűnő pedagógiai munkássága tetten érhető ezekben az alkotásokban - fogalmazott Torjay Valter., aki a megnyitón napjaink „örömfestészetét” történelmi dimenzióba is áthelyezte.

- Az elmúlt másfél száz esztendőben nagy szerepet kapott a magyar képzőművészetben az amatőrizmus. A polgári és a nemesi családokban elvárás volt, hogy az úri kisasszonyok és az úrfiak foglalkozzanak képzőművészettel, ne csak nézegessék a képeket, de maguk is rajzoljanak, fessenek. Ugyanúgy, ahogy elvárás volt a hangszertudás,, például zongorázni . Sok arisztokrata művelte is a zenét és a képzőművészetet amatőr módon.

– Annyira szerették, hogy az sem volt akadály, ha valakinek nem volt keze - emelte ki a Torjay Valter a 19. századi példát: gróf Zichy Miklós lábbal festett és zongorázott, mert nem voltak kezei... Az amatőr festészet és muzsika a magasabb életminőséget szolgálta, ahogy ma is. Pontosabban egy minőségi létet, a szabadidő alkotó módon való eltöltését, ami sok-sok örömet ad a hétköznapokhoz, erőt a problémák megoldásához.

Állandóan kihívásban és mozgásban tartja a kreativitást, amely így kimeríthetetlen energiaforrásként szolgál az alkotó tevékenységet végzők részére. Tölgyesi Ildikó 1991 óta foglalkozik képzőművészettel, kézművességgel. Textil-, selyem- és üvegképeket is alkot. Szabadfi Mariann fő műfaja az akvarellezés,, vonzza a keleti kultúra.

Két nagyon különböző személyiség, de közös bennük az életszeretet. Derűsek, mosolygósak, humorosak, kedvüket pozitívan befolyásolja, alakítja a szépségekkel való foglalkozás,, a képzőművészeti tevékenység a lélek kertjének művelése is. Tölgyesi Ildikó és Szabadfi Mariann „Fények, virágok , hangulatok című kiállítása július 31-ig várja az érdeklődőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!