Hírek

2015.04.30. 17:30

A szerelem vagy a barátság jelképe - Vas megyében is sok helyen állítanak májusfát

Akad, ahol a szerelem, az újjászületés szimbóluma, másutt pedig a barátság jelképe. Mára sokat változott a májusfa állításának hagyománya.

Bajdó Bettina

Korbacsics Tibor, a körmendi Béri Balogh Ádám Táncegyüttes művészeti vezetője azt mondja, ha ki akarják táncolni a májusfát, akkor állítaniuk is kell. Ebben nagy segítségükre van minden évben a Szombathelyi Erdészeti Zrt. is.

- A hagyomány még az 1970-es évekből maradt ránk – folytatja a művészeti vezető. – A táncegyüttes meghívást kapott egy külföldi fellépésre, azt gondoltuk, hogy illik viszonozni a vendéglátást. Akkor jött az ötlet, hogy a májusfa kitáncolása erre kitűnő alkalom lehetne. Nagyon jól sikerült a program, citerások, népdalkörök és táncegyesületek is részt vettek rajta. Aztán erre épült később a Lajtha László Koreográfiai Verseny Körmenden, amit néptáncgála, majd májusfa kitáncolás követ. A legnagyobb vonzerőt mindig a kastély és a környéke jelentette, ám idén nem itt áll a májusfánk. A főtéren állítjuk fel.

Sárváron tavaly minden helyi civil szervezet és intézmény állított májusfát a Várparkban, így lesz ez idén is (fotók: Archív/Horváth Csaba)

A májusfa a természet megújhodásának a szimbóluma, és legtöbb esetben az udvarlási szándék bizonyítéka, szerelmi ajándék is.

- Régen a legények éjszaka vágták ki az erdőn a fát, és hajnalra állították fel a helyi szokásnak megfelelően minden lányos ház elé együttesen, vagy mindenki a maga szeretőjének a háza elé – teszi hozzá Korbacsics Tibor. – Mára ezt már nehéz titokban tartani. De a szokás még él Horvátnádalján is. A legények szekérre ülnek, elmennek az erdőre - demizsonnal felszerelkezve - a fáért, majd felállítják a kiszemelt lány háza előtt. Mi a májusfa állításakor is táncos ünnepséget rendezünk. A fánkat mi is színes szalagokkal díszítjük, ezt idén is a gyerekek kötik rá. Május végén pedig kitáncoljuk.

Magyarszombatfán nem a lányos házakhoz kerül a májusfa - tudjuk meg Czúgh Mária alpolgármestertől. Április utolsó napján a település határában a szlovénokkal közösen állítanak fát. Ez már több mint tízéves hagyomány, a barátság jelképének tartják. Idén a májusfa állításakor a magyarok a vendéglátók, a helyi hagyományőrző egyesület asszonyai már elkészültek a finomságokkal, hogy a fa állításakor meg tudják vendégelni a szomszédokat. A határon találkoznak velük, a szerdahelyiekkel 18 órakor, a pártosfalviakkal 19 óra 30 perckor. A fa állításakor pedig esznek, isznak egy jót és közben beszélgetnek. Már a kitáncolásra is gondoltak, akkor a szlovénok látják vendégül a magyarokat. Egyébként magának a településnek is van egy májusfája, ez a helyi kocsma és bolt elé került.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!