Hírek

2014.01.24. 11:10

A natúrparkoké a jövő

Básthy Bélát, Kőszeg alpolgármesterét két éve, 2011 decemberében Békéscsabán választották meg a Magyar Natúrpark Szövetség elnökévé. Szombaton Tatán tisztújító közgyűlése lesz a szövetségnek.

Némethy Mária

- Mi a mérlege az eltelt két esztendőnek? Erről is kérdeztük Básthy Bélát.

- A kőszegi cserkészcsapatot vezette éveken át, s a cserkészekről köztudott, hogy lelkes természetjárók. Ez volt az alapja a szövetségi elnöki jelölésének? Vagy az is latba esett, hogy az első magyar natúrpark Kőszegen alakult meg osztrák ötletre és mintára?

- Az elnökség nyilván mindig jelölés, és vállalás dolga. 2011 őszén több natúrparki vezetővel, politikusokkal és az illetékes minisztériummal is egyeztettünk, mielőtt szorosabbra fűztük együttműködésünket a 2005 őszén alapított, de később kissé kifáradt szövetségben. Reméltük, hogy összefogva a natúrparkok, így a kőszegi Írottkő Natúrpark számára is szabályozottabb viszonyokat, több lehetőséget tudunk kiharcolni. Mikor felmerült, hogy én legyek az új elnök, az Írottkő Natúrpark melletti elkötelezettség volt a fő motivációm, de valóban eszembe jutott Baden-Powell, a cserkészet alapítójának mondata is: Hajtsd a csónakod magad!

- Az tudható, hogy a nemzeti park, a tájvédelmi körzet és a természetvédelmi terület mellett a természeti és kultúrtörténeti értékek megőrzésének negyedik szervezeti formája. Miben tér el tőlük?

- A natúrpark alulról jövő kezdeményezés, melynek feladata elsősorban nem a védelem, hanem a hasznosítás, a vidékfejlesztés. A minisztérium nem létrehozza, hanem a címadományozással elismeri a natúrparkot. Alapgondolatunk, hogy értékeinket nem az emberektől, hanem az emberekkel együtt kell megőrizni a jövő nemzedékeknek. Azt állítjuk, hogy vannak olyan térségek, melyekben ezek az értékek a gazdaság- és vidékfejlesztés középpontjába állíthatók, ezekre építve tudnak egyedi, versenyképes kínálatot létrehozni: a természet, a táj, a hely értékeire épülő termékeket, turizmust, az autentikusság élményét. A lakosság szempontjából pedig egy sokkal erősebb azonosulást, értéktudatosságot, aminek eredményeként védi ezeket az értékeket.

- 1956-ban a hajdani Nyugat-Németország területén Alfred Toepfer kezdeményezte az első natúrparkok létrejöttét. Hol tart ez a folyamat ma Európában? Tőlünk keletre is léteznek natúrparkok?

- A natúrparkok szabályozása Európában nem egységes. 2013. áprilisában a Német Natúrpark Szövetség 50 éves jubileumi rendezvényén a német, svájci, osztrák, szlovén, luxemburgi és francia szövetség vezetőjével együtt írhattam alá Berlin közelében az Európai Natúrpark Nyilatkozatot. A nyilatkozat aláírói módszertanukban is próbálnak közelíteni egymáshoz. Itt jutottam hozzá egy 2004-ben készült felméréshez az európai natúrparkokról. A kérdőívet 21 állam töltötte ki. A válaszokból sok ország, és főleg a keletiek esetében kiolvasható, hogy nem önálló jogi személyiségű vidékfejlesztő szervezetekről, hanem állami, a tájvédelmi körzetekhez hasonló természetvédelmi szervekről van szó.

Básthy Béla két éve a Magyar Natúrpark Szövetség elnöke. Szombaton Tatán várhatóan újraválasztják

- Mérleget kérnék arról, milyen állapotban volt a szövetség két éve és milyenben van most? Mik voltak a céljai?

