Hírek

2016.11.03. 19:43

A száz legnagyobb vasi vállalat

Szombathely- Ötödik alkalommal készült el a megye száz legsikeresebb vállalatait rangsoroló kiadvány: a TOP 100.

Budai Dávid

Eredményeik alapján immár ötödik alkalommal állították rangsorba a Vas megyei vállalatokat. A legsikeresebb cégek képviselői, mintegy negyvenen tegnap délután gyűltek össze a szombathelyi Tóvendéglőben, hogy kezükbe vehessék a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága, a Központi Statisztikai Hivatal Győri Főosztálya és a Vas Népe együttműködésében elkészült exkluzív kiadványt, amely Vas megye 2015. évi gazdasági eredményeit tartalmazza, és természetesen ismerteti a TOP 100 vállalkozás listáját.

Akárcsak tavaly, az élen továbbra is az LuK Savaria Kuplunggyártó Kft. található, több mint 231 milliárd forintos nettó árbevétellel, ezzel az eredménnyel ráadásul nemcsak első helyét őrizte meg, de a cég egyúttal 16 százalékos növekedést is elkönyvelhetett. Második helyen a Delphi Hungary Autóalkatrész Gyártó Kft. végzett 197 milliárdos nettó árbevétellel, míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokára a BPW-Hungária Kft. „állhatott fel” a mintegy 71 milliárd forintos árbevételével.

A jelenlévőket Harangozó Bertalan Vas megyei kormánymegbízott köszöntötte: - Akik ebben a kiadványban helyet kaptak, azok elismerést érdemelnek azért a munkáért, amit a 2015-ös évben felmutattak - mondta. A kormánymegbízott emlékeztetett, hogy a megye vállalkozásai közül nem egészen egy százalék kerülhetett csak a legjobb száz közé. A top társaságoknál képződött a megyei árbevétel 72 százaléka, így ez a teljesítmény egyfajta fejre állított piramist mutat. Jól látszik tehát, hogy van még mit tenni, bő 25 évvel a rendszerváltoztatás után is. Jobb lenne, ha ez a piramis a talpán állna, mivel egy gazdaság széles vállakon kell, hogy nyugodjon - fejtette ki a kormánymegbízott, majd hozzátette: ma még kevesen érik el ezt a kimagasló teljesítményt, de arra kell törekedni, hogy a jövőben minél többeknek sikerüljön.

Márpedig erre van is remény. Akinek a korábbi években volt már a kezében Top 100 kiadvány, annak nem meglepetés, hogy évről évre ismerős cégek vannak a listán, de azért egyáltalán nem lehetetlen az elit klubba bekerülni. Ezt bizonyítja, hogy az idei listán 13 cég új az árbevételi és hét a legnagyobb foglalkoztatottakat tartalmazó rangsorban. Minderről már dr. Fekete Attila, a NAV Vas Megyei Adó és Vámigazgatóság igazgatója számolt be, aki - ahogyan saját maga megfogalmazta - elsőbálozó a Top 100 történetében. Ez azonban nem akadályozta meg abban, hogy érzékletes számokkal világítson rá a megye kiemelkedő gazdaságára. Dr. Fekete Attila hangsúlyozta: a megyében több mint tíz százalékkal bővült az árbevétel, márpedig ez jóval magasabb, mint az országos, hétszázalékos adat. Beszédes az is, hogy Vas megye népessége az országos rangsorban a 18., területe a 17., míg közterhek vonatkozásában a 13. megyénk. A vállalatok országos top kétszázas listájára a megyéből hét cég került fel, ami annak tükrében kiemelkedő eredmény, hogy két olyan megye is van, ahonnan egy sem, és négy olyan megye, ahonnan csupán egy-egy cég van a listán. Az igazgató emlékeztetett: a foglalkoztatás gyakorlatilag teljes a megyében, ugyanis a háromszázalékos munkanélküliségi ráta már annak tekinthető.

Grünwald Imre, az IQor Global Services Hungary Zrt. HR igazgatója szerint ha már teljes a foglalkoztatás, a kérdés az, hogy a meglévő munkaerővel mit tudunk kezdeni. Hogy ezt demonstrálja, arra kérte a hallgatóságot, hogy két perc alatt adja össze az első száz egész számot. Végül heten jelentkeztek azzal, hogy tudják az eredményt, közülük négyen a Google-t hívták segítségül. Mint kiderült, a diákok nyolcvan százaléka egy percen belül helyes választ ad erre a kérdésre, ha van náluk mobil. Ha történetesen önnél nincs, akkor eláruljuk, hogy a megfejtés 5050. Az igazgató véleménye szerint a jövő nem a vezérigazgatóké, hanem azoké, akik csapatban tudnak dolgozni.

A NAV-igazgató felszólalását megelőzően Kovács Vince, a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke arról beszélt, hogy a kamarának egyetlen kötelessége van: a gazdaság érdekeinek az érvényesítése, ezért a kormányzatnak a jövőben szeretnének olyan javaslatokat megfogalmazni, amelyek megkönnyítik a gazdasági szereplők életét. Ő a gazdasági piramist a jövőben - utalva a kormánymegbízott szavaira - nem megfordítani szeretné elsősorban, hanem aládúcolni, megerősíteni. A kamara viszont már most megerősítette a NAV-val való kapcsolatát, ugyanis a Vas Megyei Adó- és Vámigazgatósága és a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara között, a gördülékenyebb munkavégzés céljából - hogy az ellenőrzések lerövidüljenek, és a gazdasági élet szereplőinek is könnyebb legyen - együttműködési megállapodás jött létre, amelyet a bejelentés után azon melegében alá is írtak.

Kása Katalin, a KSH Győri Főosztályának tájékoztatási osztályvezetője emlékeztetett: a megye gazdasági fejlődése a 2008-as válság óta töretlen, és 2014-ben már sikerült felküzdenie magát a harmadik helyre. Igaz, a beruházások volumene az elmúlt évben csökkent, ám ez országosan sincsen másként. A turizmus viszont erősödött. Idén, júniusig 223 ezer vendég összesen 670 ezer vendégéjszakát töltött el, amelyek 78 százaléka Bük és Sárvár között oszlott meg.

A zárszót végül Kázmér Judit, a Pannon Lapok Társaságának ügyvezető igazgatója mondta el, aki megígérte, hogy jövőre  is összegyűjtik a megye száz  legnagyobb cégeit, ugyanakkor emlékeztetett, hogy  bár a világ változik, a Vas Népe állandó, és reményei szerint továbbra is az ország legolvasottabb megyei napilapja marad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!