Hírek

2013.08.26. 19:10

A kőszívű ember fiai: kötelező, csak egy kicsit másképpen

A kőszívű ember fiaiból kifejezetten diákoknak készül színpadi keresztmetszet a Weöres Sándor Színházban, iskolai kezdeményezésre, pályázati támogatással.

Ölbei Lívia

Silló sándor vezetésével hétfő délelőtt kezdődött meg a munka: a testes Jókai-regényből a rendező készített színházi példányt. Mint mondja, az a " becsvágy ", hogy ez a "zseniális, de nehezen olvasható regény " valóban eljusson a hetedikesekhez; a kötelező olvasmány terhei nélkül.

A színpadi változat célja nem az ismeretterjesztés, ennél jóval többet akar: megkedveltetni A kőszívű ember fiai című regényt (tegyük hozzá: talán a színházat is). Arról nem beszélve, hogy Silló Sándor úgy látja: ma "fantázia-fogyatkozásban " élnek a fiatalok, akiket elárasztanak a mesterségesen gerjesztett elektronikus képek. A fantázia megmozgatására pedig csak az olvasás - és a színház képes: "Egy megvilágított arc mi mindenről mesél". A kőszívű ember fiaiból készülő színpadi játék szeretné "visszahelyezni trónjára a fantáziát " - és lehetőséget adni az érzelmek kifejezésére és megfogalmazására. Mert hát ez se a fiatalok erőssége - igaz, ezen a téren a szülőknek is van mit tanulniuk.

Ősszel bemutató, és Silló Sándor reméli, hogy a kezdeményezés nem reked meg itt. Ő maga jártában-keltében azt tapasztalja, hogy szükség és igény volna akár egy "színpadi összesre ".

Az egyébként már biztosnak tűnik, hogy Jézus Krisztus Szupersztár föltűnik az Iseumban jövőre is; azt is Silló Sándor vitte színre: egy egészen fiatal társulattal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!