Hírek

2016.11.15. 10:11

Lírai fotókon láttatja a doberdói tragédiát a szombathelyi fotóriporter, Benkő Sándor

Szombathely - A szombathelyi Váci Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézményben nyílt kiállítása hétfőn Benkő Sándornak.

Vadas Krisztina

Képein a nagy háború olasz emlékhelyeit mutatja meg a látogatóknak.  Rendhagyó kiállítás-megnyitóra várták hétfőn az érdeklődőket a Váci iskola aulájában.  Az érdeklődőknek Vas megye egyik legmeghatározóbb fotóriportere, Benkő Sándor képeit mutatták be, amelyeken a nagy háború olasz emlékhelyeit jeleníti meg.

– Benkő Sándor 25 évesen kezdett foglalkozni a fotózással, 31 évvel ezelőtt kezdett fotóriporterkedésbe a Vas Népénél, ahol kétszer is elnyerte a nívódíjat. 2005-ben nyílt először kiállítása a Váciban, azóta visszatérő vendég az iskolában – emelte ki köszöntőjében Németh Gábor, az intézmény igazgatója.

A fotó-összeállítást Kozma Gábor közíró mutatta be, aki részt vett Benkő Sándorral az olaszországi utazáson. A általános iskolásoknak elmesélte, hogy az első világháború alatt 1 millió fiatal magyar katona halt meg hazájáért a Doberdó-fennsíkon, az ő emléküket őrzik a fotókon is látható helyek.

Mint mondta, akár sokkal brutálisabb, „véresebb” képeket is választhattak volna, de a cél az volt, hogy a lírai alkotások láttán a néző is átérezhesse a tragédiát, és tisztelettel gondoljon az elesett katonákra. A kiállítás egy hónapig tekinthető meg az iskola nyitva tartási idejében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!