Hírek

2006.05.23. 12:05

A román kormányfõ cáfolja, hogy importbaromfi okozta a járványt

Bukarest (MTI) - A román hírszerzõ hivatal (SRI) madárinfluenzával kapcsolatos jelentésében nincs egyértelmû bizonyíték arra, hogy Magyarországról és Szlovákiából származó baromfiimport okozta volna a romániai madárinfluenza-járványt - jelentette ki kedden Calin Popescu Tariceanu román kormányfõ.

Mórocz Zsolt

"Elolvastam a jelentést és elmondhatom, semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy ez a jelentésben említett import okozta volna a madárinfluenza-járványt" - mondta a kormányfõ, aki közölte: az országos állategészségügyi hatóság és a földmûvelésügyi minisztérium vizsgálatot indított a járvány vírusa eredetének kiderítésére.

A kormányfõi kijelentést követõ órákban Gheorghe Flutur, a román agrártárca vezetõje sajtótájékoztatóján közölte: indítványozta az SRI-jelentés titkosításának feloldását. Mint elmondta, kedd délután két órától a jelentés olvasható lesz a román hírszerzõ szolgálat (SRI) honlapján.

Román hírforrások hétfõ késõ esti közlése szerint a román államfõ, Traian Basescu elnök kérésére készült SRI-jelentés egyik állítása szerint a májusi romániai madárinfluenza-járvány úgy "keletkezhetett", hogy a Brassó megyei Feketehalom két baromfitelepe Magyarországról és Szlovákiából beteg pulykacsibéket importált.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!