Hírek

2013.05.31. 11:11

A magyar találmány megváltoztathatja a mozgássérültek életét

Szombathely - A NASA és Google által alapított amerikai egyetem, a Singularity University közép-kelet és dél-kelet európai innovációs versenyének döntőjében két győztest hirdettek: az egyik Juhász Márton Magyarországról. Találmánya megváltoztathatja a mozgássérültek életét.

Bajdó Bettina

- Szombathelyen születtem 1983-ban, gyerekkorom nagy részét Gencsapátiban töltöttem egy nagyon kedves családi házban, amelyet édesapám saját kezűleg készített bútoraival rendeztek be a szüleim - mondja Juhász Márton, aki szerencsésnek tartja magát, hogy szép és nyugodt környezetben nőhetett fel, s minden lehetősége megvolt az izgalmas időtöltésre: rengeteget biciklizett a barátaival, programozni tanultak, robotokat építettek. - Az Úttörő utcai általános iskolában felső tagozatos osztályfőnököm, Némethné Horvát Katalin igyekezett mindenkit  megismerni és képességeihez, hozzáállásához megfelelő továbbtanulási lehetőségek felé terelni. Javaslatára a Kanizsai Dorottya Gimnáziumba jelentkeztem, ahol fizikusnak készültem és faltam a 20. századi klasszikus kvantummechanika és tudományos fantasztikus irodalmat, amikből a mai napig tudok ötleteket meríteni. Nagy hatással biológiatanárom, Kikindai Kristóf volt rám, aki tudásával és előadásmódjával rávilágított a biológiai rendszerek komplexitásában rejlő szépségekre.

Juhász Márton a GyroSet nevű készülékével nyerte meg az innovációs  versenyt. Fotó:  Mohai Balázs

Juhász Márton harmadévben határozta el, hogy jelentkezik egy országos innovációs versenyre három ötlettel, az egyik, a biomimetikus protézisek elve volt: emberi végtagok biológiai mintákon alapuló másolása, és a művégtagok gondolatirányítása. Ezzel sikeresen elnyerte a díjat, amivel felvételt nyerte Magyarország felsőoktatási intézményeibe. Ez válaszút elé állította: fizikus legyen vagy biológus.

- Mivel a pályázat lehetőséget biztosított arra is, hogy az ötletemet kidolgozzam és szabadalmaztassam, megkezdtem az együttműködést a SOTE anatómia tanszékével - folytatja a sikeres fiatalember -, itt ráébredtem arra, hogy a biológia molekuláris szinten még sok meglepetést tartogat számomra. - A Szegedi Tudomány Egyetem molekuláris biológus szakára jelentkeztem, ahol áthallgattam az általános orvosi kar kurzusaira, végül biokémikus, biotechnológus, bioinformatikus szakirányokon végeztem. Az egyetem mellett volt időm otthoni laboratóriumot felállítani, ahol saját kutatásokba fogtam és az ösztöndíjam kiegészítéseként eszközöket fejlesztettem a Biológiai Központ (MTA) laborjai számára. Az első három évben két szabadalmat publikáltam, a biomodell elektronikai rendszerekről és a félvezető alapú fájdalomcsillapítókról. A szakdolgozatom az MTA egyik laborjában készítettem, ami elég nagy figyelmet igényelt, mivel a kutatást végül magam vezettem, miközben elkezdtem az egyetemen biorobotikát tanítani.

Juhász Márton elárulja, a szülei nagy hatással voltak rá: édesanyja gyógyászatban szerzett tudása és tapasztalata még egyetemi évei alatt is nagy segítség volt, de ami fontosabb, az elkötelezettsége  az iránt, hogy embereken segítsen  beleivódott és meghatározta a hozzáállását. Édesapjától kitartást és türelmet tanult, a rengeteg gyakorlati tudáson felül. Kiderül, ő Márton példakép is. Sok időt töltöttek együtt otthoni műhelyükben, ahol az anyagok megmunkálásáról, elektronikáról, számítástechnikáról szerezhetett játszva olyan tapasztalatot és tudást, amire később bátran építhette a tanulmányait és kutatásait. Márton jelenleg Budapesten él és egy induló vállalkozáson dolgozik, aminek profilja gyógyászati és kutatóeszközök létrehozása. Fontos szempont, hogy ezek az eszközök a rászorulók számára megfizethetőek és könnyen elérhetőek legyenek.

