Hírek

2009.09.15. 15:14

A nemesbikki kutyatámadás furcsaságai: a vádlott testével védte az áldozatot

Miskolc - Október 8-án a helyszínen folytatódik a nemesbikki halálos kutyatámadásként ismert bűnügy tárgyalása - erről döntött kedden Miskolcon a Borsod megyei bíróság.

MTI

A Szabó József vezette bírói testület döntése szerint azért van szükség a helyszíni tárgyalás megtartására, hogy felmérjék a tanúvallomásokban szereplő távolságokat, megismerjék a helyszín adottságait és pontosítsanak néhány tanúvallomást, amelyekben ellenmondások szerepelnek.

A keddi tárgyalási napon további három tanút hallgatott meg a megyei bíróság, akik a vádlott személyéről, egyéniségéről nyilatkoztak. Elmondásuk szerint elképzelhetetlennek tartják azt, hogy az idős férfi ráuszította volna a kutyákat a helyi futballpályán játszó gyerekekre.
   
Mindhárman azt mondták: nem tudják pontosan hány kutyája volt a vádlottnak, de az ebek sosem támadtak az ott közlekedőkre, pedig a közelben egy működő szeszfőzde található, ahová idegenek járnak és az állatok ennek ellenére sosem vettek róluk tudomást. A vádlottat valamennyien állatbarátnak tartották, aki szereti a gyereket és nem képes ilyen magatartásra.
   
A bíróság kikérte egy szakértő véleményét is, aki felsorolta a kutyák támadásának lehetséges okait. Mint mondta, ő is megszemlélte az ebeket, de azok - mivel a tragédia után elszállították valamennyit a tiszalúci gyepmesteri telepre - az új, idegen környezetben inkább félelmet mutattak.
   
A szakember hangsúlyozta: a falkában lévő kutya (kutyák) sokkal bátrabb, a menekülő futás, vagy az állat "piszkálása" pedig kiválthat támadási reakciót. Akkor is támadólag léphetnek fel, ha valaki közel merészkedik territóriumukhoz, védett területükhöz.
   
A tárgyaláson elhangzott: a házat körülvevő kerítés hiányossága miatt a kutyák szabadon kimehettek a portáról. A vádlott a büntetőper közben több esetben azt mondta: a kutyák nem az ő tulajdonát képezték, a szóban forgó állatok kóbor ebek voltak. 
   
A Borsod megyei Nemesbikken tavaly május elején kutyák támadtak meg egy hét és féléves kisfiút, aki a súlyos sérülések következtében a helyszínen meghalt. A gyerek társaival játszott a település határában lévő futballpályán, amikor a közelben lakó férfi az általa tartott 13 kutyát - a nyomozás adatai szerint - a gyerekekre uszította, akik megpróbáltak elmenekülni.
   
Az 5 és 15 év közötti fiúk egyikét - egy hét és féléves kisfiút - azonban a kutyák beérték és olyan súlyosan megsebesítették, hogy a gyermek a mentők kiérkezése előtt meghalt. A kisfiút a közelben lévő édesanyja menekítette ki az ebek szorításából, a kutyák így őt is bántották, az asszony nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.
   
Az adatok szerint a tragédia idején kilenc gyerek játszott a futballpályán, a támadás közben már a vádlott is próbálta megfékezni az állatokat, ráfeküdt a hét és féléves kisfiúra, hogy testével védje a harapásoktól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!