Hírek

2013.04.04. 17:53

A roma kultúra napja

Nem sokan, de összegyűltek romák csütörtökön délután a szombathelyi művelődési központban.

Némethy Mária

Tánccal, zenével, képekkel, szavakkal mutatták be a roma kultúrát. 

A  saját államisággal nem rendelkező cigányság esetében a társadalmi ünnepek hasonló szerepet töltenek be, mint nálunk, magyaroknál  az állami, illetve nemzeti ünnepek. Ilyen számukra április 8-a, a roma világnap.  1971. április 8-án ült össze az I. Roma Világkongresszus. A különböző cigány népcsoportokat képviselő jelenlévők elhatározták, hogy a jövőben folyamatosan együttműködnek.  Az esemény tiszteletére az Egyesült Nemzetek Szervezete a roma kultúra világnapjává nyilvánította április 8-át, a cigányság pedig legfontosabb "nemzeti" ünnepként tartja számon.

 

 



Minderről csütörtökön Szombathelyen, a roma kultúra napján beszélt annak főszervezője, Ferkovics József  grafikusművész.  - Három éve Budapestről költöztünk ide a párommal, s azt tapasztaltam, milyen nagy mértékű itt az asszimiláció. Azzal a helyzettel szembesültem, hogy a többségi társadalom tagjai sokkal jobban ismerik a roma kultúra nagyszerű képviselőit, például a kiváló dzsesszzenészeket, mint ők. Ekkor döntöttem el, hogy össze kell fogni a romákat, meg kell nekik mutatni azokat az értékeket, amelyekre büszkék lehetnének. Így rendeztük meg három éve először a roma kultúra napját. Tavaly nem sikerült, nem volt rá pénz, de az idén újra kaptunk támogatást.

 

 



A Vas Megyei Területi Roma Nemzetiségi Önkormányzattal az élen a Megyei Művelődési és Ifjúsági Központban csütörtökön délután rendezték meg a kulturális nap megnyitóját. A programokban szerepelt író-olvasó találkozó Orsós Imrével, roma művészek kiállítása, a Toronyi Rajkó Roma Táncegyüttes és Tim Tom roma zenész fellépése. A Képzőművészeti Egyetemet végzett Bogdán József Amigó és Kállai Henrik képeit április 12-éig lehet megtekinteni. 


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!