- Két éve a szövetség csak jogilag létezett. Az elnökséggel három kiemelt célt fogalmaztunk meg: legyünk láthatók, legyünk aktív kapcsolatban, és legyünk a vidékfejlesztés elfogadott szereplői. Azóta sokat foglalkozott velünk a sajtó, tagjainkkal öt közgyűlést és több mint tíz műhelyfoglalkozást tartottunk, részt vettünk és bemutatkoztunk nemzetközi és hazai rendezvényeken. Együttműködési megállapodást írtunk alá a Vidékfejlesztési Minisztériummal és intézményeivel, valamint több hazai és európai partnerünkkel. Több pályázatot is előkészítettünk, van köztük már nyertes is, melyből közös kiadványunkat készítjük el.

- Azt olvastam, hogy készül a natúrparki törvény. Milyen jövő áll a natúrparkok előtt ma Magyarországon?

- A magyar natúrpark koncepció címadományozásra és felülvizsgálatra vonatkozó javaslata elkészült, a minisztérium asztalán van. A tárgyban, ha külön törvény nem is, de rendeletalkotás várható, és valószínűleg a természetvédelmi törvény módosítására is sor kerül. A koncepcióalkotás az idén a fejlesztési lehetőségek feltárásával folytatódik. Célunk, hogy a 2014-2020-as időszak fejlesztési dokumentumaiban az államilag elismert natúrparkok támogatandó szervezetekként jelenjenek meg, és erős, jól működő natúrparkok hálózata jöjjön létre Magyarországon.

Nyugat-Németországból indult

A természetvédő és a vállalkozó Alfred Toepfer (1894-1993, Hamburg) 1956-ban a Nemzeti Park Bonnban tartott ülésén vetette fel a szövetségi államokkal együtt a Központi Természetvédelmi- és Tájgazdálkodási Hivatal, valamint további intézmények által kifejlesztett program létrehozását. Kezdetben 25 természetvédelmi parkot terveztek kialakítani Nyugat-Németország területén. Az akkori szövetségi elnök, Theodor Heuss és a szövetségi mezőgazdasági miniszter, Heinrich Lübke is támogatta az elképzelést. A cél az volt, hogy öt százalékát a szövetségi köztársaságnak meg kellene kímélni a jelentősebb károktól.

Írottkő: kiváló natúrpark

Némethy Mária

Jelenleg Magyarországon hét miniszteri oklevéllel rendelkező natúrpark működik: az Írottkő, a Vértesi, a Cserhát, a Pannontáj-Sokoró, a Szatmár-Beregi, a Hét Patak Gyöngye és a Gerecse. Ezek elkészítettek egy komoly, sok oldalas tanulmányt a helyi értékekről, elképzeléseikről, működésükről, ezt a minisztériumban jóvá is hagyták. Rajtuk kívül van az országban kilenc olyan natúrpark, amelyik ezt nem végezte el. Minisztériumi elismeréssel nem rendelkező natúrparkok: a Soproni-hegység, az Őrség Vendvidék, az Ipolymente-Börzsöny, a Körösök Völgye, a Kerka-Mente, a Nagy-Milic és a Ráckevei Kis-Duna Natúrpark.

A Magyarország jövőjéről szóló fejlesztési stratégiában szerepelnek a natúrparkok. De úgy néz ki, hogy csak a miniszteri elismeréssel működők kerülnek majd helyzetbe. A cél ugyanis az, hogy a natúrparki cím minőséget jelentsen, elismertséget, s azok, akik ezért megdolgoznak, részt vehessenek kimondottan az ő számukra kiírt vidékfejlesztési pályázatokon. Nem kétséges: az ország első natúrparkja, az Írottkő Natúrpark kilátásai nagyszerűek.. Nemcsak azért, mert 2009-ben „Magyarország legjobban fejlődő ökoturisztikai desztinációja" címet nyert az Írottkő Natúrpark-ért Egyesület, majd nyertes térségként részt vehetett Brüsszelben az Európai Turizmus Fórumon, ahol képviselői az európai társaival együtt átvehette a ,,Kiváló Európai Desztináció" díjat.Főként azért van jó esélye ennek a natúrparknak, mert fennállása óta állandóan fejlődik. Szervezi a turizmust, rengeteget tesz az idegenforgalomért, a terület helyi értékeinek megismertetéséért. Valóban kiváló natúrpark az Írottkő!.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!