Hírek

2015.10.14. 15:34

A rendőrség nem árulja el, de mi tudjuk, hol lesznek fix traffipaxok

Megyei körkép – Mindent látni fognak a fix telepítésű traffipaxok, amelyekből pontosan annyi van, ahány nap az évben: 365. A tervek szerint 132 helyen találkozhatunk majd velük, az azonban egyelőre titok, hogy hol. Mi azért négyet találtunk a megyében.

Budai Dávid

Kíváncsiak voltunk, Vas megyében kell-e már tartani a fix traffipaxoktól az utakon, ezért megkérdeztük az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Kommunikációs Szolgálatát. Azt a választ kaptuk, hogy egyelőre fix telepítésű Komplex Közlekedési Ellenőrzési Pont (KKEP) nem működik még az országban, így Vas megyében sem. Érkezésükre azonban fel kell készülnünk, ugyanis a 365 fix telepítésű eszközből a tervek szerint 132 magyarországi közúti helyszínre jut. Sajnos arra nem kaptunk választ, hogy Vas megyébe hány ilyen berendezés jut. Azt sem tudni egyelőre, hogy hol tervezik a telepítésüket, mivel jelenleg is zajlanak a fix telepítésű KKEP-k kihelyezésnek műszaki munkálatai és az ellenőrzési pontok tesztelése is folyamatban van, így azokról, mint megtudtuk, nem közölhetnek részleteket.

Néhány helyen azonban gyanús kamerák jelentek meg. Nem hivatalos információink szerint a Rumi úti elkerülőnél és a vasszécsenyi iskolánál már tesztelik a fix traffikat, valamint a 87-esen Gencsapáti térségében és a 89-esen Torony magasságában is láthatóak már a fix traffipaxok. Így ezeken a helyeken jó lesz vigyázni a jövőben. Jó hír viszont, hogy az éles üzemeltetés megkezdésének időpontjáról és a fix traffipaxok listájáról a rendőrség a honlapján fog tájékoztatást adni, ha eljön az idő. Addig is, amíg megjelenik a hivatalos lista, elmondjuk, mire lesznek képesek a fix traffipaxok. Mivel gyakorlatilag mindenre, ezért a legkisebb hibát sem éri meg majd elkövetni. A sebességmérést – feltételezzük – mindenki kitalálta, ezenkívül akkor is fájhat a feje, ha nem kötötte be a biztonsági övet, ha bement egy behajtani tilos táblánál, ha balra fordult ott, ahol csak jobbra lehet, ha átment a piroson vagy ráhajtott a záróvonalra. Figyeli a rendszer, hogy a sofőr hogyan megy át a síneken, száguldozik-e a leállósávban vagy használja-e a buszok számára fenntartott sávot. A szupertraffipax felismeri a rendszámot, sőt ha kell, számolja a forgalmat, jelez, ha torlódás van és akkor is, ha veszélyes árut szállító jármű közeledik. Bár nyilvánvalónak tűnik, csak a rend kedvéért mondjuk el, hogy a készített felvételt a mindent látó traffipax azonnal továbbítja majd a központba.

Addig is jól teszik az autósok, ha betartják a szabályokat, mivel a számos hagyományos traffipax mellett, ne feledje, hogy a megyében hét szupertraffipax már üzembe állt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!