Hírek

2014.09.11. 15:40

A sok csapadék miatt ismét megáradhat hétvégére a Rába és a Mura

Ismét megáradhat a Rába és a Mura. Az árhullámot hétvégére várják a vízügyi szakemberek.

Farkas Eszter

Egy hosszan elnyúló, hullámzó frontrendszer határozza meg a Kárpát-medence időjárását. A csütörtök reggeli meteorológiai előrejelzések szerint folytatódik az erősen felhős vagy borult idő, jelentős mennyiségű csapadékkal. A csapadéktevékenység intenzívebbé válása az esti óráktól várható.

A meteorológusok előrejelzése szerint péntek reggelig a Rába teljes vízgyűjtőjére területi átlagban 15-20 mm csapadék valószínű. A felső részre esnek a kisebb mennyiségek, a középső és alsó részre valószínűsítik a nagyobbakat. Pénteken közel azonos területi eloszlásban és intenzitással további 15-25 mm-t prognosztizálnak. Szombaton a hajnali óráktól intenzív csapadék valószínű. Az időjárási helyzet rendkívül labilis, változékony, így a mennyiségi előrejelzések területi megoszlása is elég bizonytalan.

Szerdán a Rába ausztriai vízgyűjtőjére területi átlagban 5 mm körüli mennyiségek estek, a magyar részre számottevő eső nem hullott - tájékoztatott Szimandel Dezső, a Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság központi védelemvezető-helyettese.

Kiemelte: az elmúlt időszakban árhullámok vonultak le a vízfolyásainkon. Jelenleg a mederteltségek magasabbak az ilyenkor szokásosnál, a vízgyűjtők talaja is rendkívül telített állapotban van.  Így a kisebb mennyiségű csapadékokra is érzékenyebben reagálnak a vízfolyások. Ha a meteorológiai előrejelzések beigazolódnak csütörtök éjjelig jelentősebb árhullámok még nem alakulnak ki a vízfolyásokban, csupán kisebb vízszintnövekedések várhatóak. Pénteken, illetve szombaton azonban (ha a csapadék előrejelzések helyesnek bizonyulnak) jelentősebb árhullámok is kialakulhatnak a leesett eső mennyiségének, kiterjedésének és intenzitásának függvényében. Eszerint a Rábán és a Murán ismét fokozat feletti vízszintekre lehet számítani a hétvégére.

Amennyiben a Marcal vízgyűjtőjére összességében leesik az előre jelzett nagy mennyiségű csapadék, akkor újabb jelentős vízszintemelkedésekre és völgyi elöntésekre lehet számítani a hétvégére a folyó felső szakaszán.

A vízügyi igazgatóság ügyeletet tart. Hidrológusok folyamatosan kapcsolatban állnak az Országos Meteorológiai Szolgálattal és a külföldi vízügyi szakemberekkel.

Csütörtök délelőtt egyébként megkezdte munkáját az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT), és elkészült a terv a vízügyi szakemberek átcsoportosításáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!