Hírek

2015.11.07. 11:07

Tudja, mi okozhat rákos megbetegedést? – Ezekre figyeljen!

SZOMBATHELY A Genius Savariensis Egészségügyi Kurzusai között olyan témára bukkantunk, melyről őszintén keveset beszélnek. Akik találkoztak már daganatos betegségekkel tudják, mennyire fontos az orvos és páciens viszonya. Dr. Csejtei András, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Onkológiai Centrumának vezetője a tévhitekről és az utolsó napokról beszélt.

Bajdó Bettina

Dr. Csejtei András nem hozott diákat és képeket magával, mivel szerinte egy előadás nem a színes ceruzáktól lesz színes. A daganatos megbetegedésekről, a megelőzésről, a gyógyításról beszélt, a kezdetektől egészen az utolsó napokig, elénk tárva a valóságot. Hangsúlyozta, hogy rengeteg téveszme van a rákkal kapcsolatban, melyek megnehezítik az orvosok helyzetét is. A betegek olvasnak valamit és elkönyvelik, hogy számukra ez a legjobb megoldás, miközben lehet, hogy a lehető legrosszabbat teszik vele. A főorvos elmondta, hogy rák genetikai betegség. A hibás gének a DNS-molekulákban mutációt okoznak, felborítják a sejtciklus szabályozását. Általában több ilyen mutációra van szükség a daganat kialakulásához. Néhány ilyen hibát kemikáliák, fizikai hatások okoznak, mások öröklődnek vagy éppen spontán jelennek meg. A végbélrákot például nyolc gén egymás után bekövetkező meghibásodása okozza. Ebből 3-4 gén örökölhető. A legtöbb daganatos betegségnél név szerint ismerik a felelős géneket, ám ennek ellenére sem tudnak semmit tenni ellenük. Kutatások folynak, ám a génsebészet még gyerekcipőben jár.

- Nem mindegy, hogy valaki óvakodik a halálozást elősegítő tényezőktől vagy elébük megy - folytatta a főorvos. - Nem jelenthetjük ki, hogy a dohányzás rákot okoz, de növelheti a kialakulás esélyét. Mit tehetünk ellene? A megelőzés nagyon fontos. A környezetünkből próbáljuk eltüntetni azokat a faktorokat, melyek e-lősegítik a mutációkat. Ezer téves eszme van ezzel kapcsolatban. Nem a sugárzás okozza a daganatot, de az indokolatlan röntgen- és CT-vizsgálatokat kerüljük el! Sokan nem is tudják, de a pincénkben is megbújhat a felelős.

Sok pincében található radongáz, ezért egyszer érdemes a népegészségügyi szolgálattal beméretni a teret, hogy tartalmaz-e ilyen halmazállapotú gázt. Egy falu utcájában például minden házban volt már daganatos beteg, mire kiderült, hogy a pincékben lévő radongázt lélegezték be évtizedeken keresztül.

Kalmár Julianna röntgenasszisztens a legmodernebb berendezések mellett a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház onkológiai részlegén

- A vegyszerek nagyon nagy szerepet játszanak a rák kialakulásában - emelte ki dr. Csejtei András. - Bár a tisztító- és mosószerek megszabadítottak minket a fertőzésektől, károsíthatják a DNS-ünket. Gondoljunk bele, hogy mi lehet abban a mosogatószerben, amiből egy csepp is elég 300 tányér elmosásához! Ha csak egy kicsi is rajta marad a tányéron, bekerül a bélrendszerünkbe, ott mekkora kárt tehet. Nem vagyok híve az otthoni disznóvágásból keletkezett termékek fogyasztásának sem. A sózás és füstölés mérgező. Sokan mondják, hogy ne együnk E-vel jelölt termékeket. Én, ha lehetne, csak E-s termékeket ennék! Azok be vannak vizsgálva, tudjuk, hogy mi van bennük. A diétákra is haragszom, mivel emberkísérleteket nem lehet végezni, ezekről pontos, megbízható adataink nincsenek. Szerintem a legjobb mindenből keveset enni, s a lehető legváltozatosabban étkezni. Sokan azt gondolják, hogy egyes daganatos betegeknek előírt diéták a megelőzésre is jók. Ez is tévhit. Náluk a cél, hogy túléljék a kezelés mellékhatásait. Sokat hallani, hogy a vas miatt céklát és spenótot kell fogyasztani! Egy teherautónyi céklában van annyi vas, mint egy szál véres hurkában.

A főorvos hozzáfűzte, hogy a rák kialakulásának három stádiuma van. Az igazi rák, mely áttéteket képez, teleszórja a beteget és fél év múlva halálhoz vezethet. A gyógyítása is nehéz, de ebben vannak előrelépések. Lehet sebészeti úton gyógyítani, sugárkezeléssel és kemoterápiával. Utóbbi méreg a szervezetnek, megöli a rákos sejteket, ám sajnos az épeket is elpusztítja. A főorvos szerint először az első évet kell túlélni, majd az ötödiket, utána lehet tervezni. A sugárkezelés során most már a legmodernebb gépekkel dolgoznak helyben is, melyek célzottan, a daganatot pusztítják el úgy, hogy körülötte épek maradjanak a szervek, a szövetek. Létezik hormonkezelés is, ám ezt nem minden esetben lehet alkalmazni. A célzott terápiák jellegzetessége pedig, hogy a gyógyszerek egy-egy daganattípus molekuláris sajátosságai révén kifejezetten a ráksejtekre hatnak. Ám ezek sem minden esetben alkalmazhatók.

Hangsúlyozta, nagy a felelőssége az orvosnak akkor, amikor döntenie kell a kezelést illetően.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!