Hírek

2013.01.25. 13:01

A szaléziak száz éve

Szombathely - Szombathelynek sok köze van a szalézi rendhez, amely szombaton kezdi magyarországi megtelepedésének 100. évfordulóját ünnepelni. Itt jelentek meg 1900-ban az első szaléziak, a rendnek tanoncotthona épült. Ma három rendtárs foglalkozik fiatalokkal.

Némethy Mária

A szalézi rend magyarországi letelepedésének centenáriumi évének ünnepélyes megnyitása szombaton lesz Budapesten, a Szent István bazilikában. Az ünnepi szentmisét Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, a centenáriumi év fővédnöke celebrálja, majd reprezentatív kiállítás nyílik a budai várban a rend 100 évéről. Szombathelyről a szaléziak busznyi hívővel vesznek részt az ünnepségen.

- Szombathelyen 1929-ben telepedtek le a szaléziak báró Ambrózy Teréz és dr. Vass József népjóléti miniszter jóvoltából, az első plébános Koller József atya lett - eleveníti fel a rend itteni történetét a szaléziak igazgató-plébánosa, P. Csány Péter SDB.
Báró Ambrózy Teréz kezdeményezésére akkor kezdett el működni a kollégium és oratórium, amely tanoncoknak adott szállást, nevelést. A szaléziak színháztermében idővel rendszeressé váltak az operaestek, a színielőadások. Mindez sokakat vonzott, mozgalmas ifjúsági élet folyt.

Fotó: Kiss Teodóra

- Az ókeresztény bazilikák stílusában épült templomunkat 1938-ban szentelték fel Szent Quirinus püspök és vértanú tiszteletére folytatja az igazgató-plébános. A feloszlatás után ezt a házat kapták először vissza a szaléziak 1989-ben. Ma oratórium és plébánia működik itt, sok az ifjúsági program. Hétvégenként és a nyári szünetben gyerekekkel, fiatalokkal népesül be az udvar, gyakran tartunk különféle sportrendezvényeket is. Legfontosabb számunkra a rendünk megalapítójának, Don Bosconak a szellemében, hogy tisztességes állampolgárokat neveljünk az államnak, és jó keresztényeket a mennynek, és hogy a szegény sorban élő fiataloknak reményt, hitet adjunk, sugározzunk.

Pénteken és szombaton 16-20 óra között, vasárnap 15-19 óra között rendeznek foglalkozásokat, legutóbb hóembert is építettek. Péntekenként lacikonyhájuk van, azaz együtt főznek, majd esznek, a következő pénteken kézműves foglalkozást tartanak. Nagyon közkedvelt az asztaliteniszezés. Úgy 20-30 fiatal gyűlik össze náluk ezeken a hétvégi alkalmakon.

Fotó: Kiss Teodóra

Magyarországon Kazincbarcikán a legerőteljesebb a fiatalok felkarolása, ott van a rend pasztorális fellegvára. Iskolájuk működik 800 fiatallal.

Hogyan ünneplik Szombathelyen a szaléziak megtelepedésének centenáriumát?

Május közepén először ide érkezik majd Szlovéniából a rend alapítójának, Don Bosconak az ereklyéje, P. Csány Péter látta Torinóban az életnagyságú üvegkoporsót. Akkor püspöki szentmise lesz a szaléziaknál. Augusztusban egy országot járó mozgó kiállítás érkezik majd Szombathelyre a rend történetével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!