Hírek

2014.11.14. 16:50

A piros lámpa nem hiába tilos lámpa!

Horvátnádalja - AZ elmúlt két évben nyolc baleset történt az útszakaszon, ebből három végződött halállal.

Lisztmayer Zsófia

Csütörtökön egy osztrák nő személygépkocsijával a vasúti átjárót biztosító fényjelző készülék tilos jelzése ellenére hajtott a sínekre, ahol egy Körmend felől érkező személyvonattal ütközött, mely több száz méteren keresztül tolta maga előtt a járművet. A baleset következtében a személygépkocsi 60 éves vezetője a helyszínen életét vesztette.

A bátrabb, vagy inkább meggondolatlanabb sofőrök nem feltétlenül riadnak meg, ha piros lámpát látnak. A következményekkel pedig tisztában kell lenniük: a saját életükön kívül másokét is veszélyeztetik. A Horvátnádalján történt baleset pedig azon tragédiák közé sorolható, melyekből tanulni kellene. Nem hiába vannak ugyanis a közlekedési szabályok, be nem tartásukkal nem csak a pénzbüntetés lehetőségét kockáztatják, hanem sokkal többet annál.

A csütörtöki balesetben életét vesztő nőnek esélye sem volt (Fotó: Szendi Péter)

Egy nevét nem vállaló helyi lakos szerint a legtöbben nem tartják be a közlekedési szabályokat, ezért történik sok baleset az említett útszakaszon.

- Hiába tábláznak, mert bármit csinálhatnak, a legtöbben úgysem tartják be a szabályokat. Szerintem, ha félsorompót szerelnének fel, akkor azt is kikerülnék a szabálytalankodók. Mindenesetre figyelemfelkeltő hatása mindenképpen lenne, talán kevesebben merészkednének rá akkor a vasúti átjáróra. A házunkból teljesen rálátni az átjáróra, és számtalanszor látom a piros jelzésen áthajtó sofőröket. Ennél az útszakasznál nem az a kérdés, hogy lesz-e baleset, hanem az, hogy mikor lesz a következő. Alig tudják bevenni a kanyart néhányan, annyira felelőtlenül vezetnek. Egy sorompó mozgása szerintem pszichikai hatással lenne a sofőrökre. Sokakat megállítana, és talán nem történne ennyi szerencsétlenség. Tudom, hogy anyagi vonzata is lenne egy sorompó kihelyezésének, de nem lehet mindent arra fogni, hogy sok pénzbe kerül.

Két évvel ezelőtt szintén külföldi állampolgárok szenvedtek halálos autóbalesetet ezen az útvonalon

Az átjáró közelében élő férfi szerint sokszor bebizonyosodott már, hogy ennél a kereszteződésnél valami nem stimmel.

- Ezt az utat nem nemzetközi forgalom áthaladására tervezték. Mióta megnyitották a határátkelőt, nagyon sok osztrák állampolgár is használja az utat. A kereszteződés előtti tábla valóban megtévesztő: az szerepel rajta, hogy jobbra kanyarodva tudnak Ausztriába eljutni. Mivel a főúton 90 km/h-val közlekedhetnek, gyorsan fékezni kezdenek a táblánál, ez pedig nem feltétlenül elég ahhoz, hogy a vasúti átjáró előtt meg tudjanak állni. Abban biztos vagyok, hogy nem ez volt az utolsó eset, amikor életek kerültek veszélybe a megtévesztő jelzéseknek, és a vezetők figyelmetlenségnek köszönhetően - tette hozzá a helyi lakos.

Kapcsolódó cikk:

Szörnyethalt a sofőr - vonattal ütközött az autó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!