Hírek

2014.11.15. 14:28

A papíralapú tankönyvektől a digitális tananyagok felé - Új munkamódszerek a pedagógiában

Szombathely - Tizenöt-húsz év, mire átáll a tanítás-tanulás a papíralapú tankönyvekről a digitális tananyagokra - ezt a folyamatot hivatott levezényelni az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI), amelynek főigazgatójával, dr. Kaposi Józseffel beszélgettünk.

Merklin Tímea

Dr. Kaposi József a NYME Savaria Egyetemi Központ Regionális Pedagógiai Kutató és Szolgáltató Központ meghívására érkezett Szombathelyre, hogy tanulmányozza, milyen fejlesztések állnak rendelkezésre itt a pedagógusok támogatására.

- De hogyan támogatja a pedagógusokat az OFI?

- A gyermekek érdeklődésének megfelelően alakítjuk a tankönyvfejlesztéseinket, kiegészítve azokat digitális tankönyvcsomagokkal. Több mint 1500 iskola és közel 1200 pedagógus vesz részt ebben a programban, akikkel részletes visszajelzések alapján kötöttünk megállapodást. A program előnye, hogy a tanárok részt vesznek a fejlesztési folyamatokban, és hogy csoportban, hálózatban dolgoznak. Minden egyes tankönyvet 50 pedagógus dolgoz fel célzott módszertani fejlesztés révén, így egyszerre valósul meg egy szakmai-módszertani fejlesztés és egy újfajta munkakultúra. A fejlesztés és a gyakorlati kipróbálás nem válik ketté, amelynek köszönhetően egyszerre lesz jobb a tankönyv és szakmailag is „felfrissül" a pedagógus.

Az OFI a szaktanácsadói hálózat kiépítésével is segít a pedagógusoknak, ezen belül is a tantárgygondozói rendszer központba állításával. A szaktanácsadó a saját iskolájában dolgozik, de az OFI bízza meg. A szaktanácsadó tükröt tart a pedagógus elé, hogy lássa magát, miben kell előrelépnie, meghagyva azt a lehetőséget, hogy "minden ember a saját maga legjobb szakértője". Vagyis a szaktanácsadó és a pedagógus egyenrangú ebben a folyamatban. Egy tapasztalt, felkészült kolléga megnéz néhány órát, hogyan lehetne eredményesebben dolgozni.

Dr. Kaposi József. Fotó: Merklin Tímea

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet alá került 2014. október 1-jétől a tankönyvkiadás, a három nagy kiadó: a Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó (az egykori Nemzeti Tankönyvkiadó), az Apáczai Kiadó, illetve maga az OFI is bekerült a tankönyvpiacra a kísérleti tankönyvekkel.

- Mi ennek az előnye?

- 2015-ben a projektekkel együtt 15 milliárdos költségvetéssel fog dolgozni az OFI. Ez lesz a legnagyobb tankönyvkiadó, az államé lesz a tankönyvpiac háromnegyede. Egy helyre kerül a tankönyvkészítés, a kiadás és a kipróbálás, valamint a tanártovábbképzés (amelyhez hozzárendelődik a tanácsadás) és a mentorálás is. A "fejlesszünk együtt" egy európai uniós trend, amelyet mi is igyekszünk követni. A pedagógusok tehát nemcsak megkapják az új könyveket, hanem a fejlesztésükben is részt vesznek.

- Mely Vas megyei intézmények vesznek részt a tankönyv-fejlesztésben?

- Vas megyében több iskolában is vannak partneriskoláink, amelyekben a pedagógusok szorosan együttműködnek a tananyagfejlesztőkkel.

Ezek az iskolák az alábbi felsorolásban szerepelnek:

Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium - Szombathely

Jurisich Miklós Gimnázium és Kollégium - Kőszeg

Celldömölki Városi Általános Iskola - Celldömölk

Körmendi Somogyi Béla Általános Iskola - Körmend

Celldömölki Városi Általános Iskola Széchenyi utca 15. sz. alatti telephelye - Celldömölk

Rázsó Imre Szakközépiskola és Szakiskola - Körmend

Körmendi Kölcsey Ferenc Gimnázium - Körmend

Jurisich Miklós Gimnázium és Kollégium - Kőszeg

Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium - Szombathely

Szombathelyi Élelmiszeripari és Földmérési Szakképző Iskola és Kollégium - Szombathely

Vas megyében ezenfelül további 45 iskolában használják az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet taneszközeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!