Hírek

2017.08.15. 18:10

Celldömölk: A "lovagkirály" emlékezete

CELLDÖMÖLK Az idei esztendőt Szent László-emlék-évnek nyilvánította a nemzetpolitikai államtitkárság a "lovagkirály" trónra lépésének 940., szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából.

Gyuricza Imre

Az emlékév célja felhívni a figyelmet arra, hogy Szent László a keresztény egység jegyében kapcsolta össze a közép-európai nemzeteket. Életművében a nemzet fogalma is hangsúlyos volt, hiszen a Magyar Királyság az ő uralkodása alatt tudta megerősíteni pozícióját és szerepét a térségben.

Celldömölkön is megemlékeztek a magyarság egyik legnagyobb uralkodójáról, a KMKK és a helyi éremgyűjtők csoportja szervezett a művelődési központ galériáján emlékkiállítást a nagy király emlékére.

A KMKK galériáján rendezték az emlékkiállítást Fotó: Gyuricza Imre

Pálné Horváth Mária igazgató emlékezett meg a király életművéről, tetteiről. Mint mondta, Szent Lászlónak egyszerre kellett megteremtenie az ország belső békéjét, nyugalmát és külső biztonságát. Ellenállt a túlzott pápai befolyásnak és a német terjeszkedési törekvéseknek. Hozzátette: Szent László a közép-európai népek közösen tisztelt királya és az itt élő nemzetek összetartásának, együttműködésének szimbóluma. Ennek bizonyítékai megtalálhatók Győrben, Nyitrán és nem utolsósorban Nagyváradon. A köszöntőt követően a látogatók megtekintették a kiállítást.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!