Hírek

2016.04.17. 07:04

A több lábon álló klimatológus - Puskás János főiskolai tanár arról, hogy lehet megülni egyszerre két-három lovat

A bor és a must minőségének időjárással való kapcsolatát is kutatja dr. Puskás János, a Nyugat-magyarországi Egyetem TTMK Földrajz és Környezettudományi Intézetének igazgatója, aki idén a 8. Szőlő és Klíma Konferenciát szervezte április 16-ára.

Tóth Tímea

Puskás János a Magyar Meteorológiai Társaság szombathelyi csoportjának elnöke is, a társaság választmánya 2016-ban neki ítélte a Steiner Lajos Emlékérmet. A kitüntetést majd május 24-én veheti át Budapesten. Az elismert egyetemi oktató nemrég egy gyorsan népszerűvé vált közösségi oldalt hozott létre az interneten. Beszélgetés közben kiderül: Puskás János eredetileg magyar-ének szakos tanár, nem véletlenül szól a szobájában mindig a rádió, klasszikus zenéket hallgat: Bachot, Mozartot, Beethovent, Vivaldit, Monteverdit, valamint Palestrinát. Sárospatakon érettségizett, a történelem és a földrajz volt az erőssége, illetve az angol. Speciális tagozatra járt, amelyen angol és amerikai szaktanárok is tanították heti 12 órában. Földrajz-angol szakra szeretett volna menni Szegedre, de éppen abban az évben nem indult a szak. Debrecenben pedig pont akkor földrajz-történelem szakot hirdettek, de csak öt embert vettek fel, így meg sem próbálta.

Dr. Puskás János eredetileg magyar-ének szakos tanár, ám mindig is a történelem és a földrajz volt az erőssége, illetve az angol. A sors úgy hozta, hogy Sátoraljaújhelyen tanított hat évig ének-zenét, de nem bírta a torka a sok éneket. Ezt követően aztán a József Attila Tudományegyetemre ment, majd Szombathelyre került 
Fotó: Tóth Tímea Adél

- Mivel zenéltem, azaz gordonkáztam, az ének-zene szak is kézenfekvőnek látszott, ezt meg magyarral párosították a Bessenyei György Tanárképző Főiskolán. Sátoraljaújhelyen tanítottam hat évet, de nem bírta a torkom a sok éneket (63 órám volt egy 11 napos ciklusban), ezért megint előtérbe került az életemben a földrajz, amit a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán végeztem el. Ezt követően aztán a József Attila Tudományegyetemre mentem - mondja dr. Puskás János. Dr. Puskás János hozzáteszi: Károssy Csaba volt Szombathelyen, a Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolán a földrajz tanszék vezetője, ő hívta ide 1987-ben, azóta itt tanít. A mentorálásával született 50 szakdolgozat, 11 OTDK dolgozat. Szegeden doktorált, a PhD-ját Keszthelyen csinálta, Debrecenben habilitálta. Mindig érdekelte a kutatómunka, Károssy Csaba kapacitálta is, korábban ő volt a Magyar Meteorológiai Társaság szombathelyi csoportjának elnöke. Mellette titkár volt, 2008-tól lett ő az elnök. Puskás János publikációinak kétharmad része az időjárással, éghajlattal foglalkozik, orvos-, illetve közlekedésmeteorológiával. Mit gondol a felmelegedésről és a lehetséges megoldásokról?

- A változások benne vannak a földtörténetben, volt már több jégkorszak, közöttük felmelegedési időszakok, és most talán megint ez van - válaszol a szakember.

- Az emberi tevékenység hatására, az ipari forradalom óta gyorsul ez a folyamat, az utóbbi 50-60 évben az erős szén-dioxid-kibocsátás miatt erősödött a felmelegedés. Az elmúlt 120 év legmelegebb tíz éve a legutóbbi tizenöt éves időszakban volt. A környezetvédők, klimatológusok kongatják a vészharangot, de a gazdasági szférának nem érdeke, hogy változtasson a megszokott rutinokon, döntéshelyzetben pedig a politikusok vannak. A megújuló energiák terjedése lassíthatná a felmelegedési folyamatot, de a terjedésüket akadályozzák a szabályozások. A szobában szól a rádió, amit még az első fizetéseinek egyikéből vásárolt, öt éve vitte be a munkahelyére, mikor intézetigazgató lett. Az unoka fotója az asztalon a rengeteg kutatási anyag és szaklap között, nemzetközi konferenciák emlékeit is idézzük. Puskás János járt Hawaii-n, Ausztráliában, Amerikában többször is, Görögországban, Prágában, Triesztben, Pisában, Zólyomban, Kolozsváron

Korábban vívott, a kardozás volt a nagy szerelme húsz évig, ezen kívül még ma is teniszezni jár

Sokrétű tevékenységébe tényleg csak bepillantást nyerve, az a kérdés: hogy lehet megülni egyszerre több lovat? Az a válasz, hogy hol az egyik lovon ül, azt hajtja, hol átül a másikra, akkor azt. Ehhez nemcsak szellemi, hanem fizikai kondíció is kell: korábban vívott, a kardozás volt a nagy szerelme húsz évig, ezen kívül teniszezni jár, még most 62 évesen is. A Kőszegen rendezett 8. Szőlő és Klíma Konferencián április 16-án nemcsak elnök volt, de két témában előadást is tartott dr. Puskás János. Kovács Erikkel és Unger Istvánnal A must minősége Kőszegen, az időjárás és a szüret időpontja függvényében címmel, Károssy Csabával pedig A borminőség és az időjárás kapcsolata az elmúlt évszázad 2. felében címmel mutatták be közös kutatásaikat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!