Hírek

2013.05.07. 15:35

A polgármester platánja

Immár a mindenkori polgármesternek is van "saját" fája Sárváron: a várparkban május elsején elültetett platán alatt egy pad is lesz majd. Május első napján a civilek mellett óvodások, iskolások és a múzeum munkatársai is állítottak májusfát.

Nagy Ildikó

A  sárvári várparkban több öreg, százévesnél is idősebb platánfa állt. Az egyik a télen "adta meg magát", magától kidőlt. 

- Amikor közelebbről szemügyre vettük, láttuk, hogy a belseje teljesen el volt korhadva. Ezután kerestük meg a városunkban működő  Erdészeti Tudományos Intézet főigazgatóját, akitől azt kértük, hogy vizsgálják meg a parkban álló többi platánt is - meséli Kondora István polgármester.

És mivel a nyolcoldalas tanulmányban olvasható "diagnózis" nem volt megnyugtató - a fák balesetveszélyesek voltak -, ki kellett vágni a további  két platánt is. (Egy másik, a zeneiskola oldalán lévő platán pedig szintén magától dőlt ki, annak a helyére a Nádasdy iskola diákjai már ültettek is egy újat.)Közben megszületett az ötlet: legyen egy fa a várparkban, ami a mindenkori polgármesteré. A polgármester fája pedig - várparki elődeire való tekintettel - egy platán lett, amit május elsején ültettek el.

A mindenkori polgármester fájának elültetésénél Kondora István mellett ovisok, iskolások is segédkeztek (Fotó: Benkő Sándor)

- Úgy tervezzük, hogy a mindenkori polgármester fája alá idővel egy pad is kerül majd - mondja Kondora István, aki felelősséget érez a fa iránt: mint mondja, munkába menet minden reggel vet rá néhány pillantást, és ha kell, meg is öntözi.

Május elsején egyébként több "fával" is gazdagodott a várpark, hiszen  a hagyományt követve az idén is állítottak májusfát. Nem is egyet, hanem mindjárt ötöt. A civilek mellett ugyanis az idén a  sárvári óvodák, a Nádasdy iskola harmadik osztályos tanulói, valamint a Nádasdy Ferenc Múzeum munkatársai is állítottak májusfát.

Május első napján egyébként - ugyancsak a hagyományokat követve - zenés ébresztővel örvendeztették meg a város lakóit. A helyi koncertfúvószenekar lelkes tagjai egy kamionon ülve muzsikáltak, és derítették jókedvre a város polgárait, valamint a városban pihenő, gyógyuló vendégeket. 


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!