Hírek

2009.02.06. 03:28

A munka gyümölcse

<b>Vasvár </b>- A 4600 lakost számláló hegyháti kisváros polgármestere a tavalyi esztendőt az előkészítések éveként jellemezte: több nagy költségvetésű, jelentős fejlődést hozó pályázat előkészítését végezte el az önkormányzat. A munka gyümölcse beérett: öt támogatási kérelmük közül három pozitív elbírálásban részesült.

Bajdó Bettina-Vojnovics Viktória

A belváros és épületeinek megújulása, teljes csatornahálózat, korszerű, akadálymentesített általános iskola - e lehetőségeket nyitotta meg a kisváros számára az a három pályázat, amelyek első fordulóját sikerrel vette Vasvár. Az anyagi források rendelkezésre állnak, a beruházások a tervezési, véglegesítési fázisba léptek.

- Nyertes pályázataink második fordulójának beadásához el kell végeznünk néhány kötelező gyakorlatot - kezdi a beszélgetést V. Németh Zsolt, a város polgármestere. A küszöbön álló legnagyobb beruházást a város teljes csatornahálózatának kiépítése, a hálózat teljessé tétele jelenti. A korszerű biológiai szennyvíztisztító már évekkel ezelőtt elkészült, a teljes rendszer tervezete is készen várja a megvalósítást. A KEOP kétfordulós pályázatának első körét sikerrel vette a kisváros, így tavaly mintegy 53 millió forintot nyert el a tervek véglegesítésére. A teljes beruházás összköltsége mintegy 1,7 milliárd forint. A polgármester úgy látja, a pályázat második fordulójának pozitív elbírálására jó esélye van Vasvárnak: hiszen az első fordulóban elnyert támogatás már sejteti a projekt támogatását. A pozitív elbírást követően lezajlottak az első lakossági fórumok, tájékoztatók, összesítették az igényeket. A jogszabály úgy rendelkezik, ha a tulajdonosok 67 százaléka igényli a rákötést, akkor az minden tulajdonos számára kötelezővé válik. Ezt jóval meghaladta (84 százalék) azoknak a köre, akik csatlakozni szerettek volna a rendszerhez, így megalakulhatott a víziközmű társulat is. A polgármester elmondta: ezekben a hetekben elkészül a projekt részletes megvalósíthatósági tanulmánya és a tervek szükséges módosítása is egy hónapon belül lezajlik. A szakemberek többek között azt is megvizsgálják, hogy költséghatékonyabb megoldás lenne-e, ha a tervezett kismákfai és nagymákfai külön szennyvíztisztító helyett e területeket is a bővített kapacitású vasvári tisztítórendszerre kötnék rá. A polgármester kiemelte: szeretnék ezt a beruházást felgyorsítani, ezért a feltételes közbeszerzési eljárást az elkövetkező hónapokban elindítják, ennek eredményét csak akkor hirdetik ki, ha a pályázat második fordulóját is sikerrel veszi a város.

Ugyancsak támogatásra érdemesnek ítélte a tanács az önkormányzat közoktatási infrastruktúra fejlesztésére a Nyugat-Dunántúli Regionális Operatív Program keretében benyújtott pályázatát. Első körben mintegy 200 millió forintot nyert el az önkormányzat az általános iskola felújítására, akadálymentesítésére, így mintegy 222 millió forintból újulhat meg teljesen a Kardos László Általános Iskola épülete. Az elnyert összeg lehetővé teszi a vizesblokkok felújítását, a hőszigetelést, az udvar felújítását, az udvari játékok cseréjét, a sportcsarnok teljes megújítását. A pályázathoz természetesen egy humán program is kapcsolódik, mely az oktatómunka fejlesztését célozza meg. A részletes tervezés során azonban a szakemberek számos új szakhatósági előírással találkoztak, amelyek növelhetik a költségeket, de ennek ellenére többletforrásra várhatóan nem lesz szükség a felújításánál. A tervezési munkák már e beruházás esetében is zajlanak. Míg a pályázati siker híre az általános iskolába szülinapi ajándékként érkezett, addig a kisváros városrehabilitáció-támogatási kérelmének pozitív elbírálása a karácsonyt megelőző időszakban jelentett nagy örömöt: 340 millió forintot nyert el a város a Nyugat Dunántúli Operatív Program pályázatán. - Ezekben a hetekben a tervezők, szakemberek kiválasztása zajlik, s mivel a felújítások jó része műemléki környezetben történik, ezért a tervezés megalapozásához művészettörténész bevonásával régészeti vizsgálatokat is el kell végezniük a szakembereknek - mondja V. Németh Zsolt. A templom kutatását már a 80-as években elvégezték, s annak részletes dokumentálása is megtörtént. Ezzel szemben a kolostorkertben ásatásokra van szükség, valamint a belső falfelületek kutatását is el kell végezni.

A város másik két pályázata: a Tretter-ház felújítására, valamint a kistérségi járóbetegközpont kialakítására benyújtott támogatási kérelme nem részesült pozitív elbírásában. V. Németh Zsolt elmondta, hogy nem tettek le e projektek megvalósításáról sem, keresik a pályázati lehetőségeket.A jövő: megújuló beváros és általános iskola, teljes és korszerű csatornahálózat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!