Hírek

2016.10.18. 12:55

A reformáció jubileuma jegyében: Vas megyei Dávid Ferenc-szobor került Dévára

Szombathely, Déva – Dávid Ferenc az Erdélyi Unitárius Egyház megalapítója és első püspöke volt. Szombathelyi szervezet munkája nyomán toronyi művész készített szobrot az egyházalapítóról, baráti segítség jegyében a jánosházi polgármester szállította a leendő helyére. Novemberben avatják majd fel.

Bakos Ágnes

Rendszeresen, minden évben részt vesz határon túli „magyar akciókban” a szombathelyi Apáczai Csere János Alapítvány – így fogalmazott az elnök, Kovács Jenő.

– Vagy egy emlékmű vagy egy templom felújításában dolgoztunk, most pedig egy szobor szállításában – mondta. Nem csak szállításról van szó: Joó László toronyi művész készítette el az egyházalapító Dávid Ferenc szobrát, az egyetlen hitelesnek elismert portréról mintázva. Az apropó az, hogy jövőre lesz a reformáció kezdetének ötszáz éves jubileuma. A másik apropó pedig a régi kapcsolat: – Vas megye testvérmegyéje Hunyad megye, mi pedig továbbra is fontosnak tartjuk a magyar-magyar kapcsolatok erősítését – mondta Kovács Jenő, akinek személyes kapcsolata van már 23 éve a térséggel.

1579-ben a dévai várban halt meg Dávid Ferenc, de most ott felújítások zajlanak, oda nem vihettük – részletezte a szobor útját az elnök. Egyeztettek Koppándi-Benczédi Zoltán unitárius lelkésszel: így az unitárius imaház parókiaudvarára kerül a szobo

Az alkotás szállítása egy baráti beszélgetés nyomán oldódott meg: nem volt még anyagi forrás, megfelelő jármű a szobor Dévára juttatására, amikor említette a tervet Kovács Jenő Kiss Andrásnak, Jánosháza polgármesterének. Ő felajánlotta, hogy kiviszi a szobrot Dévára – és meg is tették.

Azt még le kell alapozni, persze az alapozási tervet és vasalatokat is vittük. Most folynak a telepítési munkák, aztán november 5-én lesz az avató – árulta el Kovács Jenő.

November 5-én minden évben találkoznak unitáriusok Déván: jönnek Amerikából, Hollandiából, Magyarországról. Idén Vas megyei közreműködéssel szoboravatással telik majd az ünnep.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!