Hírek

2012.11.23. 22:22

A történelmi egyházak a Zsidó Szabadegyetemen

Szombathely - Egymás megismerése hozzájárul a feszültségek oldásához: a párbeszédet folytatni kell. Ezzel a konklúzióval zárult az a történelminek is nevezhető beszélgetés, amely a zsidó hitközség kezdeményezésére jött létre a történelmi egyházak képviselőivel.

Ölbei Lívia

A holokauszt nem múló, egyetemes traumájának előterében még fenyegetőbb antiszemitizmus jelenségét járta körül az a kerekasztal-beszélgetés a Bernstein Béla Kulturális Központban, amely a Szombathelyi Zsidó Hitközség kezdeményezésére jött létre a történelmi egyházak szombathelyi képviselőinek részvételével.

A római katolikus egyház (a Szombathelyi Egyházmegye) képviseletében Merkli Ferenc, a Szombathelyi Evangélikus Egyházközség képviseletében Gregersen-Labossa György, a Szombathelyi Református Gyülekezet képviseletében Jakab Bálint, a házigazda Szombathelyi Zsidó Hitközség képviseletében Márkus Sándor, a hitközség elnöke foglalt helyet a jelképes és valóságos asztalnál, ahova civilként meghívást kapott Hamza István, a szombathelyi Jóléti Alapítvány kuratóriumának elnöke.

Balról jobbra: Grünwald Zsolt (az est moderátora), Jakab Bálint, Hamza István, Gregersen-Labossa György. Fotó: Szendi Péter

Márkus Sándor hangsúlyozta: büszkeséggel tölti el, hogy létrejött – és éppen a zsidó hitközség kezdeményezésére jött létre – ez a találkozó, hiszen hasonlóra a II. világháború óta Szombathelyen bizonyosan nem volt példa. Mint mondta, a zsidó hitközség mindent megtesz azért, hogy a nyitás szellemében részese legyen a zsidósággal kapcsolatos tévhitek, előítéletek eloszlatásának. Türelmet és megértést kérve megjegyezte azt is: az antiszemitizmus elsőgenerációs holokauszt-túlélőként túlságosan fájdalmas téma számára ahhoz, hogy racionális megközelítésben próbáljon meg beszélni róla; nehéz maga a megszólalás is. De a beszélgetés valamennyi résztvevője egyetértett abban, hogy a holokauszt traumájának oldásában csak az empátia, a kibeszélés, 20. századi történelmünk valódi megismerése segíthet. Különösen nagy szerepe van a generációk közti párbeszédnek: a nagyszülők, szülők generációjának tovább kell adnia a saját tudását annak érdekében, hogy a jóvátehetetlen ne ismétlődhessen meg.

Akkor is érvelni kell, ha a bűnbakképzéssel szoros összefüggésben lévő antiszemitizmus gyökerei irracionálisak, észérvekkel nem legyőzhetők. Éppen ezért nagy a felelősség: az egyházaké is.

 

 

Merkli Ferenc elmondta: megrendítő hatást gyakorolt rá a II. János Pál szülőhelyének közelében fekvő Auschwitz-Birkenauban tett látogatás, a magyar szoba; hogy „olyan rövid idő alatt olyan sok magyarnak kellett elpusztulnia”. Véleménye szerint minden diáknak el kellene látogatnia oda.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!