Hírek

2010.04.13. 15:43

A szárnyas idő: szombathelyi felsőoktatás 50 éve

Kedden mutatták be a szombathelyi felsőoktatás 50 évéről szóló, "A szárnyas idő" című kötetet a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központjában.

Bajdó Bettina

A kiadványt prof. dr. Gadányi Károly, a SEK elnöke, dr. Stipkovits Ferenc főiskolai docens, a szerkesztőbizottság vezetője, illetve két szerző és szerkesztő, dr. Katona Attila főiskolai docens és dr. Fűzfa Balázs egyetemi docens mutatta be a jelenlévőknek.

Tavaly májusban jubileumi bizottság jött létre annak érdekében, hogy összefogásra, lokálpatriotizmusra ösztönzéssel méltó körülményeket teremtsen a fél évszázados jubileum megünneplésének. Az ünnepségsorozat egyik fontos része a most elkészült kötet. A könyv címe Berzsenyi Dánieltől származik, a készítők ezzel is utalnak a berzsenyis hagyományok megőrzésének fontosságára. A 320 oldalas, három részre tagolódó kötet első egysége a dr. Katona Attila által írt szöveg révén az intézmény fél évszázados történelmét foglalja össze.

A második harmadban a tanszékek és az intézetek mutatkoznak be. E fejezetben a történeti részen kívül többek között a szervezeti egységek tudományos tevékenysége, munkatársai, legeredményesebb hallgatói szerepelnek. Az utolsó fejezet 28 400 diák nevét tartalmazza szakok szerint - azokét, akik az 1959-es alapítástól az intézményben diplomát szereztek. A szerkesztőbizottsági vezető szerint e fejezet összeállítása volt a munka legbonyolultabb része. A készítőknek ezen kívül számos nehézséggel kellett szembenézniük: nem kis problémát okozott például az, hogy a címlapfotó elkészülhessen. Hónapokat kellett várni arra, hogy az elképzelt (hajnali) fény- és időjárási viszonyok között tudják lencsevégre kapni a Savaria Egyetemi Központ épületét. A kötet hátoldalán az Alma Mater-szobor szerepel.

Elegáns kivitelezésű könyv készült, csaknem 30 ezer egyetemista fiatalkori élményeire, és a szombathelyi felsőoktatás első 50 évére emlékeztető és emlékező örök mű.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!