Hírek

2006.06.06. 16:19

A madárinfluenza gyanúja merült fel Székelyudvarhelyen

Bukarest (MTI) - Állategészségügyi zárlat alá helyezték Székelyudvarhely egyik utcáját, mert egy gyorsteszt alapján felmerült a madárinfluenza gyanúja.

Mórocz Zsolt

Ferenczy Ferenc, Hargita megye állategészségügyi felügyelõségének igazgatója kedden az MTI-nek elmondta: a székelyföldi város egyik gazdaságában - a Szent János utca 60. szám alatt - az elmúlt napokban elhullott több mint húsz háziszárnyas tetemébõl vett mintán végeztek gyorstesztet, s annak alapján felmerült a madárinfluenza gyanúja. Ennek megerõsítése vagy cáfolata végett a bukaresti szaklaboratóriumba küldtek mintát, az ottani vizsgálat eredménye kedd estig még nem érkezett meg - fûzte hozzá a fõállatorvos.

A biztonság kedvéért azonban állategészségügyi vesztegzár alá helyezték a Szent János utcát, amely nem jelent teljes vesztegzárat, azaz a személyek szabadon járhatnak ki és be, de a jármûvek nem. Az intézkedés értelmében a házi szárnyasokat nem engedhetik ki a ketrecekbõl és ólakból - mondta Ferenczy Ferenc. A további teendõkrõl a bukaresti szaklaboratóriumi eredmények ismeretében dönt majd a helyi járványmegelõzõ parancsnokság.

Eközben újabb tesztcsibéket telepítettek a Brassó megyében a fertõtlenítések révén immár felszámolni remélt gócpontokon. A korábban bevezetett vesztegzárat már feloldották a Kovászna megyei Szitabodzán, ahol két héttel ezelõtt kimutatták a vírus rendkívül veszélyes, H5N1-es változatát.

A román hatóságok továbbra is próbálják kideríteni, mi is volt a valódi oka a járvány mostani kirobbanásának. Jelenleg kilenc bûnvádi eljárás keretében 29 személy ellen folyik vizsgálat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!