Hírek

2014.09.01. 13:52

A Markusovszky kórházban felkészültek az ebolás betegek fogadására

Szombathely – Ebola-csomagot kell beszereznie minden kórháznak Magyarországon. Nincs járványveszély, a megelőzés a cél.

Varga Nóra

Még nem érkeztek meg az ebola-csomagok a szombathelyi Markusovszky kórházba, de ha mégis ilyen beteget kellene ellátniuk a vasi megyeszékhely orvosainak, fel vannak készülve a fogadására. Szemüveg, szájmaszk és védőruha a személyzet rendelkezésére áll most is, mivel az előírt felszerelés a fertőző betegek hétköznapi ellátásának a része.

Az ebola-csomagnak tartalmaznia kell vízhatlan orvosi köpenyt, vízlepergető gumicsizmát, cipővédőt, arcvédő maszkot, fertőtlenítő szereket. A kórház infektológiai osztályára tíz napon belül érkezhet meg a védőcsomag - tájékoztatott a megyei tiszti főorvos.

Dr. Stánitz Éva hangsúlyozta: az elsődleges védelmi vonalat nem a kórházakban, hanem a repülőtereken állították fel, ahol a fertőzéssel érintett négy afrikai - Nigéria, Guinea, Libéria, Sierra Leone - országból érkezőkkel kérdőívet töltetnek ki.

A megyei tiszti főorvos azt is kiemelte: az ebola vezető klinikai tünetei a rendkívül magas láz, amely gyengeséggel párosul, izomfájdalmak, később hányás és a hasmenés, valamint fej- és torokfájás jelentkezhet, végül vérzés valamennyi testnyílásból. A vérzéses láz lappangási ideje pedig 21 nap.

Hazánkban eddig még egyetlen ebolás beteget sem találtak, s nagyon kicsi az esélye, hogy a vérzésesláz-fertőzés eljut az országba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!