Hírek

2006.02.15. 18:40

A minisztérium weboldalán olvasható a válságterv

Budapest (MTI) - Az Egészségügyi Minisztérium internetes oldalán részletes híreket és tudnivalókat közöl a madárinfluenzáról, illetve itt olvasható a madárinfluenza esetére kidolgozott válságterv is.

Mórocz Zsolt

A www.eum.hu/ címen elérhetõ weboldalon megtalálható a szaktárca madárinfluenza esetére kidolgozott válságterve, a Nemzeti Influenza Pandémiás Terv is. A kormány októberben oldotta fel a világjárványra készült terv titkosságát, ekkor került fel az internetre.

rn

 A terv alapvetõ célja, hogy egy elõre kidolgozott reagálási rendszer álljon rendelkezésre egy esetleges járvány felszámolásához, a megbetegedettek egészségügyi ellátásának biztosításához, továbbá az intézkedések hatására csökkenjen a megbetegedések és a szövõdményes halálesetek száma.

rn

 A világjárvány szakaszait az Egészségügyi Világszervezet (WHO) két idõszakra - a felkészülési és a védekezési - osztja. Ezeken belül hat fázist különít el, amelyben lépésrõl lépésre ismertetik a kormányzat, a pandémia (világjárvány) felszámolása érdekében közremûködõ szervezetek, az egészségügyi és oktatási intézmények és a lakosság teendõit.

rn

A felkészülési szakasz 1-5. fázisig terjed, de a 2. fázisban van a "riasztás idõszaka", ami azt jelenti, hogy emberben még nem mutatták ki az új vírust, azonban a cirkuláló állati influenza-vírus altípus komoly megbetegedési kockázatot jelent az emberek számára.

rn

A 3. fázisban az állati influenza-vírus emberi fertõzéseket okoz, a következõ, 4. fázisban már kis gócokban jelentkeznek emberi megbetegedések is. Többek között ebben a szakaszban az Országos Tisztiorvosi Hivatal intézkedik a vírus elleni új vakcina gyártásának megkezdésérõl, valamint tájékoztatja a lakosságot a járványveszélyrõl, a védekezés módjáról és az oltóanyag-elõállítás és -ellátás rendjérõl.

rn

 Amikor az influenza fokozott intenzitással folyamatosan terjed az emberek körében, akkor lép életbe az úgynevezett 6. fázis; ezen belül a 6/c szint jelenti azt, hogy az influenza-vírus Európában is megjelent. Ekkor az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Hivatal (ÁNTSZ) megkezdi az egészségügyi dolgozók, a rendfenntartó szervek tagjai (katonaság, rendõrség) és a határállomásokon dolgozók oltását.

rn

A 6/d szint - ami szerint a vírus Magyarországon országos járványt okoz - életbe lépésénél a tiszti fõorvos korlátozhatja az oktatási intézmények és a tömeges szórakozóhelyek látgatását, illetve elkezdik a rizikócsoportok oltását és az ingyenes oltóanyag folyamatos elosztását, kiszállítását. Szükség esetén a kórházakban pótágyakat állíthatnak be és akár nyugdíjas orvosokat is behívhatnak munkára, miként önkéntes betegápolókat is alkalmaznának.

rn

Ritoók Emese, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szóvivõje szerdán az MTI-vel közölte, hogy egy esetleges világjárvány (pandémia) idejére készült terv harmadik fázisa van életben, amely azt jelenti, hogy a vírus madárról emberre terjed, de nem Magyarországon vagy Európában, hanem Délkelet-Ázsiában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!