Hírek

2015.01.19. 13:37

A szószékről és a katedráról lehet legjobban hatni az emberekre

Szombathely – Felülvizsgálják az Országos Szlovén Önkormányzat és a Vas Megyei Önkormányzat közötti megállapodást: ez az egyik hozadéka Kissné Köles Erika szlovén nemzetiségi szószóló Majthényi László megyei elnöknél tett hétfői látogatásának.

Timár Gergely

Az együttműködési megállapodás felülvizsgálatát és újrakötését az indokolja, hogy a 2014-es választásokkal megújult a Vas megyei közgyűlés és az Országos Szlovén Önkormányzat összetétele is. Az elmúlt négy évben elért eredmények után új célokat szeretnének kitűzni, keresve a két önkormányzat közös érdekeit, működésükben a kapcsolódási pontokat. Az élő, hatékony együttműködés első lépése volt Kissné Köles Erika látogatása, aki a Parlamentben a szlovén nemzetiség érdekeit képviseli 2014. május 5-ei mandátumszerzése óta. Ő az, aki folyamatos kapcsolatot tart az Országos Szlovén Önkormányzattal (OSZÖ) és a választókkal. Tevékenységének nagy hangsúlyt ad, hogy a magyarországi szlovének jelentős része – 3500-4000 fő – Vas megyében él, itt van az OSZÖ központja is, a Vas megyei Felsőszölnökön.

A szószóló elmondta: óriási előnyt jelent számukra, hogy 2012. július 1-jétől két általános iskola (a felsőszölnöki és az apátistvánfalvai) az OSZÖ fenntartása alá került, így állami és nemzetiségi normatívát kapnak, ez a működésük komoly biztonságát jelenti.

- A kerettantervek és a tankönyvek összehangolása még nem történt meg, most zajlik egy TÁMOP-os projekt, amelynek nyomán új tankönyvek születnek – számolt be a szószóló. - Gond a nem az OSZÖ által fenntartott szentgotthárdi iskolában van. Az óvodákban működnek ugyan szlovén csoportok, de harmadik éve nincs a nemzetiségi oktatásnak iskolai folytatása. Heti öt órában kellene szlovén nyelvet tanítani, plusz egy népismeret órát tartani, de ez nem valósul meg. Miközben Rábatótfaluban és Szentgotthárdon nőtt a szlovén lakosság száma. Szeretnénk abban is segítséget kérni, hogy Szentgotthárdon elindulhasson a kétnyelvű vendéglátóképzés.

Kissné Köles Erika (Fotó: Timár Gergely)

Kissné Köles Erika partnert keres a megyei önkormányzatban a kis- és középvállalkozások fejlesztéséhez. A szlovének számítanának a mezőgazdasági lehetőségek feltérképezésére is, elsősorban a gyümölcstermesztést kellene jobban kiaknázni. Szeretnék, ha a megyei önkormányzat felhívná az ott élők figyelmét a pályázatokra.

Majthényi László, a Vas megyei közgyűlés elnöke úgy reagált: a megyei önkormányzat begyűjtötte azokat az ötleteket, amelyekkel a területfejlesztésben pályázni lehet, ebben benne vannak a kis- és középvállalkozásokat fejlesztő törekvések is. Szeretnék előnyösebb helyzetbe hozni azokat a tájegységeket, ahol a Szentgotthárd környékihez hasonló a településszerkezet, ilyen az Őrség és a Kemenesalja is.

Kissné Köles Erika „égető kérdésnek” nevezte az anyanyelvű hitélet problémáit, Szentgotthárdon például csak minden harmadik vasárnap tartanak szlovén nyelvű misét, miközben „a szószékről és a katedráról lehet legjobban hatni az emberekre”. Mint mondta, fontos szerepet szánnak a megyének a muravidéki magyarokkal való kapcsolatépítésben. Kiemelte még a határátkelőhelyek jobb megközelíthetőségének ügyét és a szlovén Rábavidék turisztikai hasznosításának lehetőségeit. Ezek is szükségessé teszik, hogy a tájegység benne legyen a közútfejlesztési programban.

A megyei elnök jelezte, hogy a fejlesztési elképzelések között több határátkelő létesítése szerepel, valamint hogy a határon túli kapcsolatokért felelős miniszter hamarosan a megyéhez látogat, a megbeszélés ebben az ügyben akkor folytatódhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!