- A versenyt a Singularity University írta ki, ami a Google és a NASA közös alapítású technológiai egyeteme - teszi hozzá Márton. - A 25 ezer dolláros ösztöndíj egy két és fél  hónapos nyári kurzusra szól, ahol technológiai újdonságokat ismerhetek meg és néhány hétig csapatban dolgozhatok a világ minden részéről odaérkező, tehetséges fiatalokkal. A pályázat kritériumai között szerepelt, hogy az ötletnek legalább egymillió emberen kell segítenie az elkövetkező három évben. Azért jelentkeztem, mert már az első tesztek során meggyőződtem arról, hogy a találmányom valóban megváltoztathatja a mozgássérültek életét. A GyroSet egy fejpánt beépített érzékelőkkel, aminek használatával a nyaktól lefelé bénult emberek képesek a fejük mozgatásával irányítani a kerekes széküket. Méghozzá intuitív módon, oda viszi őket a szék,  ahová néznek. A fejpánt másik funkciója, hogy egérkurzorként is használható, ugyanis egy, a székre felszerelt táblagép ennek segítségével elérhetővé teszi a mozgássérült számára az internetalapú kommunikáció lehetőségeit, segít a beilleszkedésben, kapcsolattartásban. A fejegér ötlete már korábban megszületett. Térbeli számítógépes tervezéshez szerettem volna használni, hogy a virtuális modellt épp úgy körbejárhassam és mögé nézhessek, mint a valós fizikai modellezés esetében. Ennek megvalósításán gondolkodtam, amikor egy rövid időre a Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központjának közelébe költöztem. Naponta láttam kerekes székeseket, akik az állukkal vagy fejükre rögzített pálcával irányították a széküket. Felismertem, hogy az eljárás, amin épp dolgozom egy számukra fejlesztendő eszközben még nagyobb hasznára lehet a társadalomnak. A termék első prototípusának tesztje azonnal megmutatta, hogy valóban könnyebb és méltóságteljesebb számukra a közlekedés az új eszközzel.

A versenyre nagyon jó ötletekkel érkeztek a résztvevők. Az űrszemetet összegyűjtő műholdhálózattól, a mobiltelefon alapú babaultrahangon át, a katasztrófa előrejelző mesterséges intelligenciától az orvosi adatokat egységesen kezelő rendszerig számos értékes koncepcióval találkozott Márton.

Kérdésünkre,  mi indít arra egy fiatalembert, hogy biokémiával, bioinformatikával, biotechnológiával foglalkozzon, így válaszol: - A természettudomány azzal az ígérettel kecsegteti az embert, hogy minden, ami körülvesz bennünket, megérthető. A kíváncsiságom a molekuláris biológia terén ragadott el, látni és megérteni azokat a finom rendszereket, mintázatokat, amik összehangolt működéseként az anyag élőnek nevezhető.

Márton szabadidejében kiszabadul a molekulák világából, a menyasszonya színházi ember, a munka és a szórakozás összekapcsolódik náluk. Sok időt töltenek színházban, és az ismerősöket hallgatják komolyzenei és jazzkoncerteken.

A kíváncsiság éltető ereje

Bajdó Bettina

Sosem szerettem a kémiát, a fizikát, a biológiát, de mindig csodáltam azokat, akiknek nem okozott nehézséget a tanultak megértése. Alig vártam, hogy kifussanak ezek a tantárgyak, hogy aztán soha többé ne kelljen foglalkozni velük.

Itt van egy szombathelyi fiú, akinek a kisujjában van minden. Gyermeki kíváncsiságának köszönhetően itta magába az információkat, s egyre többet és többet szeretett volna megtudni a világ dolgainak működéséről. Talán már kiskorában eldöntötte, hogy mivel szeretne foglalkozni, s ehhez az elhatározásához ragaszkodott is. Erről az útról nem térítette le semmi. Az első számítógépét akkor kapta, amikor már el tudta olvasni mi áll a képernyőn.  Édesapja  építette neki. Aztán elkezdtek  a barátaival programnyelveket tanulni. Ma pedig már ott tart, hogy másoknak is lehetőséget nyújt arra, hogy kibonthassák szárnyaikat.

Nemrég egy független intézményt alapított, ami a kor technológiáit mindenki számára elérhetővé teszi. Ez lett a FabLab, vagyis Fabrikációs Laboratórium, ami egy korszerűen felszerelt nyitott műhely, lézervágóval,  háromdimenziós nyomtatókkal, elektronikai műszerekkel. Itt az emberek egymás kvalitásait erősítik, olyan közösségi tér, ahol az ötleteikhez megtalálhatják a tudást és az eszközöket is.

Büszke vagyok, hogy valaki, aki innen a megyéből indult útnak, ilyen messzire jutott el. Márton nemsokára utazhat  a NASA kaliforniai kutatóbázisán fekvő Singularity University, ahol a legmodernebb technikákkal, fejlesztésekkel  is megismerkedhet. Biztos vagyok benne, hogy nemsokára halljuk még a nevét, olyan új találmányok kitalálójaként, melyek könnyebbé tehetik mind a beteg, mind az egészséges emberek életét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!