Hírek

2009.09.02. 02:28

A nép úgy döntött, nyíljon meg a határ

Zsira - Hétfő óta már nem büntetik azokat a magyarokat, akik Zsira felől behajtanak Lutzmannsburgba: az üdülőfalu lakosai vasárnap népszavazáson döntöttek a határ átjárhatóságáról.

Peltzer Géza

A két település között tegnap még kint volt a figyelmeztető kiírás, miszerint tilos a behajtás a nem helyi lakosok számára, de mivel a vasárnapi érvényes népszavazáson a megjelentek hatvan százaléka úgy döntött, hogy mindkét irányból át lehessen hajtani a határon személygépkocsival, ezt a jövőben már nem büntetik. Zsira polgármestere, Dorogi Árpád az ügy hátteréről elmondta, nem érti, miért kellett népszavazást kiírni az ügyben, elég lett volna egy testületi döntés az osztrák oldalon. A dolog hátterében politikai érdekeket sejt. Úgy tudja, komoly kampány folyt a referendum megtartása előtt a burgenlandi faluban. Egyes politikai erők azt szerették volna, ha a népszavazás végül arról dönt, hogy ne engedjék be a magyarokat a településre. A feltett kérdés is csupán arra irányult, hogy megnyissák-e a gépkocsiforgalom előtt mindkét irányban a határt, nem pedig a valódi problémáról, a két település által közösen megépítendő elkerülő útról. Az utóbbi variációra nyilván könnyebben bólintottak volna az osztrákok. Érthetőnek tartja, hogy féltik az üdülőövezet csendjét az átmenő forgalomtól a helyiek. De, mint mondta, az osztrákokkal egyeztetve már engedélyeztetés alatt van egy közös elkerülő út terve, és ehhez jó alap a vasárnapi érvényes és eredményes referendum.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!